2024 June 14., Friday/Vazul napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

„Vége van az Országos Roma Önkormányzatnak”
2024. 02. 29. 00:00

A kormányzat jogosulatlannak tartott követelései és elvonásai miatt már több mint másfél milliárd forintos lyuk tátong az Országos Roma Önkormányzat költségvetésében. Teljes a csőd, a testület működése végképp ellehetetlenült.

„Mélységesen sajnálom, nagy kudarcként élem meg az elmúlt harminc évet, ami ide vezetett” – mondta Sárközi Károly, az Országos Roma Önkormányzat egyik képviselője az ORÖ szerdán tartott rendkívüli közgyűlésén.

Előzőleg Lakatos Oszkár, az elnöki teendőket ellátó elnökhelyettes számolt be arról, milyen lépéseket tett annak érdekében, hogy rendeződjön az ORÖ anyagi helyzete. Nem járt eredménnyel. Már a harmadik negyedévnél tartunk, amikor az országos önkormányzat nem kap állami támogatást. A Belügyminisztérium ugyanis több mint 1 milliárd forintot követel az ORÖ-től: olyan tartozásokról van szó, amelyek még az előző ciklus idején, a Farkas Flórián vezetésével létrejött Híd a munka világába szövetkezet és más hasonló programok révén keletkeztek.

 

A tartozást azonban – állítja Lakatos Oszkár – az országos önkormányzat már visszafizette. A belügyi tárca szerint a működési támogatásból ezt nem tehette volna meg. Más bevételi forrása viszont az ORÖ-nek nincs, és ezzel mindenki pontosan tisztában volt akkor is, amikor a roma érdekképviselet részletfizetési megállapodást között az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi), a Belügyminisztérium jogelődjével.

Lapunk a közelmúltban adott hírt arról a 2018 októberében született dokumentumról, amely tanúsítja, hogy az ORÖ teljesítette részletfizetési kötelezettségét a Híd a munka világába projekt esetében. Az igazolást az Emmi egyik főosztályvezetője írta. A papírt a rendkívüli közgyűlésen a képviselők között is szétosztották.

 

Lakatos Oszkár már tavaly nyáron is arról beszélt, hogy a törvény szerint járó állami finanszírozás elmaradása és a jogtalannak minősített kormányzati követelések miatt „technikai csőd” fenyegeti az ORÖ-t. A helyzet azóta csak romlott. A rendkívüli közgyűlésen elhangzott, hogy a képviselők háromnegyed év óta nem kapnak tiszteletdíjat: a mostani közgyűlésre az ország távoli pontjairól is a saját költségükön utaztak Budapestre. Az ORÖ hivatalának munkatársai is hosszú hónapok óta fizetés nélkül dolgoznak. Elfogyott a türelmük és a pénzük, egymás után mondanak fel.

 

Az egyik alkalmazott – édesapja kíséretében – személyesen kereste fel a történtekért felelősnek tartott Sztojka Attila fideszes parlamenti képviselőt, romaügyi kormánybiztost. Ennek csupán annyi hatása volt, hogy Sztojka ingerült hangvételű levelet küldött Lakatos Oszkárnak.

 

A belügyi tárca – miközben a kezdeményezésére végrehajtási jogot jegyeztek be az ORÖ székházára – több peres eljárást is indított. Az ORÖ ügyvédje szerint ez a kettős igényérvényesítés sajátos esete. Eddig csak az egyik bírósági eljárásban született elsőfokú ítélet (ez a minisztérium számára kedvező, az ORÖ fellebbezett), jogerős döntés még nincs. Az országos önkormányzat számlája üres, ami pénz volt rajta – 33 millió forint –, azt tavaly nyáron a minisztérium már leemelte. Abszurd módon tartani lehet attól, hogy a számláról inkasszált 33 milliót is tartozásként veszi számba a kormányzat.

 

„A helyzet kritikus, szinte kilátástalan” - A technikai csőd állapotába került az Országos Roma Önkormányzat

Lakatos Oszkár, a testület általános…

Mivel állami támogatás hiányában az ORÖ sem a rezsit, sem a béreket nem képes fizetni, a tartozás egyre halmozódik, már meghaladja a másfél milliárd forintot. A közgyűlésen szóba került: alaptörvénybe ütközik, hogy egy országos önkormányzat nem kapja meg a nemzetiségi közfeladatok ellátásához szükséges forrásokat. Ilyen körülmények között az idei költségvetés elfogadására sincs lehetőség. Többen hangsúlyozták, hogy „teljesen ellehetetlenült” az ORÖ működése.

 

Sztojka Attila szervezete, a Cigány Közösségek Szövetsége (CiKöSz) indul majd az országos roma nemzetiségi választáson. Volt, aki kérdésbe csomagolva annak a gyanújának adott hangot, hogy ez összefüggésbe hozható az ORÖ elleni fellépéssel.

A közgyűlés után kérdésünkre Lakatos Oszkár kijelentette: „Ez már nem technikai, hanem gyakorlati csőd. Vége van az ORÖ-nek”.