HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

MCF: egy grammot sem kérünk Farkas Flóriánból és bábjából

betűméret csökkentése betűméret növelése
2016 április 01    Forrás: romnet-HBA


Ez a cikk archív

Az MCF botrányos közgyűlést tartott pénteken Nyíregyházán. A roma szervezet tagjai kijelentették, egyetlen grammot sem kérnek sem Farkas Flóriánból, sem a roma politikus bábjának tartott Balogh Jánosból.

Hirdetmény

Mint arról már többször beszámoltunk, a korábban Kolompár Orbán által vezetett Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) elnökségi tagjai nyílt levélben követelték Balogh János elnöktől, hogy hívja össze a szervezet közgyűlését, mert az elmúlt három évben sem a mérlegbeszámolót nem fogadták el, és tisztújítást sem tartott. Rafael Gyula, a szervezet elnökhelyettese még tavaly decemberben a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséghez fordult, hogy a törvényességet felügyelő szerv kötelezze az elnököt az általa megjelölt napirendi pontok alapján a szervezet kongresszusának összehívására. Mivel ennek a szervezet elnöke nem tett eleget, Balogh Jánosnak az ügyészég utasítására kellett összehívnia a testületi ülést, amelyre pénteken, Nyíregyházán került sor.  

 

Az MCF elnökségi tagjai és a felügyelőbizottság vezetője a RomNet-nek az ülést követően azt mondták: a közgyűlésük botrányosra sikeredett, mert az elnök olyan személyeket is szavaztatni kívánt, akik nem tagjai a szervezetnek, csak azért, hogy többséget tudjon felmutatni. Mivel a törvénytelenséget a napirendek elfogadása után még időben észlelték, az ülésről kivonultak, így Balogh Jánosnak nem volt többsége ahhoz, hogy az elmúlt három évre visszamenőleg elfogadtassa a mérlegbeszámolót, és megtartsák a tisztújítást.

 

Az MCF megyei vezetői a RomNet-nek úgy nyilatkoztak: a pénteki közgyűlésen történek egyértelmű bizonyíték számukra, hogy Balogh János méltatlan a „cigány politikai történelmet írt” szervezet elnöki tisztségére, és abban is bizonyosak, hogy az ORÖ élén Farkas Flórián bábjaként tevékenykedik, és csak azt hajtja végre, amit a romaügyi miniszterelnöki biztos akar, és ugyanezt képviselné az MCF-en belül is, és ez számukra elfogadhatatlan. „Egy grammot sem kérünk a jövőben sem Farkas Flóriánból, sem Balogh Jánosból, és semmilyen együttműködést nem fogadunk el a Lungo Drommal” – jelentették ki.

 

Varga Zoltán, az MCF Felügyelő Bizottságának elnöke azt mondta: a Nyíregyházán tartott ülésen a vita azért alakult ki, mert egy nem létező közgyűlés jegyzőkönyve alapján az elnök az elmúlt évek mérlegbeszámolóit akart előterjeszteni a zárt ülésen. Hozzátette, az ülésen 18-17 arányban az elnök ellenzéke került többségbe, így a kivonulásuk után semmilyen jogszerű döntést nem hozhattak, mert nem volt meg az egyszerű többség. A felügyelő bizottság elnöke kijelentette: Balogh János elnök sorozatos törvénytelenségeket követett el a mostani közgyűlésen és az elmúlt években, ezért még a nap folyamán büntetőfeljelentést tesz ellene az ügyészségen.  Hozzátette, a működési szabályzatuk értelmében az elnök helyett Ő maga kezdeményezi a szervezet közgyűlésének újbóli összehívását.

 

Balogh Jánost az MCF tagjai a napirendi pontok alapján megpróbálták volna leváltani az elnöki tisztségből, de a féleszakadt ülés miatt nem jártak sikerrel. Igaz, a roma politikusnak - ahogy arról korábban hírt adtunk - Farkas Flórián is utasításba adta, hogy és amennyiben az önkormányzat elnökévé választják, akkor a baloldali szervezeti tagságát meg kell szüntetnie. Farkas Flórián miniszterelnöki biztos, a Lungo Drom elnöke a februári, zártkörű ülésen hozta nyilvánosságra azt is, hogy az MCF-et 2012-től vezető Balogh János 1999 óta a Lungo Drom tagja is. Balogh János Farkas Flórián kijelölt embereként február végétől irányítja az ORÖ-t.

 

Az MCF elnökhelyettesei, akik az Országos Roma Önkormányzatban is képviselői tisztséget töltenek be, korábban nyílt levélben kérdezték Balogh Jánost arról, milyen szóbeli vagy írásbeli megállapodást, egyezséget kötött Farkas Flóriánnal azért, hogy az ORÖ elnökévé válasszák? Rafael Gyula arra is választ várt az MCF elnökétől, „igazak e azok a híresztelések, hogy Önnel szemben a vállalkozásait érintően hatósági eljárások vannak folyamatban?” Az MCF országos elnökhelyettese nyílt levelét elküldte az ORÖ mind a 47 képviselőjéhez, az MCF elnökségéhez, és a RomNet-hez is eljuttatta, majd megosztotta azt a Facebook közösségi portálon is.

 

Balogh János menesztését nem csak az MCF éléről szeretnék, de már az ORÖ élén sem látják szívesen, ezért március elején rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezték, amelyet a roma önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint március 23-ig meg kellett volna tartani, de az ORÖ elnöke a törvényi kötelezettségének nem tett eleget.

 

(A függöny mögött. Fotó: Népszabadság)

Az elmaradt közgyűlés miatt a képviselők a Kormányhivatalhoz és a bírósághoz fordultak, hogy kötelezzék az önkormányzat vezetőjét a közgyűlés összehívására.

 

Hidvégi-B. Attila

 

Kapcsolódó cikkek:

 

http://www.romnet.hu/hirek/2016/03/09/maris_buktatnak_az_oro_elnoket

 

http://www.romnet.hu/hirek/2016/03/18/az_mcf_kongresszusanak_osszehivasat_kovetelik_az_elnoktol

 

 Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 December   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani Design

  • Hidvégi-B. Attila: Ó évi gondolatok az új évre

  • Vizsgálat a cserdi polgármester ügyébenCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt