2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla
2022. 10. 02. 10:07

Elhunyt Szakcsi Lakatos Béla, a magyar dzsessz kiemelkedő alakja, Kossuth- és Liszt-díjas alkotó, a nemzet művésze. A zenész ikon 79 éves volt.

Szakcsi Lakatos Béla a hatvanas évek közepétől lépett fel saját zenekaraival, a hetvenes évektől a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán tanított. Koncertjein a dzsessz és a kortárs improvizációt ötvözte, a klasszikus- és kortárs zenére, a népzenére, valamint a dzsesszre egyaránt reagáló, progresszív előadásokat hozott létre.

Művészete elismeréseként 1987-ben megkapta a Liszt Ferenc-díjat, 1994-ben a Szabó Gábor-életműdíjat. 2002-ben érdemes művész lett, és elnyerte a Budapestért Díjat. 2005-ben vehette át a Kossuth-díjat, 2006-ban Prima-díjas lett, 2010-ben a Magyar Kultúra Követe, valamint Hazám-díjjal ismerték el tevékenységét. 2014-ben a Nemzet Művésze díjjal tüntették ki, 2018-ban Fonogram-díjat kapott, idén januárban a Petőfi Zenei Díj átadóján életműdíjban részesült.

Szeptemberben jelent meg CD-n a bibliai képekre épülő, az emberi döntések felelősségét feszegető nagyszabású misztériumjátéka, A tudás fája (a szövegeket Bolyki György írta), amelyet élete fő művének tekintett.

 

Szakcsi Lakatos Bélát a Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti.

 

„Amire csak a legnagyobbak képesek: szívből játszott - a lelkünkért. Isten nyugosztalja Szakcsi Lakatos Bélát!” – írta közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök.
 
 
PCSOLÓDÓ TARTALOM