HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Döbbenet: Náci relikviák, Hitler-arcképes öngyújtók kaphatók egy belvárosi boltban

betűméret csökkentése betűméret növelése
2015 április 20    Forrás: RomNet - Hidvégi-B. Attila


Ez a cikk archív

Horogkeresztes pecsétgyűrűt, SS-jelvényeket, a legkülönfélébb nemzetiszocialista kitüntetéseket, Adolf Hitler arcképét és fotóját ábrázoló öngyújtókat, gyufásdobozokat, és más náci relikviákat is árulnak egy belvárosi régiségboltban.

Hirdetmény

A RomNet újságírója véletlenül betért egy régiségeket is árusító kis üzletbe, ahol döbbenten tapasztalta, hogy külön vitrinben különféle önkényuralmi jelképeket árusítanak. Nem minden tárgy korabeli, második világháborúból visszamaradt „apróság”, mert kapható teljesen új, fóliázott, aranyszínű horogkeresztes turulmadár is. Hiába számítanak ezek a tárgyak önkényuralmi jelképnek, a boltba betérő vevőket ez láthatóan egyáltalán nem zavarja, közönyösséggel vesznek róla tudomást. A náci ideológia újra csecsebecseként is visszaszivárog a közéletbe. A fasiszta jelképeknek, ideológiáknak úgy látszik, ma újra piaca, és közéleti tere van.


Bár sokak számára megdöbbentést kelt e sorok olvasása, kétségtelen tény, hogy egy V. kerületi, bolhapiac-szerű boltban különös megbecsülésnek örvendenek a legkülönfélébb náci relikviák. Egy üvegvitrinben sok ezer, esetenként több tízezer forintos áron kínálják eladásra a horogkeresztes öngyújtót, cigarettatárcát, harmadik birodalmi kitüntetéseket. De kapható kitűnő, szinte vadonatúj állapotú öngyújtó mellett eredeti, második világháborús időkből származó gyufásdoboz, és a legkülönfélébb kitüntetések is.


Az egyik üvegvitrinben, feltehetően a „történelemre és a régiségére, antikvitásra hivatkozva” a silány minőségű anyagból késztett kommunista kitüntetések mellett található az SS jelképet ábrázoló és a horogkeresztes ezüst, vagy ezüstös színű pecsétgyűrű és az ezüst cigarettatárca is. A legkülönlegesebb náci relikviák viszont egy külön vitrinben várják vásárlójukat. Természetesen nem feltétel, hogy a vásárló megszállott gyűjtő legyen, és az eladó sem kérdezi, hogy a náci ideológiával egyetértő, azonosuló személy-e a vásárló, bárki megvásárolhatja.


Egy másik vitrinben, az új és használt karórák mellett vadonatúj, gondosan fóliázott horogkeresztes jelvényeket kapni.


Az Alkotmánybíróság 2013. április 30-i hatállyal megsemmisítette az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi (Btk.) paragrafust. 2013. május 1-től új szabályok alapján büntetik az önkényuralmi jelképek használatát. A Btk. 335. § (1) bekezdése szerint aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntethető.  A törvény értelmezése szerint kizárt a büntethetőség, ha az önkényuralmi jelkép használatát ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követik el.


Kolláth György alkotmányjogász a RomNet megkeresésére az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, ez ilyen irányú kereskedelmi tevékenység jogsértő és jogellenes, ugyanakkor felhívta hívta fel a figyelmet arra is, hogy Btk. korábbi rendelkezése alapján is büntethető volt az önkényuralmi jelképpel való kereskedés. Hozzátette, az anyagi haszonnal járó kereskedelem ugyanis nem minősül oktatási, művészeti, vagy tudományos célnak.


A büntetőjog szóhasználatában a "terjesztés" magában foglalja a kereskedést, a forgalmazást is – jelentette ki a RomNet megkeresésére több, büntetőügyekkel foglalkozó ügyvéd, akiknek álláspontja szerint amennyiben nem kizárólag eredeti, korabeli náci tárgyakat, hanem új állapotú önkényuralmi jelképeket is árusítanak, nem hivatkozhatnak a régiség-kereskedelemre, mert egyértelművé válik az önkényuralmi jelképek terjesztésének büntetőjogi tényállása.


A Tett és Védelem Alapítvány a RomNet megkeresésére úgy reagált: az önkényuralmi jelképek használata, terjesztése sérti az emberi méltósághoz való alapvető jogot, mert az másokban félelmet, megbotránkozást kelthet, a Btk. pedig éppen ezért szankcionálja. 


A zsidó egyházak által létrehozott alapítvány - amely az antiszemita jelenségek visszaszorításáért küzd - tudatta: kivizsgálják az esetet, és amennyiben szükséges, büntetőfeljelentést tesznek tiltott önkényuralmi jelkép terjesztése miatt.


A RomNet megkeresésére a BRFK az üggyel kapcsolatban azt mondta, amennyiben bejelentés érkezik hozzájuk, kivizsgálják az ügyet.


A Hitler és a náci kultusz újra éled. A politika és a közbeszéd mindennapos részévé vált mára, a kirekesztő ideológia, és a politikai nézet, már nem ritka és nem meglepő a nyílt zsidózás és cigányozás a parlament falain belül sem – reagált a RomNetnek az üggyel kapcsolatban a Phiren Amenca nemzetközi roma ifjúsági szervezet magyarországi koordinátora. Herfort Marietta hozzátette, elfogadhatatlan az is, hogy ma, Magyarországon, ügyészségi álláspont szerint nem számít holokauszttagadásnak, ha valaki kétségbe vonja azt, hogy a második világháborúban cigányok százezreit is ipari módszerekkel semmisítették meg zsidók millióihoz hasonlóan. Megemlítette, szervezetük éppen ezért szervez roma holokauszt-megemlékezéseket és képzéseket, szakmai konferenciákat európai országokban, mert fontosnak tartják, hogy az új generáció tanuljon a történelemből, és soha ne ismétlődhessen meg a holokauszt borzalma, és ne kaphasson teret a szélsőséges ideológia.

 

A RomNet-nek egy VII. és egy VIII. kerületi régiségbolt tulajdonosa úgy nyilatkozott, bármennyire is lenne piaca az ilyen tárgyaknak, nem árusítanak Hitlert ábrázoló tárgyakat, vagy horogkeresztes jelvényeket. Az ország legnagyobb internetes piacán több horogkeresztes tárgyat is kínálnak árverésre. Az eladók többsége tudatja azt is, hogy nem azonosulnak a tárgyak mögötti eszmékkel, és felhívják  a figyelmet arra, hogy viselésüket a törvény bünteti. Numizatikával, érmegyűjtéssel foglakozók pedig a RomNet érdeklődésére azt mondták, hogy függetenül attól, hogy mely ideológia tiltott jelképét viselik, szabadon árusíthatók, cserélhetők, ugyanis az érmék a gyűjtők számára jelent értéket, és ritkaságuk miatt válhat értékessé egy-egy darab, nem pedig az adott kor eszméit testesítik meg.


Mint az a sajtóban a hétvégén megjelent, Adolf Hitler, a véreskezű diktátor „születésnapja tiszteletére” a magukat Vértesalja Gyermekeinek nevező Facebook-csoport „a Harmadik Birodalom vezérére” a hétvégén egy 22 km-es emléktúrával emlékezett  Csőkakőn.


Hidvégi-B. Attila

 

Náci tárgyak   Náci tárgyak-2

 

Náci tárgyak-3   Náci tárgyak-4

 

Náci tárgyak-6Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2022 Január   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Csendben távozott a tankerületi igazgató

  • „Mostantól inkább hagyjanak élni minket!”

  • Visszaköltözött a csíksomlyói nyomornegyedbe a tűzvész károsultjainak több mint fele

  • Mítosz volt-e a cserdi csoda?

  • Mesébe illő a szegény családból származó bátonyterenyei férfi életútjaCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt