Magyarország Kormánya egyik fő célkitűzésének tartja a romák társadalmi felzárkózását, kultúrájuk, hagyományaik megismerését és megismertetését, történelmük tényszerű feltárását és tudatosítását. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezért a Cigány Történeti Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központot megalakulásakor 32 millió forinttal támogatta. 

Az intézmény fenntartója, a Roma Polgári Tömörülés azonban további forrásokra nem pályázott, pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális pályázatain keresztül további programok szervezésére lett volna lehetőség, amit az alacsony látogatói szám indokolt is volna.

2015 szeptemberében, októberében, novemberében ugyanis 1-1 látogatója volt a központnak, egy év alatt összesen is alig volt több mint 600 fő. A támogatás nagy részét, mintegy 20 millió forintot ennek ellenére bérekre költött el az intézmény fenntartója, miközben nagyobb beruházás nem történt, felújításokra csupán 4,4 millió forintot költöttek.

A tárca ezért megvizsgálta a fenntartó szervezet elszámolását, és megállapította, hogy a támogatás egy részét nem a szerződésnek megfelelően használta fel. Ezért felszólította a Roma Polgári Tömörülést a nem rendeltetésszerűen felhasznált támogatás visszafizetésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fontosnak tartja az emlékezést, ezért támogatta a roma kulturális pályázaton keresztül a holokauszttal kapcsolatos megemlékezéseket és alkotásokat, valamint egy a roma holokausztot ismertető könyv szerkesztését, bemutatatását. Ezen kívül Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere támogatta a könyv angol nyelvre fordítását, hogy minél szélesebb körben megismerhessék a Pharraimos történetét nemzetközi szinten is.

Az idei tervek között szerepel a 371 Csillag Gálaest rendszeres megrendezésére a május 16-i Roma Bátorság Napján, a Pécsett működő Nemzetiségi – Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRok) digitális archívumában oktatási anyag létrehozása a roma holokausztról, valamint a Budapestre tervezett Roma Oktatási és Kulturális Központban holokauszt dokumentációs központ kialakítása.

(EMMI Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság)

 

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/szocialis-ugyekert-es-tarsadalmi-felzarkozasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/reagalas-a-roma-polgari-tomorules-vadjaira