2024 July 27., Saturday/Liliána, Olga napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Befejeződött a So keres, Európa?! - 2023
2023. 08. 29. 17:21

Tartalmas és élménydús volt a 2023-as évben Magyarországon megrendezett So keres, Európa?! című nemzetköz rendezvény,a melyen a házigazda Magyarország mellett idén 12 nemzet képviselői vettek részt, több mint 120 fővel. A Phiren Amenca jövőre Olaszországban tervez hasonló nagyszabású nemzetközi ifjúsági rendezvényt.

Az augusztus 23-tól 28-ig tartó rendezvényre Olaszországból, Spanyolországból, Albániából, Litvániából, Németországból, Macedóniából, Bulgáriából, Belgiumból, Szlovákiából, Szerbiából, Montenegróból és Romániából érkezett több mint 120 fiatal, akik Balatonkenesén különböző tematikájú programok, foglalkozások keretében ismerhették meg egy-egy ország kultúráját, és beszélgettek Európa és és saját országuk legfontosabb közéleti és társadalmi kérdéseiről. A résztvevők számára szakértők és aktivisták workshopokat és előadásokat tartottak az emberi jogok oktatásával és közösségi aktivizmussal kapcsolatban, de különböző oktatási anyagokat is megismerhettek például az emlékezetpolitika fontosságáról, valamint jól működő gyakorlatok és oktatási eszközökről, lehetőségekről. A So keres, Európa?! találkozóra hazai és európai uniós politikusok, döntéshozók, ismert és neves kulturális és közéleti szereplők is meghívást kaptak.
 
A Phiren Amenca (Járj velünk) az Európai Bizottság és az Európa Tanács támogatásával 2015-ben szervezte meg első alkalommal „So, keres, Europa?!” elnevezésű eseményét, több mint 400 fiatal részvételével Kolozsváron az Európa Ifjúsági Fővárosa eseménysorozathoz kapcsolódva azzal az elhatározással, hogy megteremtsék a roma és nem roma fiatalok együttműködéseinek alapját. Az első Európa Roma Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozaton több mint 100 magyarországi fiatal vett részt, míg második alkalommal Bulgáriában, Várnán tartottak szintén egy hetes rendezvénysorozatot szintén közel 150 fiatal részvételével. Ezt követően Szerbiában, Újvidéken (Novi Sad) került megrendezésre a nemzetközi találkozó, és legutóbb 2022 nyarán Albánia fővárosában, Tiranában rendezte a meg Phiren Amenca a 150 fős nemzetközi roma ifjúsági találkozót, amelyre Magyarországról 25 fő érkezett.
 
Az idei találkozó helyszíne szimbolikus volt, mert Veszprém és a Veszprém-Balaton-Bakony régió nyerte el az Európa Kulturális fővárosa címet 2023-ban, és a Phiren Amenca ehhez igazodva szervezte az idei évi találkozót Balatonkenesén.
 
Herfort Marietta, a budapesti székhelyű, 17 európai országban és Kanadában működő Phiren Amenca vezetője az esemény megnyitóján azt hangsúlyozta, a roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózatából álló szervezetük mára egy európai ifjúsági mozgalommá vált, és a legnagyobb és legfontosabb roma ifjúsági kérdésekben meghatározó szerepet töltenek be. Hozzátette, ifjúsági mozgalmuk ajánlásokat fogalmazott meg a most végrehajtás alatt álló európai roma keretstratégiához, és a hazai roma stratégia megvalósításának értékelésében is részt vesznek. Herfort Marietta megemlítette, évente több emberi jogi képzést, szemináriumot, képzést, ifjúsági cseretábort és kulturális programot szervez és koordinál Európa több városában a Phiren Amenca, és egy évtizede minden évben Lengyelországban, Krakkóban és Birkenauban egy teljes héten át tartó rendezvénysorozattal 20 országból érkező több száz fiatallal emlékezik a roma holokauszt évfordulóján.
 
Dobrev Klára európai parlamenti képviselő, a magyarországi Árnyékkormány miniszterelnöke a hivatalos megnyitón mondott köszöntő beszédében azt hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy a roma fiatalok is részeseivé váljanak az aktív közéletnek, és beleszólhassanak az ország, a társadalom formálásába, és részesei legyenek a politikai szerepeknek.
 
A hat napos rendezvény részeként a Magyarországon élő 13 nemzetiség, kiemelten a romák helyzetéről, és a kisebbségi ombudsman-helyettes szerepéről, jogintézményéről és jogköreiről tartott angol nyelven előadást dr. Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi biztos-helyettes és Török Tamás az Ombudsmani Hivatal főosztályvezetője.
 
A zenei és kulturális foglalkozásokat az idei évben is a Romano Glaszo művészeti csoport tagjai és annak vezetője, Lakatos György tattotta, és a résztvevőknek meglepetésként a Szilvási Gipsy Folk Band adott élő koncertet.
 
A záróesten a csoportok bemutatták egy hetes rendezvényre készült munkájukat, és minden tésztvevő átvehette oklevelét.
 
A Phiren Amenca jövőre, 2024-ben Olaszországban tervez hasonló nagyszabású nemzetközi ifjúsági rendezvényt, a So keres, Európa?! esemény 2025-ben folytatódik, amely a hatodik lesz.
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és vonat
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember
 
Lehet, hogy egy kép erről: 12 ember és szöveg
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 10 ember, bőrönd, segway és utca
 
Lehet, hogy egy kép erről: 15 ember és tömeg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember és tömeg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, tangóharmonika és tömeg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember és bagett
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, jógagyakorlás és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 8 ember, fuvola/furulya és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gitár és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, gyermek, gitár és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szöveg