2024 July 13., Saturday/Jenő napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kórházi ágyában vette át az Emberi Hang Életműdíját Törőcsik Mari
2017. 05. 06. 00:00

A kórházban adta át Törőcsik Marinak az Emberi Hang életműdíjat az elismerés alapítója és Tolnai András, nótakirály. Épp a díjátadáskor tett látogatás a színművésznél Orbán Viktor kormányfő is.

Tolnai András előadóművész, nótakirály Törőcsik Mari sok tízezer rajongója nevében kezdeményezte, hogy ebben az évben a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja a tolerancia, a humanizmus, a szeretet és a béke mezsgyéjén járó embereknek, az emberi hangon beszélő és cselekvő, a kirekesztés, a rasszizmust, az antiszemitizmust és a homofóbia ellen küzdő emberek elismerésére 2014-ben alapított kitüntető cím Életműdíját kapja meg.

 

A színésznőt már március óta ápolják a szombathelyi kórházban, és legyengült állapota miatt a június 3-n tartandó ünnepélyes díjátadón nem tud részt venni, ezért a kórházi ágyán adták át számára az elismerést tanúsító oklevelet és serleget egy csokor virág kíséretében.

 

Tolnai András a RomNet-nek nyilatkozva azt mondta, azért adták át a díjátadó ceremónia előtt egy hónappal az elismerést, mert meggyőződésük, hogy a „szeretet gyógyít”, és most a gyógyulásra és az erőgyűjtésre nagy szüksége van a legendás színésznőnek. Törőcsik Mari megköszönte, hogy Budapestről leutaztak meglátogatni, és a kórházi ágyában adták át  az elismerést, majd Tolnai Andrásnak és Patak Gábor Gabának azt mondta: „Ide figyeljenek! Én már 81 éves vagyok, de a szeretetet nem tudom megunni. Nem tudok szeretet nélkül élni. A közönségemet rajongóimat milliószor ölelem, csókolom. Az ő szeretetük a legnagyobb kitüntetés a világon. Most már fáradok, de ez van. Majd Tolnai András nótakirálynak, akivel már számos alkalommal találkoztak rendezvényeken és fellépéseken, így figyelmeztette:  "Ide figyeljen! Ha legközelebb találkozunk valahol, és én el lennék bambulva, kiabáljanak utánam jó hangosan: álljon meg, Mari! Mi vagyunk azok, akik ott térdepeltünk a kórházban az ágyánál.  És mosolygott. A nótakirály azt mondta: „díj ide, vagy oda, a művésznő az áfonyás joghurtoknak és a kedvenc csokoládéjának örült a legjobban".

 

Éppen a díj átadásakor tett látogatást Törőcsik Mari betegágyánál Orbán Viktor miniszterelnök is, aki meghatónak nevezte az elismerés ily módon történő átadását, és a Kossuth-díjas színművész kórházi szobája előtt közös fotót is készített Tolnai András nótakirállyal.

 

Patak Gábor Gaba azt mondta, nagyon fontosnak tartja, hogy olyan emberek kapják az általa alapított elismerést, akik példamutató életükkel értéket teremtettek és közvetítenek az utókornak. A június 3-án tartandó ünnepélyes díjátadó teljes bevételét ezúttal is jótékony célra fordítják: egy 11 éves súlyosan beteg kislány gyógykezelését kívánják segíteni – tette hozzá.

 

Hidvégi-B. Attila