2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Máris buktatnák az ORÖ elnökét
2016. 03. 09. 00:00

Még két hete sincs hivatalban az ORÖ elnöke, de máris méltatlansági eljárást indítva, rendkívüli közgyűlésen mozdítanák el pozíciójából a képviselőtársai, de menesztenék a hivatalvezetőt is.

Az Országos Roma Önkormányzat február 26-án tartott közgyűlést, ahol a tíz nappal korábban közjegyző előtt lemondott Hegedüs István helyére a baloldali kötődésű MCF elnökét, Balogh Jánost választották meg elnöknek, akit maga Farkas Flórián javasolt a pozícióba annak ellenére, hogy a Lungo Dromnak többsége van a 47 fős testületben. Balogh János jelöltségét hatalmas vita és felháborodás övezte a Lungo Dromon belül. Több megyei elnök felháborítónak tartotta, hogy baloldali politikust jelöljenek az ORÖ vezetőjének, de Farkas Flórián az elnökválasztó közgyűlés előtti frakcióülésen egyértelműen mindenki számára világossá tette: ő dönt mindenről. A kedélyeket némiképp azzal nyugtatta, hogy Balogh Jánosnak feladata van, amit végre kell hajtania, és az MCF elnöke egyébként is 1999-től a Lungo Drom tagja. Igaz, később felszólította Balogh Jánost arra is, hogy ha elnökké választják, az MCF-es tagságáról és pozíciójáról le kell mondania.

 

Balogh János nyilatkozik

 

Farkas Flórián miniszterelnöki biztos egy személyben döntötte el a február 26-i közgyűlés részleteit, így azt: ki legyen az ORÖ elnökségének tagja, az általános elnökhelyettes, a pénzügyi bizottság tagja és elnöke, illetve a szakmai kabinet összeállítását is meghatározta. A fideszes országgyűlési képviselő, aki a Lungo Drom elnöke is, azt is világossá tette a frakcióülésen: Balogh János „társadalmi megbízatású elnök” lehet, és semmivel sem kap nagyobb jogkört, mint az általános elnökhelyettes, vagy az elnökség. Farkas Flórián ragaszkodott ahhoz, hogy Lakatos István elnökhelyettes teljes aláírási joggal rendelkező első számú helyettese legyen Balogh Jánosnak, mert közel lakik hozzá, így őt „bármikor le tudja akasztani” és aláírhat papírokat, hogy minden haladhasson a maga útján.  „Mi adjuk a hivatalvezetőt, a gazdasági vezetőt, senki nem tud ugrabugrálni, semmit nem engedünk meg” – fogalmazott, kijelentve azt is: „semmilyen döntés nálam nélkül, az elnökség nélkül nem indulhat”.

 

Farkas Flórián arról is beszélt, hogy „nem látja rózsásnak a helyzetet” az ORÖ-ben jelenleg, és talán „hagyni kellene a bánatba”, mert azzal is tisztában volt, hogy a Híd a munka világába projektben szabálytalanul felhasznált másfélmilliárd forintot vissza kell fizetnie az ORÖ-nek. A miniszterelnöki biztos a képviselőkkel azt is előkészítette, ha az az ORÖ feloszlatná magát, akkor hogyan mentenék át az állami normatív támogatást, hogy a képviselői ne maradjanak fizetés nélkül az új szervezet megalakulásáig.


A miniszterelnöki biztos azt is kilátásba helyezte, hogy visszatérhet az ORÖ élére, amelyet, mint fogalmazott, a kormányzat segítségével jelenleg is „lélegeztető gépen tart”, hogy „semmi ne menjen oda”. „Ha nekem vissza kell jönni azon az áron, hogy rehabilitálva legyen a cigánypolitika, az Országos Cigány Önkormányzat, akkor az elnöknek le kell mondania” – jelentette ki, hozzátéve, „mert ha én viszem, a csapat ugyanúgy számíthat rám”.


Farkas Flórián parlamenti mandátuma miatt nem maradhatott az ORÖ tagja és elnöke. A fideszes országgyűlési képviselő azt mondta a találkozón: az”összeférhetetlenségi kiiktatásra” vonatkozó törvénymódosító-javaslatot Farkas Félix parlamenti roma nemzetiségi szószóló, a Lungo Drom alelnöke fogja beterjeszteni „valamilyen szinten” az Országgyűlés elé. Farkas Flórián arról is döntött, hogy az ORÖ-t érintő ügyekről a jövőben a sajtóval csak Farkas Félix parlamenti szószóló tarthatja a kapcsolatot, egyedül Õ nyilatkozhat, így a kommunikációs vezetőnek kinevezett politikus, és csak írásos közleményeket adhat ki. „nem lesznek puffogtatások, mert ami rám borult negatívum, azt csak pozitív MTI közleményekkel lehet kompenzálni” – magyarázta Farkas Félix megbízatását a miniszterelnöki biztos.


Balogh Jánost a Lungo Drom elnökének nyomásgyakorlása révén 42 igen, és Vajda László képviselő egyetlen ellenszavazata ellenében elnökké választották. Bár a megválasztott és a lemondott elnök között a hivatalos átadás-átvétel eddig nem történt meg.

 

Ahogy erről a RomNet beszámolt, még a közgyűlés előtti napon az ORÖ korábbi gazdasági  vezetője, Farkas Flórián „jobb keze”, Bence Gáborné és Diós Krisztina ORÖ-s alkalmazott közel tízmillió forintot utaltatott át magának szabadságmegváltás és kártérítés jogcímén. Balogh János elnök múlt csütörtökön a képviselőknek azt a tájékoztatást adta, hogy az érintettek „Csala Elvirát bezsarolták, hogy amennyiben nem írod alá és utalod át a pénzt, tudod jól mi ketten vagyunk itt a főnökök, megszüntetjük a munkaviszonyokat”.  Az elnök állítása szerint - Csala Elvira hivatalvezetőtől kapott tájékoztatása alapján-  ennek a zsarolásnak és fenyegetésnek a hatására tette rá az utalásra a szignóját a hivatalvezető, és Poldán Ferenc gazdasági vezető.

 

Az 5 millió 900 ezer és a 3 millió 700 ezer forint átutalása miatt hatalmas botrány tört ki az ORÖ képviselői között, többen feljelentést is tettek sikkasztás, csalás és bűnpártolás gyanújával. Nem csak a pénzt átutaló önkormányzati vezető, és az azt megkapott két alkalmazott, hanem az új elnök, Balogh János és a pénzügyi bizottság elnöke, Gáspár Szilvia ellen is.

 

A képviselők Balogh Jánost Hegedüs Istvánhoz hasonlóan egyértelműen Farkas Flórián bábjának tartják, aki nem mert szembeszállni a miniszterelnöki biztossal, és engedelmesen végrehajtja a rá bízott feladatot: bedönteni az ORÖ-t, és elterelni a figyelmet a botrányos Híd a munka világába projekt irányítójáról. Mivel az ORÖ elnöke nem mondott fel a hivatal két vezető beosztású alkalmazottjának, és fegyelmit sem indított ellenük a pénzátutalás kapcsán, a képviselők úgy döntöttek, rendkívüli közgyűlés keretében kívánnak rendet tenni.

 

A képviselők „az ORÖ működését jelentősen sértő, az elmúlt 1 hónapos időszakban bekövetkezett sorozatos törvénysértések miatt” rendkívüli ülést kezdeményeztek március 16-án 11 órára a szervezet Dohány utcai székházába. A testületi ülés napirendi pontjai között szerepel: Csala Elvira megbízott hivatalvezető azonnali fegyelmivel történő felmentése, Poldán Ferenc gazdasági vezető azonnali fegyelmivel történő elbocsájtása, Balogh János ORÖ elnök elleni méltatlansági eljárás kezdeményezése és lefolytatása, a Pénzügyi Ellenőrző Bizottság visszahívása, és méltatlansági eljárás kezdeményezése 6 képviselő tekintetében, az Országos Roma Önkormányzattal szemben fennálló visszafizetési kötelezettség elmulasztása miatt.

 

A rendkívüli közgyűlés kezdeményezését 13 képviselő írta alá, amit kedden be is nyújtottak a hivatalvezetőnek, de a képviselők számításai szerint legalább 27 képviselő támogatja Balogh János elmozdítását. A hatályos szervezeti és működési szabályzat értelmében az elnöknek 15 napon belül, legkésőbb március 23-ig össze kell hívnia testületet.

 

Több lungo dromos önkormányzati tag is azt mondta a RomNet-nek, Farkas Flórián „hatalmas balhét csinált”, amiért Balogh János büntetőfeljelentést mert tenni a kártérítési összeg átutalása miatt Bence Gáborné és Diós Krisztina ellen, ezért már nem élvezi az ORÖ elnöke a bizalmát.

 

Új helyzetet teremtett az ORÖ-ben az a kormányzati döntés is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden bejelentette: elállnak a Híd a munka világába projekttől, és visszakövetelik a kifizetett mintegy 1,6 milliárd forintot. A NAV és az OLAF által is vizsgált uniós projekt szabálytalan pénzfelhasználásai jórészt Farkas Flórián ORÖ-elnökségi idejéhez kötődnek, és a miniszterelnöki biztos vezette a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezetet, amelynek – idén január közepén tett lemondása ellenére – a mai napi hivatalosan még mindig ő az elnöke.

 

Hidvégi-B. Attila