2024 July 27., Saturday/Liliána, Olga napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Fidesz mögé bújva gátolták volna Mága Zoltán testvérének indulását Tiszabőn
2024. 05. 21. 12:07

Egy névtelen levél alapján, majd a Fidesz mögé bújva egész a Kúriáig eljutva akarták megakadályozni, hogy Mága Zoltán hegedűművész testvére független jelöltként elindulhasson Tiszabő polgármesteri címéért, holott a jelöltnek minden törvényes feltétele adott volt, hogy indulhasson a 2024-es helyhatósági választáson – írja a 24.hu. A tiszabői fideszesek azért támadták be a független jelöltként induló Novák Csabát, mert az új jelölt véget vetne az évtizedes egyeduralomnak, és letörölné a falura ragasztott szégyenbélyeget, amihez az is hozzátartozik, hogy a falu jelenlegi vezetői jogerős bírósági elmarasztalásuk ellenére posztjukon maradhattak.

Tiszabő évtizedek óta színes foltja a választásoknak, az elmúlt két évtizedben számos sajtócikk született már a településről, de mint az ország egyik legszegényebb települését, gyakorta használják illusztrációnak is. Tiszabő korábbi önkormányzatának tagjait, a polgármestert, a jegyzőt, és szinte a teljes képviselőtestületet letartóztatták és elítélték egy szocpol-csalási ügyben, és ahogy azt a 24.hu írja, a jelenlegi fideszes polgármestert Bruna Lászlót és a szintén fideszes mostani alpolgármestert, Bíró Zoltánt is jogerősen elmarasztalták ebben az ügyben, de helyükön maradhattak. Bíró Zoltán ráadásul úgy lett a Fidesz tiszabői képviselője, majd alpolgármestere, ahogyan a bírósági dokumentumok alapján a 24.hu írja, „a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tájékoztatásából kiderült, hogy 2018 novemberében Bruna Lászlót jogerősen 300 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, Bíró Zoltánt pedig egy év öt hónap börtönbüntetésre, amelynek végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztették. A próbaidő során Bíró pártfogói felügyelet alatt állt. Mindez azért érdekes, mert 2019 októberében mindketten mandátumot nyertek a választáson, Bruna polgármester, Bíró pedig – még a pártfogói felügyelet alatt – önkormányzati képviselő, majd alpolgármester lett a Fidesz színeiben.”

 

 

 

A Fideszt, és a kormánypárt politikusait, országgyűlési képviselőit tehát nem érdekelte, hogy a párt színeiben helyben politizálókat a bíróság elítélte, nem érezték szégyennek, és méltatlanság jogcímén nem fosztották meg megbízatásuktól őket. Sőt, az elmúlt években és az utóbbi hónapokban is F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője számos alkalommal postolt kézfogós, örömünnepes képeket a közösségi médiában a jogerősen börtönbüntetésre ítélt Bíró Zoltánnal, akárcsak Vecsei Miklós volt romaügyi kormánybiztos, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Szijjártó Péter külügyminiszter és Rétvári Bence belügyi államtitkár is.

 

A többségében cigányok által lakott falut a Fidesz régóta bekebelezte és uralja. Legutóbb, a 2022-es országgyűlési választáson a Fidesz színeiben indult és mandátumot is nyert F. Kovács Sándor Tiszabő 1-es szavazókörében 99,5%, a 2-es szavazókörben 98% kapott. A 2019-es helyhatósági választáson a jelenlegi polgármester, Bruna László egyedüli jelöltként indult a Fidesz színeiben, és 877 szavazattal választották meg polgármesternek. A 6 fős képviselőtestületbe szintén csak fideszesek jutottak be, a három független jelölt messze alulmaradt. Bruna László egészségügyi okokra hivatkozva nem indul polgármesternek Tiszabőn, csak képviselőnek jelöltette magát, helyette a korábban pártfogói felügyelet alatt állt Bíró Zoltán alpolgármester indul a Fidesz-KDNP színeiben a faluvezetésért.

 

Tiszabő lakossága viszont már régóta elégedetlen a fideszes helyi kápókkal, ezért most megtörni látszik az uralmuk, mert a faluban élők többsége változást akar, ezért rábeszélték a politikától mindig távol álló Mága Zoltán hírneves hegedűművész édestestvérét, hogy induljon el az idei választáson. A hegedűművész testvére, aki nevét évekkel ezelőtt megváltoztatta, így már Novák Csabaként, pártoktól független jelöltként a törvényes feltételek alapján el is indult a címért. Azaz indult volna, de nem várt akadályokba ütközött. Méghozzá olyan helyről, amire sem ő, sem más nem mert volna gondolni. Épp a Fidesz volt az, aki akadályozta Novák Csaba indulását, pedig testvére a kormánypárt kiemelt támogatottja, és a fideszesesek, a kormány tagjai, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is rendre és örömmel fotózkodnak vele nemcsak koncertjei során, hanem más közéleti eseményeken is.

 

A Nemzeti Választási Iroda hivatalos adatai alapján jelenleg 1322 választásra jogosult személy van a névjegyzékben a mintegy 2000 lakosból. Novák Csaba a polgármesteri jelöltségéhez szükséges 40 érvényes ajánlás helyett 309 ajánlást adott le az ajánlóíveken, amit a helyi választási bizottság azért nem vett figyelembe, mert egy „névtelen levél” érkezett hozzájuk. Az április 28-án tartott ülésükön Novák Csaba polgármester jelöltkénti nyilvántartásba vételét elutasította azzal az indokkal, hogy az ülés előtt érkezett a bizottság részére egy levél, amelyhez több orvosi igazolást mellékeltek, ami a jelölt „mentális egészségügyi állapotára és korlátozott belátási képességére vonatkozott”, ezek alapján a bizottság a jelölt nyilvántartásba vételét elutasította.

 

Novák Csaba jogi képviselőjével fellebbezést nyújtott be a szolnoki Területi Választási Bizottsághoz, amely meg is változtatta a helyi döntést, és nyilvántartásba vette a polgármester-jelöltet, ugyanis aktív és passzív választójoggal rendelkezve, minden törvényes feltételnek megfelelve indul a választáson. A felettes szerv megállapította, hogy Novák Csaba szerepel a központi névjegyzékben, az önkormányzati választáson választójoga és választhatósága is van, ezek alapján a tiszabői választási bizottságnak nem lett volna joga visszautasítani Novák Csaba jelölti nyilvántartásba vételét.

A tiszabői fideszesek nem nyugodtak bele, és mert nagy valószínűséggel féltik jövőbeli pozíciójukat, a döntés ellen felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordultak. Az ügy pikantériája, hogy a legfőbb bírósági döntéshozó fórumhoz címzett keresetet Bruna László jelenlegi polgármester a Fidesz nevében írta alá, pedig arra nem lett volna jogosult, mert azt csak a párt elnöke, Orbán Viktor, vagy Kubatov Gábor, a Fidesz országos pártigazgatója és alelnöke tehette volna meg. Ráadásul a törvény azt is előírja, hogy a jogorvoslatot jogi képviselő útján kell benyújtani, de a beadványhoz csatolt, 2024. május 3-án kelt ügyvédi meghatalmazáson a meghatalmazó neve olvashatatlan volt, és a dokumentum további részéből sem derült ki annak személye. A Kúria ezért érdemi vizsgálat nélkül, a Kvk.III.39.042/2024/6. számú határozatában el is utasította a Novák Csaba indulását megakadályozó keresetet.

 

Novák Csaba jogi képviselője, Borbély Zoltán ügyvéd abszurdnak nevezte, hogy egy feltételezésen alapuló, névtelen levél alapján hozott határozatot a helyi választási bizottság, mert a „mentális egészségügyi állapot” kifejezés, csakúgy mint az elsőfokú határozatban szereplő „súlyos állítások”, jogilag értelmezhetetlenek és valótlanok is. Borbély Zoltán a 24.hu-nak azt is elmondta, hogy a Novák Csaba elleni bejelentés egy géppel írt levél volt, amit Törökszentmiklóson adtak fel, a névtelen levél írója pedig Téglást jelölte meg illetőségeként. A jogász aláhúzta: a polgármesterjelölt több mint tíz évvel ezelőtti orvosi kezelőlapjai különösen védett személyes adatok, és amelyekhez a kérelmező legálisan nem férhetett volna hozzá, ezért büntetőfeljelentést tettek a Jász-Nagykun- Szolnok megyei főügyészségen különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés, hivatali visszaélés és választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt.

 

A tiszabői polgármesterségért induló Novák Csaba, aki évek óta hitéleti pásztorként is vezeti a településen a környéken élőket, a Kúria döntése után indította el hivatalos kampányát, ami a közösségi médiában megjelent fotók és a videók alapján a település életének egyik legnagyobb eseménye volt. A jelölt azt írta, bármennyire is szerették volna egyesek meggátolni, hogy elindulhasson a polgármesteri választáson, az igazság győzött az ármánykodás felett. „Hiába gondolták azt, hogy majd felvesszük azt a fonalat, hogy egy mocskolódó, lejárató kampányba beleálljunk, mi nem tettük.  Mi hittünk és bíztunk a független igazságszolgáltatásban, a jogállamiságban, és majd június 9-én elégtételt vesznek, erkölcsi, jogi és politikai értelemben is”.

 

Megjegyezte, a településük 90 százalékának támogatásával valóban új reményt adnak a jövőnek, a fejlődésnek, mert már senki nem tudja megakadályozni, hogy a neve ne szerepelhessen június 9-én a szavazólapon. Ha pedig az 1322 választásra jogosult lakos többségének szavazatát és bizalmát megkapja, polgármesterként mindent megtesz, hogy Tiszabő újra egy virágzó falu legyen, és eltörli azt a szégyenbélyeget, ami évtizedek óta rajta van Tiszabőn. Ehhez ad számára erőt az is, hogy talán soha nem volt még annyi jószándékú, vidámságra és örömre vágyó, de egyben saját magáért és a jövőjéért tenni akaró ember együtt Tiszabőn, mint a kampánynyitó rendezvényén.

 

Novák Csaba a fotókkal mellékelt bejegyzésében azt írta: „a valódi tiszteletet, ahogy a szeretetet, nem lehet sem megvenni sem kikövetelni.”

Talán ezt a tiszabői választók is megértik és meghallják, mert a faluban a fideszes jelöltek már most, a választások előtt három héttel 50 ezer forintot is ígérnek egy-egy szavazatért, ha a kormánypárt jelöltjeire adják le voksaikat, és meggátolják, hogy a pártoktól függetlenül induló Novák Csaba, és a szintén független jelöltként induló képviselők mandátumszerzését megakadályozzák.

 

A Fidesz pedig csendben van, és bár tudomásuk van a bűncselekmény-gyanús választási akadályozásról, és tisztában vannak azzal, hogy a törvénnyel már többször is szembetalálkozott Bíró Zoltán - aki még 2016-ban azzal is bekerült a híradásokba, hogy az év februárjában, a tiszabői óvodában tartott születésnapi buliján részegen és kábítószer-befolyásoltság alatt összeverték Csóré Béla zenészt, kiverve négy fogát és eltörve állkapcsát -  erkölcsileg és morálisan is vállalhatatlan, és súlyos szégyenbélyeg lehet a kormánypártra, kitartanak mellette.

 

A kérdés az, hogy miért, kinek és minek az érdekében?

 

Hidvégi-B. Attila