2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Milliós fizetésekkel ajándékozná meg karácsonyra saját képviselőit az ORÖ
2022. 12. 15. 14:05

Nagy az öröm a cigányok országos önkormányzatában, mert már nincs büntetőeljárás a „Semmibe vezető hídépítésük” ügyében, Agócs János elnök kiszabadult előzetes letartóztatásából, így az évközben végzett kiváló munkájuk jutalmául milliós fizetésekkel, eddigi juttatásaikat a duplájára emelve ajándékozzák meg magukat, így karácsony előtt. Ismerve a képviselőket, a holnapi közgyűlésen minden bizonnyal megszavazzák majd, hogy jövő év január elsejétől az önkormányzat minden egyes képviselőjének a duplájára, 154 ezer forintra emeljék meg a havi tiszteletdíját, az elnökhelyettesek és a bizottsági elnökök pedig havi közel 700 ezer forintot kaphassanak, míg maga az elnöknek havonta több egymillió 111 ezer forint legyen a juttatása. Érthető Lakatos Oszkár elnökhelyettes közgyűlési előterjesztése, mert ha már a jegybank elnöknek is megemelték a fizetését, és gazdasági válság van, az ORÖ tagjai sem járhatnak rosszul.

Holnap, 2022. december 16-án 11:00 órakor rendezi évzáró közgyűlést a Dohány utcai székházában az Országos Roma Önkormányzat. A RomNet-hez eljutott napirendi pontok és előterjesztések alapján nagyon fontos tanácskozás lesz, mert etikai kódexet alkotnak, miként kell viselkednie egy képviselőnek és ORÖ-s tisztségviselőknek a közgyűléseken, közösségi rendezvényeken, illetve a választópolgárokkal, és milyen szankciókat alkalmazhatnak a renitensek ellen.

Ám a pénteki közgyűlésnek mégsem ez a legfontosabb határozathozatali előterjesztése: igazodva a törvényekhez, kihasználják a maximális lehetőségeket, ami egy tisztségviselőnek adható. Ugyan nem kötelező, csak irányadó, de miért maradnának le, ha saját magukat és zsebüket érintő döntést kell hozni.

 

 



Az Országos Roma Önkormányzatnak 47 képviselője van. Lakatos Oszkár „elnökhelyettesítő elnökhelyettes” előterjesztése szerint 2023. január elsejétől minden egyes mandátummal rendelkező tag havi tiszteletdíját a duplájára emelik, így a köztisztviselői illetményalapnak, amelynek összege 38 ezer 650 forint, már nem a kétszeresét, hanem a négyszeresét, vagyis 154 ezer 600 forintot kaphatják. Ha egy képviselő bizottsági elnök lesz, és ebből jelenleg három van, a Lungo Drom irányításával, már tízszeres szorzóval számolhat, így havonta 386 ezer forintot kap. A bizottsági tagok juttatását ezentúl hatszoros szorzóval, 231 ezer 900 Ft- összegben állapítják meg. Eddig a bizottsági elnöke esetében a köztisztviselői illetményalap ötszöröse, a bizottság tagja esetében pedig háromszoros volt a szorzó, de most Lakatos Oszkár irányításában pontosan a kétszeresére emelnek minden juttatást.

Újév napjától az ORÖ elnökhelyettesei sem járnak rosszul: ők ezentúl a köztisztviselői illetményalap (38.650,-Ft) tizenötszörösét, havonta 579 ezer 750 F-ot kapnak, de ehhez jön még költségtérítés jogcímen a tiszteletdíjuk 15%-a, havi 86.963- Ft. Vagyis egy elnökhelyettes egy hónapban 666 ezer 713 fontot javadalmazást kapnak. Az eddigi juttatásuk az illetményalap tizenkétszerese, volt, de most már tizenötszörös bónusszal jutalmazzák őket.

A 47 fős testület vezetőjének a juttatását is jelentősen felemelik: eddig az ORÖ elnökének illetményét a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerinti illetményalap (38.650. - Ft) tizennyolcszorosában állapították meg, január elsejétől viszont már huszonötszörös lesz a szorzó, így az elnök havonta 966 ezer 250 forintot kap, de ehhez költségtérítésként további 144 ezer 938 Forintot kap, így az elnök havonta 1 millió 111 ezer 188 forint juttatásra jogosult.

Hivatalosan még mindig Agócs János az ORÖ elnöke, aki ellen vesztegetés miatt büntetőeljárás van folyamatban, és egy hónappal ezelőtt szabadult ki az előzetes letartóztatásából. Január végéig szabadságon van, így az elnöki feladatokat Lakatos Oszkár elnökhelyettes látja el. Ha lemond megbízatásáról, vagy mandátumáról, új elnököt kell választani az ÖRÖ-ben, de ha továbbra is marad, amíg jogerősen el nem ítélik, vagy nem fosztják meg méltatlanság jogcímén elnöki posztjától, havonta 1,1 millió forintot kaphat.

Az ORÖ-nek eddig összesen 18 tanácsnoki posztja volt (Érdekvédelmi-érdekképviseleti tanácsnok, Társadalmi felzárkózásért felelős tanácsnok, Oktatásügyi tanácsnok, Külügyi tanácsnok, Szociális ügyekért felelős tanácsnok, Kormányzati kapcsolatokért felelős tanácsnok, Megszűnt roma nemzetiségi önkormányzatokért felelős tanácsnok, Gyermek - és ifjúságvédelemért felelős tanácsnok, Bűnmegelőzési és áldozatvédelemért felelős tanácsnok, Roma hagyományokért és nyelvápolásért felelős tanácsnok, Civil kapcsolatokért felelős tanácsnok, Innovációért és technológiáért felelős tanácsnok, Kommunikációért és médiakapcsolatokért felelős tanácsnok, Idősügyi tanácsnok, Roma nemzetiségi önkormányzati kapcsolatokért felelős tanácsnok, Gazdálkodási tanácsnok, Felsőoktatásért felelős tanácsnok és Karitatív feladatokért felelős tanácsnok), de ezeket a megbízatásokat idén december 31-vel megszüntetnék.

Helyette viszont a tanácsnokok számát a 18 helyett 22-re emelnék, és az addigi juttatásukat a duplájára, vagyis a bizottsági elnökökkel azonos mértékben, tízszeres szorzóval, havi 386 ezer forintban állapítják meg.

Az ORÖ Szakmai Tanácsadó Testület javaslatára ezentúl intézményhálózati tanácsnok, fejlesztésügyi tanácsnok, roma foglalkoztatásért felelős tanácsnok, egyházi kapcsolatokért felelős tanácsnok, közművelődés ügyi tanácsnok, környezetvédelmi és klíma-stratégiáért felelős tanácsnok, nemzetiségi pályázatokért felelős tanácsnok, tudományos tevékenységért felelős tanácsnok, esélyegyenlőségért felelős tanácsnok, sportért felelős tanácsnok, egészségügyi tanácsnok, közbeszerzési tanácsnok, drogprevenciós tanácsnok, roma nemzetiségi társadalompolitikai feladatok ellátásáért felelős tanácsnok, szakképzésért felelős tanácsnok, közösségi kapcsolatokért felelős tanácsnok, roma vállalkozásfejlesztésért felelős tanácsnok, közbiztonsági tanácsnok, felnőttképzésért felelős tanácsnok, és a koordinációs tanácsnok dolgozhat, ezentúl havonta 386.500 forintért.

Ha a holnapi közgyűlésen a testület elfogadja az önkormányzati képviselők magatartási és viselkedési szabályait tartalmazó etikai kódexet, az elnök kezdeményezheti a Közgyűlésnél a szabályt megsértő képviselőnek adott önkormányzati megbízatás, bizottsági tagság visszavonását. Vagyis ha valaki nem jól viselkedik, a sokszázezres fizetése ugrik.

Nos, erről dönt 2022. december 16-án az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése.

Hidvégi-B. Attila