2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A nemzetközi romanapra
2023. 04. 08. 08:08

A RomNet üzenete ma, 2023. április 8-án, a Roma Kultúra Világnapján.

A nemzetközi romanapra

 

Romani emberek füst zászló, cigány füst zászló

 

A kultúra maga a lélek, éppen ezért halhatatlan. Abban a pillanatban, ha nem küzdünk egymásért, a kultúránk megmentéséért, eltűnik belőlünk az emberség. Sajnálatos, hogy sok esetben még ma, 2023-ban is bizonygatnunk kell, hogy a romák kultúrája az egyetemes kultúra része, és igazgyöngyként, ahogy Choli írta, fekete korallként csillogja be világunkat.

 

Számos kimagasló művészünk, és tanító bölcseink már nincsenek közöttünk, de gondolataik, figyelmeztetéseik örökérvényűek, és formálják jövőnket. Choli Daróczi József, Szentandrássy István, Péli Tamás, Kovács József Hontalan, Fátyol Tivadar, Lakatos Menyhért, Osztojkán Béla  és Setét Jenő életútja, tanítása, tevékenysége példamutatás ma is mindannyiunk számára.

 

Ha ma megállunk egy pillanatra, joggal nézhetünk büszkén vissza kultúránk képviselőire, és azokra, akik a jelenben is tevékenykednek. De ki kell mondanunk, hogy kimagasló költőinket, íróinkat, zenészeinket, művészeinket, akik még köztünk élnek és alkotnak, még életükben kell becsülnünk! Amíg közöttünk vannak, addig kell elismerni a tevékenységüket, segíteni munkájukat. Állami, társadalmi és közösségi szinten egyaránt. El kell ismerni úgy is, hogy még életükben megkaphassák szakmai díjaikat, kitüntetéseiket, ne posztumusz díjakkal, utólag emlékezzenek rájuk, lelkiismeretfurdalásból. De el kell ismerni a roma nemzetiséghez tartozó művészeket, gondolkodókat úgy is, hogy az általános és középiskolák tananyagaiban ne csak maximum lábjegyzeteként szerepeljenek.

 

Bár 1971-től, az első roma világkongresszus óta, ahol elfogadták a cigányok himnuszát és zászlóját, sok idő telt el, ma is sokat kell még tennünk azért, hogy a roma kultúra, a cigány ember ne csak április 8-án 10 percre legyen fontos, hanem ugyanennyire legyen értékes április 9-én, vagy 28-án, vagy szeptember akárhányadikán is, de egész nap.

 

 

Ma április 8. van a Roma Kultúra Világnapja. Nemzetiségünk, népünk büszke ünnepe. Tegyünk róla, hogy mindez értékében és szépségében sértetlenül megmaradjon, és még tovább gazdagodjon!

 

Hidvégi-B. Attila