2024 March 02., Saturday/Lujza napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes a “So keres, Europa?!” - európai roma ifjúsági találkozón
2023. 08. 25. 00:00

Az idei “So keres, Europa?! - Mit csinálsz, Európa?!” elnevezésű nemzetközi roma ifjúsági találkozó szakmai közreműködője volt a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes is.

Az idei évben Magyarország ad otthont a “So keres, Europa?! - Mit csinálsz, Európa?!” elnevezésű nemzetközi roma ifjúsági találkozónak, amelyre Balatonkenesén kerül sor 12 országból érkező 120 roma és nem roma fiatal részvételével. Az augusztus 23-án kezdődő, közel egy hetes rendezvény kiemelt szakmai közreműködője a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes volt.
 
Lehet, hogy egy kép erről: 10 ember és , szöveg, amely így szól: „WHATSUP EUROPE?! MIT CSINALS EUROPA?!”
 
 
Szalayné Sándor Erzsébet előadásában tematikusan bemutatta a fiataloknak a hazai nemzetiségi közösségek helyzetét, a nemzetiségi jogi rendszer és az egyenlő bánásmódra vonatkozó szabályozás struktúráját, valamint a roma közösségek speciális helyzetét a jogvédelem szempontjából. Ombudsmanhelyettesi gyakorlatából több közös jelentést és elvi állásfoglalást is megosztott, amelyekkel elsősorban az oktatási szegregáció tendenciáira, a szociális szolgáltatások strukturális problémáira, valamint az előítélet- és erőszakmentes közbeszéd kiemelt szerepére hívta fel a figyelmet. Az előadást követő beszélgetésen a fiatalok kérdéseik mellett saját országukból származó tapasztalataikat is megosztották.
 
A következő hét során a résztvevők szakmai és kreatív munkát egyaránt végeznek majd, ennek keretében ajánlásokat és javaslatokat fogalmaznak meg az európai és hazai szintű ifjúsági és roma politikákhoz.
 
A Phiren Amenca (Járj velünk) az Európai Bizottság és az Európa Tanács támogatásával 2015-ben szervezte meg első alkalommal „So, keres, Europa?!” elnevezésű eseményét, több mint 400 fiatal részvételével Kolozsváron az Európa Ifjúsági Fővárosa eseménysorozathoz kapcsolódva, azzal az elhatározással, hogy megteremtsék a roma és nem roma fiatalok együttműködéseinek alapját. Az első Európa Roma Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozaton több mint 100 magyarországi fiatal vett részt, míg második alkalommal Bulgáriában, Várnán tartottak szintén egy hetes rendezvénysorozatot szintén közel 150 fiatal részvételével. Ezt követően Szerbiában, Újvidéken került megrendezésre a nemzetközi találkozó, és legutóbb 2022 nyarán Albánia fővárosában, Tiranában rendezte a meg Phiren Amenca a 150 fős nemzetközi roma ifjúsági találkozót, amelyre Magyarországról 25 fő érkezett.
 
Az idei találkozó helyszíne szimbolikus, mert Veszprém és a Veszprém-Balaton-Bakony régió nyerte el az Európa Kulturális fővárosa címet 2023-ban. Ehhez igazodva az idei évben Balatonkenesén találkoznak a roma és nem roma ifjúsági szervezetek tagjai, akik számára szakértők és aktivisták workshopokat és előadásokat tartanak az emberi jogok oktatásával és közösségi aktivizmussal kapcsolatban, de különböző oktatási anyagokat is megismerhetnek például az emlékezetpolitika fontosságáról, valamint jól működő gyakorlatok és oktatási eszközök bemutatására is sor kerül. A találkozóra hazai és európai uniós politikusok, döntéshozók, ismert és neves kulturális és közéleti szereplők is meghívást kaptak.
 
A 2023. augusztus 23-tól 28-ig tartó nemzetközi rendezvényre Olaszországból, Spanyolországból, Albániából, Litvániából, Németországból, Macedóniából, Bulgáriából, Belgiumból, Szlovákiából, Szerbiából, Montenegróból és Romániából érkeznek fiatalok, míg Magyarországot 50 aktivista fiatal képviseli.
 
A budapesti székhelyű, 17 európai országban és Kanadában működő Phiren Amenca roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett. A szervezet évente több emberi jogi képzést, szemináriumot, képzést, ifjúsági cseretábort és kulturális programot szervez és koordinál Európa több városában. Közel egy évtizede minden évben Lengyelországban, Krakkóban és Birkenauban egy teljes héten át tartó rendezvénysorozattal 20 országból érkező több száz fiatallal emlékezik a roma holokauszt évfordulóján.
 
Szöveg és képek: Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat (www.phirenamenca.eu), Hidvégi B. Attila (www.romnet.hu) és Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes Titkársága
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és , szöveg, amely így szól: „Responsibilities of Ombudsman for Rights National Minorities enforcement his/ rights Fundamental ofinfringement Hungary rights proceedings Inquiries Fundamental Rights sethat Commissioner Fundamental independence impartiality credibility broad cooperation interdisciplinarity international the ofthemerits institutions Hungary”
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember és szöveg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember és tömeg
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, emelvény és , szöveg, amely így szól: „The Minority Ombudsman's tasks and possibilities for the prote of national minorities in Hung Elisabeth Sándor-Szalay University Professor (PTE /BBTE) Minority Ombudsman 24 August 2023 eres, Europe?! Roma Youth Social For”
 
Lehet, hogy egy kép erről: 10 ember és , szöveg, amely így szól: „WHATSUP EUROPE?! MIT CSINALS EUROPA?!”
 
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember és tanuló emberek