2024 April 21., Sunday/Konrád napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

So keres, Európa?! - Európai roma ifjúsági találkozó Balatonkenesén
2023. 08. 22. 12:23

Az idei évben Magyarország ad otthont a So keres, Európa?! (Mit csinálsz, Európa?!) elnevezésű nemzetközi roma ifjúsági találkozónak, amely ezúttal Veszprém kulturális fővárosa rendezvénysorozathoz kapcsolódva Balatonkenesén kerül megrendezésre 12 országból érkező 120 roma és nem roma fiatallal.

A 2023. augusztus 23-tól kezdődő, közel egy héten át tartó eseménysorozat keretében, amelynek szervezője a Phiren Amenca nemzetközi hálózat, a résztvevők a kreatív programok mellett szakmai munkát is végeznek majd, ajánlásokat és javaslatokat fogalmaznak meg az európai és hazai szintű ifjúsági és/vagy roma politikákhoz. 

 

 

 

 

A Phiren Amenca (Járj velünk) az Európai Bizottság és az Európa Tanács támogatásával 2015-ben szervezte meg első alkalommal „So, keres, Europa?!” elnevezésű eseményét, több mint 400 fiatal részvételével Kolozsváron az Európa Ifjúsági Fővárosa eseménysorozathoz kapcsolódva azzal az elhatározással, hogy megteremtsék a roma és nem roma fiatalok együttműködéseinek alapját. Az első Európa Roma Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozaton több mint 100 magyarországi fiatal vett részt, míg második alkalommal Bulgáriában, Várnán tartottak szintén egy hetes rendezvénysorozatot szintén közel 150 fiatal részvételével. Ezt követően Szerbiában, Újvidéken (Novi Sad) került megrendezésre a nemzetközi találkozó, és legutóbb 2022 nyarán Albánia fővárosában, Tiranában rendezte a meg Phiren Amenca a 150 fős nemzetközi roma ifjúsági találkozót, amelyre Magyarországról 25 fő érkezett.  Az Európa Ifjúsági Fővárosa címet 2009-ben fiatalok kezdeményezésére az Európai Ifjúsági Fórum hozta létre, és a címet olyan városok kaphatják, melyek aktív részvételre ösztönzik a fiatalokat, teret engednek nekik, meghallgatják és bevonják őket az adott közösség szociális, kulturális, vagy akár gazdasági, politikai életébe.

 

Az idei találkozó helyszíne szimbolikus, mert Veszprém és a Veszprém-Balaton-Bakony régió nyerte el az Európa Kulturális fővárosa címet 2023-ban. Ehhez igazodva az idei évben Balatonkenesén találkoznak a roma és nem roma ifjúsági szervezetek tagjai, akik számára szakértők és aktivisták workshopokat és előadásokat tartanak az emberi jogok oktatásával és közösségi aktivizmussal kapcsolatban, de különböző oktatási anyagokat is megismerhetnek például az emlékezetpolitika fontosságáról, valamint jól működő gyakorlatok és oktatási eszközök bemutatására is sor kerül. A találkozóra hazai és európai uniós politikusok, döntéshozók, ismert és neves kulturális és közéleti szereplők is meghívást kaptak.

 

A 2023. augusztus 23-tól 28-ig tartó nemzetközi rendezvényre Olaszországból, Spanyolországból, Albániából, Litvániából, Németországból, Macedóniából, Bulgáriából, Belgiumból, Szlovákiából, Szerbiából, Montenegróból és Romániából érkeznek fiatalok, míg Magyarországot 50 aktivista fiatal képviseli.

 

A budapesti székhelyű, 17 európai országban és Kanadában működő Phiren Amenca roma és nem roma önkéntesek és önkéntes szervezetek hálózata, akik elkötelezettek a rasszizmus és az előítéletek leküzdése mellett. A szervezet évente több emberi jogi képzést, szemináriumot, képzést, ifjúsági cseretábort és kulturális programot szervez és koordinál Európa több városában. Közel egy évtizede minden évben Lengyelországban, Krakkóban és Birkenauban egy teljes héten át tartó rendezvénysorozattal 20 országból érkező több száz fiatallal emlékezik a roma holokauszt évfordulóján.

 

Budapest, 2023. augusztus 22.

 

További információ:

Herfort Marietta, Igazgató

www.phirenamenca.eu