2024 July 27., Saturday/Liliána, Olga napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma nők kérik az államfőt, lépjen a Mi Hazánk gyűlöletkeltése ellen
2023. 08. 28. 10:21

Novák Katalin államfőnek és Sztojka Attilának, a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak címzett nyílt levelet tett közzé a Roma Női Hálózat a Mi Hazánk cigányellenes tüntetése miatt.

NYÍLT LEVÉL NOVÁK KATALIN KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKNEK ÉS SZTOJKA ATTILA KORMÁNYBIZTOSNAK!
Tisztelt Novák Katalin Köztársasági Elnök Asszony!
Tisztelt Sztojka Attila Kormánybiztos Úr!
 
Biztosan értesültek már a Mi Hazánk Mozgalom augusztus 29-re bejelentett tüntetéséről. A Toroczkai és társai által meghirdetett romák elleni demonstrációval kapcsolatban a Roma Női Hálózat levélben fordul Önökhöz!
 
 
 
A fasiszta nézeteket nyilvánosan valló Mi Hazánk Mozgalom ismét gyűlöletkeltő beszédekkel árasztja el a közösségi média oldalait, és honfitársainkat arra buzdítja, 2023. augusztus 29-én vegyenek részt a cigányok elleni demonstrációjukon, ezzel egyidejűleg augusztus 29-ét a “cigánybűnözés áldozatainak emléknapjává” kívánják nyilvánítani.
Levelünkben a magyarországi roma közösség mélységes felháborodását közvetítjük. Elutasítjuk a Mi Hazánk Mozgalom kollektív felelősségre vonását, elutasítjuk a gyűlöletkeltő megnyilvánulásokat!
 
Jogunk van egy biztonságos, egymást tiszteletben tartó országban élni, ahol mindenki ugyanolyan esélyekkel és méltósággal élhet Magyarországon.
Belefáradtunk a bűnbak szerepbe! Elegünk van a megkülönböztetésből! Nem tűrjük tovább a nyilvános uszítást, gyűlöletkeltést!
Vezetőként Önök helyesnek érzik, hogy rasszizmust erősítő csoportok lehetőséget és teret kapnak a gyűlöletkeltésre? Helyes az, hogy a parlamenti képviselők, miniszterek, kormánybiztosok nem reagálnak a provokációra? Itt az ideje hogy cselekedjenek!
 
Tisztelt Államfő és Kormánybiztos Úr!
Tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megvédjék az ország legnagyobb kisebbségének a becsületét és biztonságát. Kérjük, az eset mielőbbi kivizsgálását és a szervezők elleni megfelelő szankciók kiszabását! Tegyenek olyan intézkedéseket, amik az ehhez hasonló eseményeket megakadályozzák.
 
Tisztelt Elnök Asszony!
Néhány hónappal ezelőtt, amikor mi magyarok a himnuszunk 200. évét ünnepeltük és Ön Kölcsey szobrot avatott, beszédében azt hangoztatta, hogy a magyarok bárhol vannak a világban, összetartoznak, összefognak és megvédik egymást. Mi magyarországi romák is ehhez a nemzethez tartozunk, ezért joggal várhatjuk el, hogy a magyar kormány védelmet nyújtson és mindent megtegyen azért, hogy a közösségünket félelemben tartó és meggyalázó, szélsőséges csoportokat elítélje, visszaszorítsa. Úgy gondoljuk hogy az Ön feladata többek között az is, hogy elősegítse társadalmunk békéjét, és pozitív megítélését.
 
Tisztelt Kormánybiztos Úr!
Tegyen intézkedéseket, hiszen kötelessége, hogy támogassa azokat a rendelkezéseket, amelyek védik állampolgári jogainkat! Kérjük Önt és elvárjuk, hogy határozottan lépjen fel az ilyen szélsőséges események ellen, álljon ki a magyarországi romák jogaiért!
Bízunk benne, hogy Önöknek legalább annyira fontos a romák helyzete, biztonsága, mint nekünk és bízunk benne, hogy a társadalmi béke mellett állunk mindannyian.
 
Tisztelettel,
Roma Női Hálózat