2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Varga Ferenc kilépett a Jobbik parlamenti frakciójából
2023. 01. 09. 10:07

Úgy látszik mégsem sikerült a Jobbik néppártosodása, mert Varga Ferenc képviselő kilépett a párt parlamenti frakciójából, és függetlenként folytatja országgyűlési képviselői megbízatását. A Jobbik felszólította a képviselőt, adja vissza mandátumát.

A korábbi szegvári cigány önkormányzati képviselőt tavaly márciusban a Jobbik jelölte az áprilisi országgyűlési választásokon a párt kvótáján belül biztos befutó helyen, így került fel romaként az ellenzéki közös listára. Varga Ferenc akkor úgy nyilatkozott, jelölésével a radikális párt néppárosodási folyamata befejeződött. 

 

 

 

A Jobbikból való kilépését Varga Ferenc egy facebookos postban tudatta péntek délután, de már hónapokkal korábban hallani lehetett a politikai közbeszédben, hogy nem érzi jól magát a parlementi pártban, főkent azóta, hogy a volt elnök és szintén parlamenti képviselő, Jakab Péter is kilépett a pártból. Varga Ferenc néhány hónappal ezelőtt létrehozott egy roma civil szervezetet, és országos tagtoborzásba kezdett, készülve a 2024-es országos nemzetiségi választásra, de most, politikai hátország és anyagi támogatói bázis nélkül ez biztosan még nehezebb lesz számára.

 

 

Gyöngyösi Márton szeretné, ha Varga Ferenc visszaadná a mandátumát –  hodpress.hu

 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke nyílt levélben szólította fel Varga Ferencet, hogy adja vissza a mandátumát. "Megértjük, ha a politika nem a Te világod, és megértjük azt is, ha nem kívánsz tovább velünk dolgozni. Ám az adott szavadat kérlek, hogy tartsd be. Add vissza a mandátumodat annak a közösségnek, amelytől kaptad, és váljunk el békében. Ez az egyetlen egyenes és tisztességes út." - írja a Jobbik pártelnöke és EP képviselője.

 

Varga Ferenc a parlamenti frakcióból való kilépését azzal indokolta, hogy a Jobbikban nem tudja már hatékonyan folytatni a munkáját, mert mint írta: "a jelenlegi helyzetben minden ellenzéki pártnak a valódi, Fideszen túli alternatíva megteremtéséért kellene dolgoznia. A Jobbikban ugyanakkor ennek a feladatnak az elvégzése a mai napig várat magára”.

 

Varga Ferenc: A jelölésemmel ért véget a Jobbik néppártosodása | Mandiner

 

 

Gyöngyösi Márton nyílt levelében aláhúzta, Varga Ferencet kizárólag Márki-Zay Péter roma kvóta javaslata miatt vették föl a Jobbik listájára, ezzel olyan kiváltságos helyzetbe került, hogy "a Jobbik számos, évek óta keményen dolgozó, magát képző, tehetséges tagját" előzhette meg és ülhetett be a Parlamentbe. "Mégis megelőlegeztük Neked a bizalmat, és ezért cserébe csak azt kértük, hogy fogadd meg a Szent Korona előtt, hogy nem fogsz bennünket és az ügyünket cserben hagyni. Most mégis pontosan ezt tetted, és nem igazán értem, miért?” – írta a pártelnök.

 

Az esküszegőnek nevezett képviselőnek feltette a kérdést: "úgy gondolod, hogy nem tudod jobbikos képviselőként szolgálni a szavazóidat? Melyik szavazóidat, kedves Feri? Te meg sem mérettetted magad egyéni körzetben. Minden szavazat, amelynek köszönhetően ma a Parlamentben ülsz, a Jobbik listájára érkezett. A Te szavazóid azok az emberek, akik a Jobbikra szavaztak, és akiket Te most elárultál."- írja Gyöngyösi, aki szerint éppen ezért Vargának vissza kellene adnia a mandátumát. Hozzáteszi azt is, hogy ha Varga Ferenc azt gondolja, hogy független képviselőként jobban tudja majd végezni a munkáját, akkor semmit nem tanult eddig az Országgyűlésben eltöltött ideje alatt, hiszen függetlenként még kevesebb lehetősége van.”

 

 

A Szent Korona előtt tett esküt a Jobbik frakciója | Alfahír

 

 

Gyöngyisi Márton, a Jobbik elnöke Varga Ferencnek azt írta: "Ha nem látod be, hogy miért gond az, hogy visszaéltél emberek bizalmával, és fél éven belül megszegted a saját esküdet, mégis hogyan várod el, hogy bárki hitelt adjon a szavaidnak a mandátumod hátralévő részében? Ki várja saját képviseletét egy olyan politikustól, aki a szavakat mindig úgy fordítja, ahogy neki kényelmes?" Éppen ezért Gyöngyösi szerint az az egyetlen tisztességes megoldás, ha Varga visszaadja a mandátumát.

 

Varga Ferenc 2022 februárjában - amikor még Jakab Péter vezette a Jobbik pártot, és azóta szintén kilépet a pártból és annak parlamenti frakciójából - még úgy nyilatkozott: az ő biztos parlamenti mandátumot jelentő jelölésével véget ért a Jobbik néppártosodása, és kijelentette azt is, a régi Jobbik cigányellenes és radikális hangvételéből már semmit sem tapasztalható, mert „azok az emberek, akik szélsőséges eszméket vallottak, már régen a Fidesznél vagy annak különböző szatellitpártjainál kötöttek ki”.

 

 

Kilépett a Jobbikból Varga Ferenc - Hír TV

 

Varga Ferenc kilépése viszont azt mutatja, az a bizonyos néppártosodás mégsem lehet valós.

 

HBA