2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Százmilliós budai villalakást keres Farkas Flóriánon az ORÖ
2015. 11. 28. 00:00

Egy közel százmilliót érő, 160 négyzetméteres luxusvillája is van az ORÖ-nek a budai Széchenyi-hegyen, amelyet a szervezet volt elnöke, Farkas Flórián a mai napig is feltehetően sajátjaként használ.

A RomNet több forrásból is úgy értesült, hogy a roma önkormányzat egy nagy értékű - egykori és jelenlegi állami vezetők, miniszterelnökök és házelnökök által lakott és kiutalt villák, rezidenciák közelében lévő - lakással is rendelkezik. Szerkesztőségünk ezért közérdekű adatigényléssel fordult az Országos Roma Önkormányzathoz, amely során megtudtuk: a Svábhegy és a Széchenyi-hegy határán, a XII. kerületi Normafa közelében, a legimpozánsabb és legdrágább budai villák szomszédságában van az a 160 négyzetméteres társasházi öröklakás, amelyet az önkormányzat két évvel ezelőtt, „karácsonyi ajándékként” kapott a Magyar Államtól.

 

A RomNet birtokába került adatok szerint az ORÖ a Magyar Állam tulajdonában lévő, ősfákkal és parkosított kerttel körbeövezett négyszobás luxusingatlant 2013. december 20-án kapta a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól. A teher, korlátozás és széljegy nélküli tulajdonlap szerint a luxuslakás 2013. szeptember 30-ai nyilvántartott értéke 95 millió forint. Több ingatlanforgalmazó cég által kínált ingatlanok és lakáshirdetésekkel foglakozó internetes oldalak adatai szerint viszont hasonló méretű és állapotú lakásokat és házakat mintegy egymillió forintos négyzetméter áron kínálnak eladásra, és hét számjegyű összeg alatt havi viszonylatban szinte bérelni sem lehet.

 

Az adatok szerint a három lakószintes, tetőtér beépítéses épület telkének helyrajzi száma szerepel a 19/2001. (XI. 14.) NKÖM rendelet alapján a XII. kerületben felsorolt műemléki jelentőségű terület és műemléki környezetté nyilvánításban. Úgy tudjuk az Országos Roma Önkormányzat által megkapott luxuslakást korábban Sólyom László, mint az Alkotmánybírósági elnöke kapta meg használtra. Sólyom Lászlónak - aki 2005. augusztus 5-től 2010. augusztus 6-ig volt a köztársaság elnöke - ötéves államfői mandátumának lejárta után a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő felkínálta a törvény által előírt, élet végéig térítésmentes használható lakásként, de azt volt a köztársasági elnök nem fogadta el. Információink szerint az ingatlan az államfő mandátumának ideje alatt üresen állt, csak bútorait tartotta benne, és végül 2010 őszén adta vissza az államnak.

 

Korábban a kormány azt tervezte, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezelésében álló ingatlanban kap majd helyet a 2005-ben életre hívott Demokratikus Átalakulásért Intézet és a Demokrácia Központ Közalapítvány. A Gyarmati István, Magyarország korábbi NATO-nagykövete által irányított szervezet végül a II. kerületi Rózsadombon lévő Árvácska u. 12-be költözött.

 

A RomNet a közérdekű adatszolgáltatás keretében megkapott információk alapján szerette volna megtekinteni a budai ingatlant, de az ORÖ hivatalának tájékoztatása alapján erre azért nincs lehetőség, mert Farkas Flórin, aki 2011 januárjától 2014. október 31-ig vezette az önkormányzatot, a lakás kulcsait a mai napig nem szolgáltatta vissza, így – mint azt közölték - minden bizonnyal ma is a volt elnök használja. Az Országos Roma Önkormányzat hivatalának tájékoztatása szerint korábban nem is volt tudomásuk arról, hogy az államtól tulajdonba kapták ezt a nagy értékű ingatlant, mert a tulajdonba vétel a közgyűlési jegyzőkönyvekben nem szerepelt.

 

Mint arról már korábban beszámoltunk, Farkas Flórián bár mandátumot nyert a 2014-es országos nemzetiségi választásokon, kénytelen volt lemondania róla, mert összeférhetetlen volt fideszes parlamenti képviselői megbízatásával. Hegedüs István, az önkormányzat új elnökének javaslatára viszont az új közgyűlés első döntése között szerepelt a 2014. október 31-i alakuló ülésen az, hogy Farkas Flórián korábbi elnök, tiszteletbeli és örökös elnökként, teljhatalommal bírva továbbra is befolyásolhatja az önkormányzat működését, irányíthatja a szervezetet, és a közgyűléseket is levezetheti. A Farkas Flórián javaslatára megválasztott új elnök elődjének ehhez a munkájához irodahelyiséget, teljes apparátust és eszközöket is biztosított. Hegedüs István Farkas megbízatást csak 2015. május 15-én - amikor az ORÖ által vezetett Híd a munka világába című, mintegy ötmilliárd forintos költségvetésű uniós programmal kapcsolatos botrányok napvilágra kerültek, és a Nemzeti Adó és Vámhivatal költségvetési csalás gyanújával nyomozást rendelt el – vonatta vissza a közgyűléssel, arra hivatkozva, hogy a bűncselekmény-sorozatok gyanúja a Farkas Flórián által vezetett időszakhoz kötődtek, és nem kíván tovább asszisztálni törvénytelenségekhez.

 

A biztos és a rezsije

Az ORÖ jelenlegi hivatalvezetőjének tájékoztatása szerint azt követően, hogy 2015 májusában leváltották Farkas Flórián két bizalmi emberét, Bence Gáborné gazdasági vezetőt és Dobóvári Ildikó hivatalvezetőt, és az elnök munkatársaival végre betekintést nyerhetett a teljes vagyongazdálkodásba, akkor derült ki számukra, hogy az ORÖ milyen ingó és ingatlan vagyonokkal, pénzeszközökkel és kötelezettségvállalásokkal rendelkezik. Az önkormányzat vezetése így szerzett tudomást arról, hogy Budapest XII. kerületében is rendlelkeznek ingatlannal.

 

Buri Edina hivatalvezető a RomNet kérdésére válaszolva elmondta: ő maga még soha nem járt az ingatlanban, tudomása sincs arról, az merre található, így információval sem rendelkezik arra vonatkozóan, hogy a budai öröklakás bútorozott, háztartási és műszaki eszközökkel berendezett, illetve felszerelt lenne-e. Közlése szerint a 160 négyzetméteres lakás havi közös költsége 130 ezer forint, amelyet az önkormányzatnak kell fizetnie. Tájékoztatása szerint idén novemberben, hivatalos felszólítás alapján hat havi elmarást kellett megfizetniük, így az aktuális havidíjjal ez 900 ezer forinttal terhelte meg költségvetésüket annak ellenére, hogy a lakást nem használhatták.

 

Az Országos Roma Önkormányzat már korábban többször is felszólította Farkas Flóriánt - akit 2014. december 4-től Orbán Viktor kormányfő romaügyi miniszterelnöki biztosnak nevezett ki országgyűlési képviselői megbízatása mellett-, hogy mivel hivatalosan semmilyen jogviszonyban nem áll az önkormányzattal, a lakás használatára vonatkozóan bérleti szerződéssel pedig nem rendelkezik, szolgáltassa vissza az ingatlan kulcsait azért, hogy azt az ORÖ használtba és gondozásba vehesse, de ennek a volt elnök mindeddig nem tett eleget.

 

A RomNet-nek a Lungo Drom egyik „fő embere”, aki az előző közgyűlésben mandátummal rendelkezett, de neve mellőzését kérte, azt mondta: Farkas Flórián arra hivatkozva vette igénybe önkényesen, közgyűlési hozzájárulás nélkül a lakást, hogy egy közeli hozzátartozójának súlyos betegsége miatt van rá szüksége. Azt, hogy életvitelszerűen használta-e, vagy használta volna bárki, nem tudott válaszolni. Õ maga soha nem járt az említett ingatlanban, és tudomása szerint más képviselőtársa sem fordult meg ott - mondta. Az ORÖ több, jelenlegi és volt képviselője megkeresésünkre viszont úgy nyilatkozott, Farkas Flórián mindig Szolnokon lakott, és a legtöbbször a városban lévő Lungo Drom irodában találkoztak, de megjegyezték, hallottak „pletykákat” arról, hogy a maguk között mindig csak „Főnökként” említett roma politikusnak saját, titokban vásárolt budai villája van, amelyről talán családtagjai sem tudnak.

 

A Parlament honalján található hivatalos adatok szerint Farkas Flórián 2015 októberében 224.363 Ft. tiszteletdíjat kapott országgyűlési képviselőként, és miniszterelnöki biztosként 2014-ben havi 997 ezer 200 forint a jövedelme. A 2013-as vagyonnyilatkozata alapján országgyűlési képviselői megbízatása és javadalmazása mellett havi 385 ezer forint volt a jövedelme az Országos Roma Önkormányzat elnökeként, de a 2014 májusi, az új országgyűlés megalakulását követően közzétett nyilatkozatában az elnöki megbízatásának feltüntetése mellett a fizetési összegét már nem tüntette fel.  Arról sem szolgáltatott adatot, hogy a Híd a munka világába nevű foglalkoztatási szövetkezet elnökekét kap-e bármilyen juttatást, javadalmazást.

 

A minden évben, a törvény által előírt adatközléseiben csak egy 2002-ben vásárolt, saját tulajdonában lévő 182 négyzetméteres szolnoki családi házat tüntetett fel, és sem gazdasági érdekeltségeiről, sem az egyéb juttatásairól - a minden parlamenti képviselőnek juttatott laptopon kívül - adatokat sem szolgáltatott.

 

A hivatalos adatok szerint Farkas Flórián 2010-2014 között az Országgyűléstől képviselőként 231.900 Ft. képviselői alapdíjat, frakcióvezető-helyettesként további 231.900 Ft pótdíjat, a kisebbségi bizottság tagjaként 162.330 Ft-ot, lakhatási támogatás jogcímen 115.950 Ft-ot kapott. Ehhez jött még a költségtérítési általány helyébe lépett, 2014-től járó választókerületi pótlék, amely képviselői tiszteletdíjának 105 százaléka, vagyis 243.495 Ft.

 

 Négy szoba – összkerék

A vs.hu tavaly nyáron kikérte azoknak a képviselőknek a névsorát, akik 2014-ben az Országgyűlés Hivatalától lakhatási támogatást kértek. Farkas Flórián a hírportál által közölt információk szerint nem élt ezzel a lehetőségével. Az új országgyűlési törvény rendelkezése alapján üzemanyag-kártyát viszont kapott, amelyen több mint havi 100 ezer forint állt rendelkezésére. Az állami vezetői juttatásokról szóló 275/2015. (IX. 21.) Kormányrendelet alapján miniszterelnöki biztosként hivatali lakásra, személyes gépkocsi-használatra, és gépkocsivezető biztosítására volt jogosult. Arra vonatkozóan, hogy a hivatali lakást megkapta-e, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ahová állománya szerint tartozik, sem a Miniszterelnökség nem válaszolt.

 

A RomNet a közérdekű adatszolgáltatás során megtudta, hogy Farkas Flórián 2011-től a roma érdekképviselet elnöki megbízatása alapján egy Volkswagen Tiguan típusú terepjárót használt hivatali autóként, amelynek teljes fenntartási költségét a roma önkormányzat fizette, és sofőrje is az ORÖ alkalmazásában állt.  Az ORÖ gazdasági osztályától kikért adatok szerint üzemanyagkártya használattal, Farkas Flórián szolgálati gépkocsijának üzemanyagköltsége 2014. január 1. és 2014. október 31. között 3 millió 557 ezer 17 forint volt. Ebből az összegből mindössze 407 ezer forint esett a 2014-es nemzetiségi választások kampányidőszakára. A RomNet információ szerint miniszterelnöki megbízottként csak 2015 márciusában kapta meg a roma politikus hivatali autóját, addig a roma önkormányzat tulajdonában lévő gépkocsikat használta.

 

Titokzatos irodák, lakások és lakók

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az I. kerületben lévő Gellérthegy utcában lévő ingatlant, amelyet a Híd a munka világába című uniós programhoz kapcsolódóan vásároltak 224 millió forintért székház gyanánt, és - legalábbis papíron - újabb százmillióért újítottak fel és rendezték be bútorokkal. A Magyar Nemzet szeptember elején járta körbe azokat az ingatlanokat, amelyeket vidéki regionális központként vásároltak meg a program költségvetéséből, de kiderült, sem a budapesti központban, sem a vidéki városokban lévő épületekben nem végeztek munkát, és konganak az ürességtől. Gödöllőn, a 25,5 millió forintért vásárolt iroda helyén egy bútorbolt üzemel.

 

Az ORÖ-től kért adatszolgáltatás során kiderült az is, hogy a roma önkormányzatnak három másik lakása is van a fővárosban a Szív utcában lévő, egy végelszámoló vagyonkezelésében lévő ingatlanon kívül. A VI. kerületi Csengery utca 52-ben lévő 83, 71 és 65 négyzetméteres, állami tulajdonban lévő, műemlék épületi lakásokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től kapták.

 

A társasház első emeleti lakásában Farkas Flórián korábbi titkárnője lakik, akinek munkaviszonya már egy éve megszűnt az önkormányzatban. A második emeleten lévő 83 négyzetméteres lakásban pedig az ORÖ volt hivatalvezetőjének, Dobóvári Ildikónak a lánya él, akinek szintén nincs már munkaviszonya az önkormányzattal. A harmadik, legkisebb méretű lakást szolgálati lakásként az ORÖ egyik intézményének, az Országos Roma Könyvtár, Levél-és Dokumentumtár jelenlegi vezetője lakja, aki egyébként az önkormányzat egyik elnökhelyettesének, Ajtai Tibornak a fia.

 

Az önkormányzat hivatalvezetője szerkesztőségünkkel azt közölte, hogy az ORÖ-vel munkaviszonyban nem álló személyek az önkormányzatnak a lakáshasználatért másfél éve bérleti díjat nem fizetnek, a bérleti szerződést pedig azért nem találják, mert a hivatal előző vezetése több más iratokkal együtt feltehetően megsemmisítette. A RomNet május közepén írt arról, hogy éjjel, titokban semmisítették meg az ORÖ dokumentumait és pénzügyi elszámolásinak adatait a szervezet Dohány utcai székházában, és a titkos akciót az egyik képviselő véletlenül leplezte le rendőri segítséggel. (/hirek/2015/05/13/ejjel_titokban_nagyuzemben_semmisitik_meg_az_iratokat_az_oro-ben)

 

Buri Edina közlése szerint a Csengery utcában lévő lakók arra hivatkozva nem fizetnek bérleti díjat, hogy a beköltözéskor saját költségeiken újították fel a lakást, és a szerződésük alapján annak összegét lelakhatják. Az önkormányzat felé viszont sem szerződést, sem a felújítási munkavégzésről szóló számlát nem mutattak be. Az ORÖ pénzügyi gazdálkodását vizsgáló bizottság vezetőjének közlése szerint dokumentumokkal bizonyítható, hogy a VI. kerületi lakások felújítását az cég végezte, amely az Gellérthegy utcai ingatlan felújítására nyert el közbeszerzési pályázatot. A közbeszerzési értesítő adatai szerint a felújítási munkát a Lukács László és Társa Kft.  nyerte el nettó 19.347.700 Ft. ajánlattal, hogy az ORÖ 1016 Budapest, Gellérthegy u. 21. szám (Budapest I. kerület, belterület 7237/1/A/1 hrsz.) alatti, 450 m2 alapterületű irodáját felújítsa. Az önkormányzati képviselők állítják, a Naphegy téri ingatlanon sem bontási, kőműves, asztalosipari, lakatos, gipszkartonozási, burkolási, munkát nem végeztek, és az elnyert összegből a cégnek az említett, VI. kerületi ingatlanokban is munkát kellett végezniük. A budaörsi címre bejegyzett céget a RomNet telefonon többszöri próbálkozásra sem tudta elérni.

 

A vizsgálóbizottság szerint a Gellérthegy utcai központba vásárolt több tízmillió forint értékű bútorok egy részét is ezekbe a terézvárosi lakásokba szállították ki. A hivatalvezető azt mondta, az ORÖ a szükséges dokumentumok hiányában nem tud szerződést bontani, így a jogszerűtlen lakáshasználat miatt peres úton kívánja érvényesíti akaratát, és kiköltöztetni az önkormányzattal jogviszonyban nem álló lakókat. 

 

Szellemházak az ország két szélén és közepén

A roma önkormányzatnak Balatonbogláron, a Kodály Zoltán utcában is van két ingatlanja, amelyet szintén az MNV Zrt.-től kapott. Az egyik egy üdülőépület és udvar, amelynek nyilvántartott értéke 46 millió fotint, és a 7031 négyzetméteres, míg az eggyel nagyobb helyrajzi számú ingatlan lakásként van megnevezve, és a 3632 négyzetméteres alapterületű ingatlan több mint 8 millió forintot ér.

 

Az Állami Számvevőszék  az ORÖ 2011. január 1. és 2014. június 30. közötti időszakra vonatkozó,  2015. szeptember 17-én nyilvánosságra hozott jelentése is tartalmazza: „az Önkormányzat az MNV Zrt.-vel, 2013. június 24-én vagyonkezelési szerződést kötött, amely alapján 2013-ban átvett egy megyaszói (kastély) ingatlant, majd a szerződés 2013. december 23-i módosítása nyomán további két szolnoki (volt főiskola), négy budapesti (lakás) és két balatonboglári (üdülő) ingatlant. Az ingatlanokat közfeladataik ellátására vették át. A vagyonkezelésbe vételre nem az Njtv. 117. § (1) bekezdésében és 113. § d) pontjában előírtak szerint a Közgyűlés döntése alapján került sor, az Elnök által aláírt szerződést a Közgyűlés utólag hagyta jóvá. Az. MNV Zrt.-től átvett két szolnoki ingatlant a vagyonkezelési szerződés 2014. március 27-i módosítása alapján visszaadták. Az ingatlan visszaadásáról az Njtv. 119. § (1) bekezdésében foglaltak ellenére nem közgyűlési, hanem elnöki döntés alapján került sor.”

 

A RomNet tavasszal járt Megyaszón, ahol elvileg az egykori Gyermekotthon épületkomplexumban kellene működnie a sportcentrumnak, hivatalos nevén Országos Roma Szabadidős és Képzési Központnak, de a megyaszói külterületi 0135/2 hrsz.-ú és 0136 hrsz.-ú ingatlannál egy árva lelket sem találtunk. A Borsod Megyei Önkormányzattól kapott, kihasználatlan épület őrzése viszont évente több millió forintjába kerül az önkormányzatnak.

 

Az Országos Roma Önkormányzat vezetése az elmúlt hetekben és hónapokban szembesült azzal, hogy milyen vagyonokkal is rendelkeznek, mert olyan helyekről érkeznek fizetési felszólítások, elszámolási kötelezettségek, amelyekről korábban azért nem volt tudomásuk, mert Farkas Flórián és munkatársai eltitkolták azokat.

 

A RomNet felkutatta a Svábhegy és a Széchenyi-hegy határán lévő luxusvillát, hogy kiderítse, ki is lakik az ORÖ tulajdonában lévő ingatlanban, vagy ki használhatja azt, de nem jártunk sikerrel. A Svájci út 10 alatt lévő villaház négy postaládáján voltak ugyan nevek és feliratok feltüntetve, amelyek között cégek és magánszemélyek is szerepeltek, de csengetésünkre egyik lakásból sem jött ki senki. A cégnyilvántartásból sem derült ki, kik bérelhetik vagy lakhatják, tulajdonolják az impozáns épület egy részét. A gyönyörű panorámájú, parkosított kertben két kutya is volt, és szemmel láthatóan életvitelszerűen tartózkodnak az épületben, de azt nem tudtuk meg, hogy két évvel ezelőtt, karácsonyi ajándékként kapott lakásban Farkas Flórián, vagy más politikus személyében lelhettek új szomszédra.

 

 Hidvégi-B. Attila