2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Lőcsei Lajos első felszólalása az Országgyűlésben
2022. 05. 17. 00:00

A hátrányos helyzetű diákok esélyegyenlőségéért emelt szót első parlament felszólalásában Lőcsei Lajos a Momentum képviselője.

Lőcsei Lajos felszólalása videóban:
 
 
 
 
 
“Tisztelt elnök úr, Tisztelt képviselőtársaim,
 
Édesanyám azt mondta nekem, hogy maradjak ember minden körülmények között. Nem egyszerű, de nagyon is szükséges intelem, aminek megfelelően fogok dolgozni a következő négy évben. Emellett gratulálok minden képviselőtársamnak politikai hovatartozástól függetlenül. Erőt, egészséget, alázatot, kívánok Magyarország, közös hazánk gyarapításához!
 
Tisztelt Képviselőtársaim!
Szeretném, ha az esélyegyenlőségre egy kicsit más szemmel tekintenének. Hogy érdemben tudjunk erről a témáról beszélni, ahhoz képzeljék magukat egy hátrányos helyzetű tizenéves bőrébe. Akinek nincs gyerekszobája, a lakásukban nincs víz, gáz, a szülők iskolázatlanok, közmunkások és egy leszakadó településen, szegregátumban élnek.
 
És ráadásul nem a napon barnultak, hanem ugyanolyan cigány emberek, mint én is vagyok. Mennyi esélyt adnának maguknak, ha egy ilyen környezetből kellene kitörniük, szakmát szerezniük vagy esetleg egy egyetemig eljutniuk? Higgyék el nekem kedves képviselőtársaim, hogy nagyon nehéz, olykor kilátástalan út vezet el odáig. Én tudom, mert én is hasonló környezetből indultam.
Számomra a cigányságom hátrányt és megkülönböztetést jelentett egész életem során. Szinte az egész eddigi életem arról szólt, hogy a többségi társadalomnak megfeleljek. Az egész eddigi életem során bizonygatnom kellett azt, hogy vagyok én is annyira magyar, mint amennyire magyarnak érzik magukat képviselőtársaim. Ezért hangoztatom azt, hogy együttérzés nélkül nem lehet esélyegyenlőségről beszélni, az emberek érdekeit képviselni, sőt úgy gondolom országot vezetni sem.
 
Tisztelt kormánypárti képviselőtársaim!
Az elmúlt 12 esztendőben nem sikerült a hátrányos helyzetű fiatalok társadalmi felemelkedését érdemben segíteni. Pár adatot szeretnék ismertetni önökkel: Magyarországon mindössze 1,4% a hátrányos helyzetűek aránya a felsőoktatásban és ennél is kevesebb, 0,8%, a romák aránya. A korai iskolaelhagyók aránya: Nógrád megyében 30%, Borsod és Baranya megyékben 20%. Ez azt jelenti, hogy ekkora hányada a fiataloknak, ezekben a megyékben nem végzett még középiskolát sem.
 
Egyre több roma és nem-roma fiatal zuhan ki funkcionális analfabétaként az oktatási rendszerből, és hacsak nem Európa összeszerelő üzemévé válása hazánk közép- és hosszú távú célja, akkor egyre sürgetőbbé válik az oktatás újragondolása.
 
A magyarországi cigány-telepeken vélemény szerint rengeteg sportoló, tudós, államférfi és szakember született és él mai napig, viszont a hazájuk érdektelensége miatt, nem tudnak azzá válni, mert a magyar politikai elit erkölcsi hiánya, és szociális érzéketlensége generációk óta ítéli a szegény sorban élőket a társadalom peremére.
 
Ezért szeretném, ha a hátránycsökkentő programok sokkal nagyobb hangsúlyt kapnának a közeljövőben.
Ezért is örültem amikor megtudtam, hogy a Corvinus Egyetem vezetősége, úgy gondolta, hogy esélyegyenlőségi programot indít. Jól gondolták! Nagyon örülök a kezdeményezésnek. Az Illyés Gyula program hátrányos helyzetű érettségizett fiataloknak nyújt ösztöndíjat és mentorálást.
 
Ugyanakkor elkeserített, hogy csupán 10 fiatal vehet részt ebben a programban. Mintha egy poroltóval szeretnének erdőtüzet oltani. Ezt, ekkora anyagi és szakmai erőforrással rendelkező egyetemen, rendkívüli szűkmarkúságnak és a roma integráció sikeressége iránti közönyösségnek tartom!
 
Tiszteltképviselőtársaim!
A Corvinus egyetemnek, 2022-ben közel 25 milliárd forint a költségvetése. Ekkora közvagyon birtoklása igenis felelőssé teszi a Corvinus Egyetemet, hogy a hátrányos esélyekkel induló fiatalok útját segítse.
Ezért levélben kértem Prof. Dr. Takáts Elődöt, a Corvinus Egyetem rektorát, hogy bírálják felül a meghirdetett létszámot! Legalább 200 fiatallal érdemes elindítani a programot és minél nagyobb társadalmi nyilvánossággal.
Ezúton is kérem rektor urat, hogy szíveskedjen válaszolni javaslatomra.
 
A kormánypárti képviselőtársakhoz pedig az lenne a kérésem, hogy a jövőben legyen törvényi keretbe foglalva, hogy a modellváltás keretében állami vagyont kapott egyetemeknek, elő legyen írva, esélyegyenlőségi program indítása. Remélem a lelkiismeretük és a hazaszeretetük révén számíthatok majd a támogatásukra.”
 
Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember és álló emberek