2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Komoly fegyházbüntetést kaptak a Romano Kraj bűntársai
2022. 10. 05. 11:17

A Romano Kraj beteg, így csak őfelette nem mondták ki tegnap a sok milliárdos adócsalás miatt már 8 éve húzódó büntetőperben a bírósági ítéletet, amely miatt közel két évig volt előzetes letartóztatásban. Társai - akik közül szinte mindegyik a rokona a magát „cigánykirálynak" nevező Horváth Józsefnek - komoly fegyházbüntetéseket szabott ki a Győri Törvényszék a győrszentiváni színesfém-kereskedők, mintegy 5 milliárd forintos adócsalása miatt indított, Klán-perként elhíresült büntetőügyben, és a kiszabott büntetést "csontra le kell ülniük".

A bűnszervezetben elkövetett adócsalás miatt IV. rendű vádlottként szereplő, magát még 2017 nyarán cigánykirállyá koronáztató Romano Kraj, polgári nevén Horváth József, aki "pásztorként" vallási gyülekezetet is vezet és igét hirdetve prédikálni is szokott, az ítélethirdetésen betegségére hivatkozva nem jelent meg, ezért az Ő esetében a bíró az ítélethozatalt elhalasztotta.
 
A már 8 éve zajló, 22 vádlottat érintő eljárásban a Győri Törvényszék tegnapi elsőfokú ítélethozatalára a Kisalföld tudósítása szerint hét vádlott bilincsben érkezett a tárgyalásra. Voltak olyan vádlottak, aki más ügy miatt már töltik kiszabott szabadságvesztésüket, így ők rabruhában érkeztek a tárgyalásra.
 
A bírósági tájékoztatás szerint csak H.J. -ként szereplő IV. rendű vádlott, a magát "Cigánykirálynak" nevező Horváth József a bűnszervezet perében első fokon eljáró Győri Törvényszék előtt nem tudott megjelenni, éppen ezért az ő esetében nem hirdetett ítéletet. De tásaira viszont kimondták a verdiktet: büntetesüket fegyház fokozatban kell letölteniük, és feltételesen sem bocsáthatók szabadlábra, vagyis "csonra le kell ülniük" a kiszabott büntetést. A szabadságvesztés és közügyektől való eltiltás mellett 4 milliárd forintot meghaladó vagyonelkobzásról rendelkezett a Győri Törvényszék.
 
Az ítélet:
Dr. Somogyi Zoltán tanácselnök a Kisalföld részteles tudósítása szerint hosszasan sorolta kit hány rendbeli adócsalásban talált bűnösnek:
1. rendű: V.R. 8 év fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat, több mint 1 milliárd forintot kell megfizetnie
2. rendű: V. L. 6 év fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
3. rendű: V. Cs. 6 év fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
4. rendű H.J. nem jelent meg, nem született ítélet, jelentős összegű vagyonelkobzás
5. rendű V. M. 6 év fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
6. rendű: V. J. 3 év fegyház, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
7. rendű H.A 2 év 6 hónap fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
8. rendű: S.Z. 3 év 6 hónap fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
9. rendű: N.D, korábbi nevén L.V.: 2 év fegyház, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
10. rendű: K.Sz. 1 év 4 hónap fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
11. rendű: E. Z. 2 év 1 hónap fegyház, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
12. rendű: Sz. R. 1 év fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
13. rendű: K.Cs. 2 év fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
14. rendű: Sz. I. 1 év 3 hónap fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
15. rendű: K. P. 1 év 3 hónap fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
16. rendű: elhunyt
17. rendű: O.Cs. 2 év fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
18. rendű: V.R. 3 év 6 hónap börtönbüntetés, aminek 2/3 kitöltése után szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
19. rendű: ifj. V.L. 4 év fegyházbüntetés, feltételesen nem szabadulhat,jelentős összegű vagyonelkobzás
20. rendű: K.Zs.2 év fegyház, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
21. rendű: L. O. 1 év 6 hónap fegyház, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
22. rendű: F.F. 1 év 6 hónap fegyház, feltételesen nem szabadulhat, jelentős összegű vagyonelkobzás
 
A törvényszék több ingatlan, autó, illetve az autók ellenértékének, drága ékszereknek elkobzását is elrendelte, valamint a vádlottaknak az ügyben keletkezett több milliósra rúgó bűnügyi költséget is meg kell fizetniük. A bíróság minden vádlott esetében beszámítja a letartóztatásban, háziőrizetben, bűnügyi felügyelet alatt eltöltött időt. A nyomozás során lefoglalt 19 nagy értékű személygépkocsit a bíróság előzetes értékesítés keretében értékesítette, a befolyó vételár 82.560.000 Ft volt.
 
Az ügyész az I., II., III. és V. rendű vádlott tekintetében 3 napot tartott fenn a fellebbezése bejelentésére, a többi vádlott vonatkozásában az ítéletet tudomásul vette. Az ítélet a XI. rendű vádlott tekintetében elsőfokon jogerőre emelkedett. A vádlottak közül négyen 3 napot tartottak fenn fellebbezésük bejelentésére, négy vádlottal a bíróság kézbesítés útján közli az ítéletet, a többi vádlott és védőik részben felmentésért, részben enyhítésért jelentett be fellebbezést.
 
A "Bejásként" is nevezett Horváth József néhány hónappal azt követően lett Romano Kraj, hogy a most ítéletet hozott ügy miatt közel két évet töltött előzetes letartóztatásban, de szívinfarktus miatt házi őrizetbe helyezték. A ceremóniát annak idején a Dikh Tv élőben közvetítette.
A “Romano Kraj licence titkárság” igencsak bajban lehet, ha “Őfelségét”, a "védjegytulajdonos" győri Horváth Józsefet rokonaihoz, bűntársaihoz hasonlóan elítélnek, és a közügyek gyakorlásától is eltiltják, mert saját szavai szerint egymillió romát irányító fővezérnek tekinti magát a magyarországi cigányság körében.
 
Horváth József "cigánykirály" még a 2018-as országgyűlési és a 2019-es helyhatósági választáson lelkesen buzdította a cigányságot, hogy szavazzanak a Fidesz-KDNP jelöltjeire, igaz a párszövetség nevét nem mindig sikerült jól kimondania. Koronázásáról, a büntetőügyéről a magukat cigányvajdának nevezők tevékenységet, szerepét és személyeit is ismertetve egy filmet készítettem, "Fekete öves szélhámosok" címmel, amelyet a RomNet közösségi oldalain ma is meg lehet nézni.
 
A Klán-perben most elítéltek közül többeknek egy szintén több milliárd forintos kábítószer-kereskedelem miatt indult büntetőperben is vádlottként kell megjelenniük, mert miután az áfacsaló ügyben megbuktak, 2020 előtt profilt váltva fehér porok és más bódító anyagok árusításába kezdtek, és bonyolítottak sok milliárd forintos forgalmat. Az akkori elfogáskor is milliárdos tételben foglaltak le autókat, ingatlanokat, ékszereket és készpénzt.
 
Hidvégi-B. Attila
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és ülő