2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A roma ellenállás napjára emlékeztek
2021. 05. 16. 00:00

A roma ellenállás napja, május 16. ma is útmutatás, azt jelzi, hogy az elnyomással szemben még a kilátástalannak tűnő helyzetekben is szembe lehet, és szembe kell helyezkedni – írta az ORÖ.

Azt írták, egyes források szerint a legfigyelemreméltóbb ellenállási kísérlet 1944. május 16-án történt, amikor az Auschwitz-Birkenau területén lévő cigány láger rabjai megtagadták az együttműködést az őrökkel, fellázadtak az SS-tisztek ellen, akik gázkamrába akarták terelni őket.

A táborban korábban ilyen ellenállásra nem volt példa. Az ellenállást követően azonban a cigányokkal szembeni kegyetlen bánásmód fokozódott.

A munkára alkalmas romákat Buchenwaldba, Ravensbrückbe vagy más táborokba szállították. 1944. augusztus 2-ról 3-ra virradóra, egyetlen éjszaka alatt, az Auschwitz-Birkenau lágerben csaknem 3000 cigány férfit, nőt és gyermeket végeztek ki – emlékeztettek.

Az ORÖ úgy fogalmazott: „május 16-a emlékeztet mindnyájunkat arra, hogy nincs olyan pusztító erő, amelynek ne lehetne ellenállni."

Az ellenállási kísérlet emlékére május 16. a bátorság és roma ifjúság, illetve a roma ellenállás napja lett. Nyugat Európában 2005 óta, Magyarországon 2015 óta emlékeznek meg róla.