2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Már követhetetlen hány ügyben nyomoznak az ORÖ ellen
2015. 04. 08. 00:00

Már szinte követhetetlen hány ügyben indítottak nyomozást az ORÖ ellen, de a RomNet hitelesen állítja továbbra is, egy különálló ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt folyik rendőrségi nyomozás.

Mint azt a RomNet április 2-án megírta, egy újabb, a Híd a munka világába projekttől független ügyben, hűtlen kezelés gyanúja miatt indított nyomozást a rendőrség az Országos Roma Önkormányzat ellen.

/hirek/2015/04/02/ujabb_bunugyben_indult_nyomozas_az_oro_ellen

 

A RomNet a birtokába került dokumentum alapján aznap azt írta, a Fővárosi Főügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelte el a nyomozást, és az ügy lefolytatásával a BRFK VII. Kerületi Rendőrkapitányságát bízta meg.

 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata szerdán a RomNet korábbi hírére reagálva az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés vétség elkövetésének gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. További információt a folyamatban lévő nyomozásról nem adhatnak - írták.

 

A RomNet szerkesztősége nem kapott tájékoztatást arról, hogy az MTI-vel közölt rendőrségi információ, és a hírportálunk által közölt ügy egy és ugyanaz a bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárás, vagy egy teljesen másik ügyben jár el az NNI.

 

A RomNet határozottan állítja, hogy az ORFK által kiadott szerdai közlemény egy teljesen más bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárásra vonatkozik, így érdemben semmi köze az NNI által indított eljárásnak, és az ügyek egyesítése sem történhetett meg.

 

A RomNet birtokában lévő dokumentum alapján Dr. Madej Réka ügyész arról ad tájékoztatást a feljelentőnek 2015. március 23-án, hogy a Btk.376. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés a) pontja szerint minősülő nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt rendelt el nyomozást, és annak lefolytatásával a BRFK VII. kerületi kapitányságát bízta meg. A RomNet úgy tudja, a feljelentés már Hegedűs István regnáló ORÖ-elnök intézkedései miatt érkeztek a hatóságokhoz, és független a foglalkoztatási projekt botrányaitól.

 

Nem csodálkozhatunk, hogy az sem látja át hány ügyben és hány személy által tett feljelentésben rendeltek el nyomozást, vagy feljelentés-kiegészítést. Tény, hogy nehezen követhető, hány feljelentés érkezett az elmúlt hónapokban a hatóságokhoz az ORÖ és foglalkoztatási szövetkezetével kapcsolatban, és hány eljárást indítottak a hatóságok.

 

A RomNet birtokába került újabb dokumentum alapján viszont az derült ki, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda azért folytat eljárást hivatali visszaélés, sikkasztás, hűtlen kezelés, hanyag kezelés és más korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt, mert a Nemzeti Adó és Vámhivatal nyomozó főosztálya érkezett feljelentést az adónyomozó hatóság hatáskör és illetékesség hiányában áttette a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájához. Ezt bizonyítja a RomNet birtokában lévő, 2015. március 26-án kelt dokumentum.

 

Minden bizonnyal erre hivatkozva közölte a sajtóval Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter is április 4-én, hogy a NAV jelzése alapján nem indítanak nyomozást. Ebben a miniszternek igaza volt, mert nem az adónyomozók, hanem az NNI folytja le az eljárást.

 

Farkas Flórián miniszterelnöki megbízott , a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet elnöke, és Hegedűs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke húsvéti közös üzenetükben az ORÖ képviselőinek ezért írták azt, „nemhogy bűncselekmény, de még törvénysértés sem történt, semmilyen módon és semmilyen szinten”.

 

Farkas Flórián és Hegedűs István azt írta: „az Országos Roma Önkormányzatnál és szövetkezeti programjánál a méltatlan támadások miatt elrendelt vizsgálatok lezárultak. Az alaptalan híresztelésekkel ellentétben nemhogy bűncselekmény, de még törvénysértés sem történt, semmilyen módon és semmilyen szinten. Mind az Országos Roma Önkormányzatnál, mind a szövetkezetnél a megkezdett programok tovább folytatódnak, sőt, kiegészülnek, továbbra is a kormánnyal közös együttműködésben.”

 

A RomNet információ szerint a Budapest Főváros Kormányhivatala Tényi István és több ORÖ-s képviselő feljelentése alapján az önkrmányzat döntései és intézkedései maitt törvényességi vizsgálatot folytat.

 

Hidvégi-B. Attila