HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Éjjel, titokban, nagyüzemben semmisítik meg az iratokat az ORÖ-ben?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 Május 13    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Éjjel, titokban semmisítik meg az ORÖ dokumentumait és pénzügyi elszámolásinak adatait a szervezet Dohány utcai székházában. A titkos akciót az egyik képviselő véletlenül leplezte le rendőri segítséggel - tudta meg a RomNet.

Hirdetmény

Az Országos Roma Önkormányzat egyik lungo dromos, vidéki képviselője múlt csütörtökön késő este a szervezet Dohány utcai székháza közelében kívánt gépkocsijával parkolni, és elmondása szerint arra lett figyelmes, hogy az emeleti, hivatalvezetői irodában ég a villany. Mivel a munkaidő már lejárt, és a késő esti órára tekintettel a hivatali ügyfélfogadás is szünettelt, arra gondolt, esetleg betörők járhatnak a roma szervezet irodájában. A kopogásra és csengetésre a portás kinyitotta a bejárati ajtót, majd felmentek a hivatalvezető irodájához. Mivel a zörgetésre senki nem nyitotta ki az ajtót, és a belülről kulccsal bezárt helyiségből „furcsa” hangot, zajt hallottak, arra gondoltak, a hivatalvezető esetleg rosszul lett, ezért azonnal rendőrt hívott, hogy hatósági segítséggel jussanak be az irodahelyiségbe - ídézte fel a RomNetnek a történteket.

 

Elmondta, a kiérkező két járőr jelenlétében befeszítették az irodaajtót, és így jutottak be a hivatalvezető irodájába, ahol megdöbbenve tapasztalta, hogy a furcsa zajt az iratmegsemmisítő gép üzemelése adta, és azzal már több száz oldalnyi hivatalos dokumentumot ledaráltak.

 

A képviselő elmondása szerint a hamutartóban még füstölt a cigarettacsikk, de se dolgozót, sem pedig a hivatalvezetőt nem találták. A hivatalvezető feltehetően a képviselő és a rendőrök elől egy másik, titkos kijáraton távozott az épületből, hátrahagyva mindent, még táskáját is. Az épületet bejárva senkit nem találtak, a portás pedig észrevette, hogy a hivatalvezető autója eközben eltűnt az épület elől. Telefonon próbálták felhívni Dobóvári Ildikót, de a közel tucatnyi telefonhívásra egyáltalán nem reagált.

 

Az ORÖ képviselőjének elmondása szerint a hivatalvezető irodájában Farkas Flórián elnökségének idejére vonatkozó, az elnöki keret felhasználásának dokumentumok megsemmisítése zajlott.  Az íróasztalon mappákban álltak a dokumentumok, amelyekre az volt írva, „problémás elszámolások”.

 

A képviselő az iratmegsemmisítést dokumentálva telefonjával fényképeket készítetett, és elmondása szerint a rendőrségi jegyzőkönyvbe azt is beleíratta, hogy az ORÖ hivatali helyiségében iratmegsemmisítés történt.  

 

A RomNet az üggyel kapcsolatban megkereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, azt tudakolva, hogy a múlt héten csütörtökön, május 7-en az esti órákban történt-e bármilyen rendőri intézkedés az ORÖ VII. Kerület Dohány utca 76. alatti székházban. A ORFK Kommunikációs Szolgálatán azt  a tájékoztatást adták, hogy a rendőrségre az említett napon az esti órákban valóban érkezett bejelentés arról, hogy a címen egy személy rosszul érzi magát. A sajtóügyelet közlése szerint „a járőrök a megjelölt helyszínen megállapították, hogy a bejelentés valótlan, ezért további rendőri intézkedésre nem került sor”.

 

Az ORÖ-s képviselő tájékoztatása szerint a hivatalvezető asztalán fellelt dokumentum szerint a Nemzeti Nyomozó Iroda a napokban iratlefoglalást tartott az önkormányzatnál, és további hivatalos dokumentumokat kért a szervezet gazdálkodásáról.

 

Az esetleges házkutatás tényét megerősítve a RomNet szintén megkereste a Nemzeti Nyomozó Irodát, arra vonatkozóan, hogy az NNI az Országos Roma Önkormányzat Dohány utcai irodájában vagy telephelyén tartott-e házkutatást, iratlefoglalást az elmúlt napokban a szervezettel szemben már folyó hatósági nyomozásokkal kapcsolatban, de csak azt közölték, kérdéseinket címezzük az ügyben illetékes Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz.

 

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint a Fővárosi Főügyészség a korábbi felejentést-elutasító határozatot hatályon kívül helyzte, és az Országos Roma Önkormányzat "Híd a munka világába" programjával kapcsolatban költségvetési csalás miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen, és az ügyben az NAV adónyomozói folytatják le az eljárást. A nyomzás részleteiről nem kívántak nyilatkozni. 

 

A RomNet megkeretse az ORÖ hivatalát, több képviselőjét, de azt  a tájékoztatást adták, Dobóvári Ildikó már nem az önkormányzat hivatalvezetője, megbízatását - ahogy azt a RomNet egy korábbi cikkében tudatta - Hegedűs István jelenlegi elnök április 30-i hatállyal visszavonta. 

 

Az Országos Roma Önkormányzat és háttérintézményei ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda, a Fővárosi Főügyészség, és az adónyomozók is eljárást folytnak költségvetési csalás, hűtlen kezelés és sikkasztás gyanúja miatt. A szervezet elmúlt öt éves pénzügyi gazdálkodását vizsgáló, úgynevezett Alternatív Bizottság már számos esetben tárt fel bűncselekmény-gyanús kifizetéseket, amelyről sajtótájékoztatók keretében tájékoztatták a közvéleményt, és büntetőfeljelentéseket is tettek a hatóságoknál.

 

A lungo dromos Vajda László által vezetett bizottság - amelynek tagja a szintén lungo dromos Heves megyei elnök Lakatos Oszkár, a Roma Polgári Tömörülést vezető Makai István és a Polgárjogi Mozgalom vezetője, Dancs Mihály  -  feljelentést tett amiatt is, hogy Farkas Flórián 2011-2014 közötti elnöksége ideje alatt a szervezet éves támogatásának 10 százalékával önhatalmúlag rendelkezhetett, így elnöki keret címszó alatt mintegy 300 millió forintból gazdálkodhatott, és a közpénz felhasználásárról nem számolt be a közgyűlésnek.

 

A RomNet birtokába került összesítés szerint az ORÖ évi 6 millió forintot fizetett a szintén Farkas Flórán által vezetett Lungo Drom szolnoki irodájának költségeire, pedig a kormánytól ingyenesen kapott a civil szervezet egy budapesti székházat, annak felújítására pedig 300 milliót, mindemellett éves működésre 150 milliót kap a központi költségvetésből.

 

A pénzügyi kifizetések összesítése szerint Farkas Flórián az ORÖ elnökeként, megválasztását követően alig két hónappal, 2011. március 18-én másfél millió forint működési támogatást utaltatott át a Lungo Dromnak, majd fizette a havi 500 ezer forintos iroda fenntartási költséget. Az elnöki keretéből 2011 és 2014 között rendszeresen utalt 100-150 ezer forintot a Lungo Dromnak, és a megyei szervezetek programjait is szintén az elnöki keretéből támogatta. Szintén rendszeres, alkalmanként százezres támogatást kapott szülőfalujának, Tiszaroffnak a kisebbségi önkormányzata, a tiszapüspöki és a szolnoki kisebbségi önkormányzat is, valamint más megyei lungo dromos vezető, vagy szervezet.

 

Mint arról a Romnet korábban hírt adott, egy úgynevezett összefoglaló jelentésben magyarázkodott az Országos Roma Önkormányzat a Farkas Flórián elnökségi ideje alatt felhasznált mintegy 53 millió forintos elnöki keretről, amely állításuk szerint szabályszerűen lett felhasználva. A dátum és aláírás nélküli, úgynevezett összefoglaló jelentés szerint Farkas Flóriánnak az elnöki keretre vonatkozó pénzfelhasználása szabályszerű volt.

 

Mint arról a magyar sajtó is beszámolt, az elnöki keretből folyósított támogatások között szerepel két tétel: az ORÖ kétszer is átutalt 250 ezer forintot a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának, vagy legalábbis elkönyvelte azt. Az Akadémia a honlapján viszont egy rövid közleményben azt tudatta: "A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia számára nem utalt át semmilyen összeget az Országos Roma Önkormányzat." A Fővárosi Cigány Önkormányzat számára is utaltak 2012 decemberében két ízben 150-150 ezer forintot, de mint az az FCÖ korábbi elnöke kijelentette, az ORÖ-től egyetlen fillér sem érkezett hozzájuk.

 

A Népszabadság április végén írt arról, hogy az ORÖ többek között egymillió forintot költött „bankettszékekre”, de Farkas Flórián és egyik társa 2011-ben Brüsszelbe 642 ezer forintért utazott el. A taxiköltség pedig 2011 és 2013 között több mint ötmillió forintba került.  Kiderült az is, az ORÖ a közlekedési szabálytalanságokért kirótt büntetéseket is magára vállalta.

 

Bence Gáborné, az ORÖ gazdasági vezetője egy sajtóbeszélgetésen részt vett meghívott újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy Farkas Flórián az ORÖ elnökeként 2011 és 2014 között nem 300 millió, hanem összesen 94 millió forintos elnöki keret állt rendelkezésére, és abból mindössze 52 és félmilliót használt fel. Arra a vádra, hogy Farkas az adott időszakban a közgyűlés felé beszámolási kötelezettségének nem tett eleget, a gazdasági vezető azt mondta, ez nem igaz, mert minden közgyűlésen szóban megtette azt Farkas Flórián. Állítása szerint ugyanakkor írásban nem köteles beszámolni az állami költségvetésből kapott, és rendelkezésre bocsátott több tízmillió forinttal, a közgyűlésekről pedig nem készül szó szerinte jegyzőkönyv, így előfordulhat, hogy azokban azért nem szerepel.

 

Az ORÖ elmúlt 5 évére vonatkozó bűncselekmény-gyanús gazdálkodásai miatt már tucatnyi feljelentés alapján eljárást folytat a Nemzeti Nyomozó Iroda, a VII. kerületi rendőrkapitányság, a Főügyészség, de vizsgálódik a Kormányhivatal és az Állami Számvevőszék is. Az eljárás a Farkas Flórián vezette önkormányzat 2011-2014 közötti gazdálkodásra, valamint a 2014 októberétől már Hegedűs István jelenlegi elnök által vezetett önkormányzat működési és finanszírozási kiadásaira is kiterjed.

 

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy az önkormányzat ellen zajló, még Kolompár Orbán elnöksége alatt folytatott nyomozás első napjaiban, amint az első sajtóhírek megjelentek, házkutatást, iratlefoglalást tartottak. A közelmúltban az Ökotárs vagy más civil szervezetek elleni nyomozáskor is demonstratív rendőri fellépés mellett foglaltak le iratokat, számítógépeket, adathordozókat.

 

Ikotity István LMP-s országgyűlési képviselő Hadházy Ákossal, az LMP antikorrupciós szakszóvivőjével közösen a napokban tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: vitathatatlan Farkas Flórián érintettsége a Híd a munka világába program forrásainak „elszórásában”, ezért a program konzorciumi vezetőjének, miniszteri biztosnak, lemondva mentelmi jogáról, „a legelső rendőrőrsön kérnie kellene saját előzetes letartóztatását”.

 

Hidvégi-B. Attila

 

IratmegsemmisítésHirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   Ágnes40  | 2015 Május 14 06:36:34 like(0) dislike(0)

Az ORÖ korrupciós ügyeiről:

https://youtu.be/5AcvCo__hQg


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Ignácz Judit: A roma nők természetes élőhelye és életmódja

  • Az EP nagy többséggel támogatta a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést

  • Cinka a keresztfánál

  • Kiállítással és közösségi fotózással is ünnepli fennállását a Romani DesignCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt