2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elbúcsúztatták Sárközi Dundit, az ORÖ képviselőjét
2022. 05. 31. 00:00

Több százan vettek végtisztességet az Országos Roma Önkormányzat szekszárdi képviselőjétől kedd délután a Tolna megyei város temetőjében. Az 59 éves korában elhunyt Sárközi János "Dundit" cigány szokás szerint zeneszó kíséretében helyezték végső nyugalomra Szekszárdon, az Alsóvárosi temetőben.

Sárközi János József, vagy ahogy az egész ország ismerte, „Sárközi Dundi” Tolna megyei roma politikusként, közszereplőkent több mint 30 éven át volt aktív tagja a megyéje és városa közéletének nemcsak mint a szekszárdi cigány önkormányzat elnöke, hanem kulturális, hagyományőrző civil szervezeti vezetőként is. Több cikluson át a Lungo Drom megyei roma politikusa és kisebbségi képviselője volt, de 2019-ben a Firosz színeiben nyert nemzetisági képviselői mandátumot az Országos Roma Önkormányzatban.
 
Sárközi Dundi súlyos betegsége ellenére az elmúlt hetekben, hónapokban is aktívan ellátta képviselői munkáját, részt vett és szervezője volt a megyéjében a roma napoknak, kulturális rendezvényeknek, és ott volt az ORÖ legutóbbi közgyűlésein is. Sárközi Dundi 2022. május 23-án hunyt el, idén szeptemberben lett volna 60 éves.
 
Agócs János, az ORÖ elnökének döntése alapján az elhunyt képviselőt az országos képviselet saját halottjának tekintette. A gyászszertartáson a testültet tagjai és vezetői is lerótták kegyeletüket elhunyt képviselőtársuk ravatala előtt.
 
Az egy hete elhunyt képviselő koporsóját a szekszárdi lakótelepi lakásától családtagok és barátok gyalogosan, autentikus roma zenekari kísérettel vitték a temetőbe. A több mint két kilométeres úton a koporsót szállító autó elé virágokat szórtak, és időnkent megállva siratták az elhunytat.
 
Sárközi Dundi fontos és aktív tagja volt a megyei közéletnek, és szerepvállalásával sokat tett a cigány kultúra és hagyomány ápolásáért. Országos politikusként egy tisztességes és igazságos jövőképet szeretett volna alakítani a cigányság számára, hogy csökkentse a társadalmi előítéleteket, és egy olyan befogadó társadalom megvalósítását akarta elérni, ahol a cigányság minden csoportja egyformán elismert és megbecsült tagjai lehetnek az országnak.
 
Az elmúlt két évben az ORÖ képviselőjeként azon dolgozott, hogy azt a negatív megítélést, amelyet a korábbi testületek a teljes magyarországi cigányságra hoztak, kompenzálni lehessen, és újra tisztességes és méltó megbizatás lehessen az ORÖ tagjának lenni.
 
Lehet, hogy egy kép erről: 9 ember, virág és szabadtéri
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember, álló emberek és szabadtéri
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember, álló emberek, virág és szabadtéri
 
 
Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember, szabadtéri és emlékmű