2024 July 27., Saturday/Liliána, Olga napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tüntetés a nácik ellen
2024. 02. 06. 11:07

Antifasiszta tüntetés lesz a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékműnél február 10-én szombaton, 10 órai kezdettel..

 

Magyarország és Budapest nem lehet a neonácik melegágya és a gyűjtőhelye, nem engedhető meg, hogy milliók haláláért felelős háborús bűnösöket, a fasiszta és nyilasuralom alatti rémtetteket hősi cselekedetként éltessék Európa különböző országaiból hazánkba érkező újfasiszta csoportok, ezért a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) tiltakozó rendezvényt tart a Cipők a Duna-parton budapesti holokauszt-emlékműnél február 10-én szombaton, 10 órai kezdettel.

Hosszú évek óta, hol nyíltan, hol a hatóságokat kijátszva és félrevezetve, náci ruhás paramilitáris csoportok Hitlert éltetve parádéznak a budai Várban és Budapest közterein, hogy 1945. február 11-ére, az általuk „becsület napjának” nevezett kitörési kísérletre emlékezzenek. Antifasiszta szervezetek mindezek ellen szót emelve idén is több tiltakozó akciót tartanak a fővárosban.

A MEASZ tűrhetetlennek tartja, hogy a brutalitást, az embertelenséget képviselő eszmék napjainkban egyre inkább erősödnek, és mindezen szélsőséges eszméknek Magyarország legyen az egyik melegágya, és egyben elfogadhatatlannak tartja, hogy ezeket a szélsőjobboldali csoportokat, a csoportok meghatározó tagjait a magyar kormány direkt és indirekt módon támogatja.

A MEASZ Budapest fasiszta és nyilas uralom alóli katonai felszabadulása 79. évfordulójára emlékezve hazai és más országok antifasiszta szervezeteivel közösen tiltakozó demonstrációt szervez a Parlament közelében lévő Cipők a Duna - parton budapesti holokauszt-emlékműnél szombaton délelőtt, majd a magyar parlament elé vonulva tiltakozó levelet adnak át Magyarország miniszterelnökének. A megmozduláson német, osztrák és szlovák antifasiszta szervezetek vezetői és képviselői is jelen lesznek. A Duna-parti holokauszt emlékműnél beszédet mond Bősz Anett Budapest főpolgármester-helyettese, Sommer Katalin holokauszt túlélő, Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke, Ulrich Schneider a FIR főtitkára, a német, az osztrák, a szlovák antifasiszta-holokausztra emlékező szervezetek képviselői, és Hidvégi-B. Attila újságíró.

Szintén szombaton, 14:30-tól az Autonómia mozgalom tart megmozdulást a Széll Kálmán téren, a fasiszta eszmék terjesztése elleni tiltakozásul.

 

 

Lehet, hogy egy kép erről: , szöveg, amely így szól: „¡No pasarán! Hazai és külföldi antifasiszták tiltakozása a budapesti „CipÅ‘ka Duna-parton