2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az ügyészség nyomoz az önkényuralmi jelképeket árusító budapesti üzlet ellen
2015. 06. 29. 00:00

A rendőrség elutasította a náci jelképeket árusító budapesti üzlet ellen tett feljelentést, de az ügyészég úgy döntött, hatályon kívül helyezi a rendőrségi döntését, és elrendeli a nyomozást.

Mint arról a RomNet még 2015. április 20-án beszámolt, vörös csillagos jelképeket, horogkeresztes pecsétgyűrűt, SS-jelvényeket, a legkülönfélébb nemzetiszocialista kitüntetéseket, Adolf Hitler arcképét és fotóját ábrázoló öngyújtókat, gyufásdobozokat, és más náci relikviákat is árultak egy belvárosi régiségboltban. A RomNet újságírója véletlenül betért egy régiségeket is árusító kis üzletbe, ahol döbbenten tapasztalta, hogy külön vitrinben különféle önkényuralmi jelképeket árusítanak. Nem minden tárgy korabeli, második világháborúból visszamaradt „apróság”, mert kapható teljesen új, fóliázott, aranyszínű horogkeresztes turulmadár is.

 

náci jelképek

 

A Tett és Védelem Alapítvány a RomNet híradása alapján feljelentést tett az V. kerületi rendőrkapitányságon azzal az indokkal, hogy az önkényuralmi jelképek használata, terjesztése sérti az emberi méltósághoz való alapvető jogot, mert az másokban félelmetmegbotránkozást kelthet, a Btk. pedig éppen ezért szankcionálja. 


A kerületi rendőrség a feljelentést követő néhány napon belül tanúként hallgatta meg a zsidó egyházak által létrehozott, az antiszemita jelenségek visszaszorításáért küzdő alapítvány munkatársát és a RomNet.hu újságíróját is.

 

A RomNet birtokába került hivatalos dokumentumok szerint egy magánszemély, a www.romnet.hu oldal olvasója, bizonyos Tényi István szintén feljelentést tett a náci relikviákat árusító üzlet ellen önkényuralmi jelképek használata vétség miatt. A dokumentum szerint a BFRK V. Kerületi Rendőrkapitánysága május 5-én hozott határozatában elutasította a feljelentést, viszont az V. és XIII. kerületi ügyészség június 9-én úgy döntött, a rendőrség elutasító határozatát hivatalból hatályon kívül helyezi és elrendeli a nyomozást.

 

A RomNet korábbi híradása a náci jelképeket árusító üzletről, amelyet a teljes magyar sajtó átvett és feldolgozott.

 

/hirek/2015/04/20/dobbenet_naci_relikviak_hitler-arckepes_ongyujtok__kaphatok_egy_belvarosi_boltban

 

Hidvégi-B. Attila