2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Százmillióért rendelt tanulmányokat az ORÖ a munkába vezető hídja építéséhez
2015. 12. 04. 00:00

Több mint 300 ezer forintot is fizetett oldalanként a Farkas Flórián által vezetett roma önkormányzat a foglalkoztatást segítő uniós projektjében tanulmányokra a meghívott cégeknek.

A RomNet még februárban, azt követően, hogy Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője napvilágra a hozta az országos önkormányzat Híd a munka világába című projektje körüli bűncselekmény-gyanús ügyeket, megpróbálta feltérképezni,  kikhez juthatott az ORÖ pénze, kik kaptak tízmilliókat különböző megbízások alapján.  Már akkor megírtuk, hogy a havi mintegy 500 ezer forintos áron az ORÖ a Rentpont Kft.-vel kötött fél éves bérleti szerződést 7 alsó-, és 3 középkategóriás gépjármű bérlésére.  Ezért az összegért a gépkocsikat meg is vásárolhatták volna. A beszerzést az Emberi Erőforrások Minisztériuma is szabálytalannak találta, ezért a pénz visszafizetésére kötelezte az önkormányzatot. A bérleti szerződést Dobóvári Ildikó, mint az ORÖ hivatalvezetője írta alá tavaly decemberben.

 

Azt, hogy a több mint 100 millió forint értékben meghívásos közbeszerzés keretében meghirdetett háttértanulmányos pályázatokon kik nyertek, az elmúlt több mint fél évben sem az LMP politikusai, sem a sajtó nem tudta meg, és nem jutottak hozzá a dokumentumokhoz sem. A RomNet-nek, hosszan tartó kutatómunka során ez most, majd egy év elteltével sikerült. A szerződéseket vizsgálva megállapítható, a nyertesek között az ORÖ volt elnökének ismerősei, Farkas Flóriánnal hosszú ével óta kapcsolatban álló cégek voltak, és közülük többek, vagy közeli hozzátartozóik az uniós projektben is alkalmazva voltak havi félmilliós, vagy közel egymillió forintos fizetéssel.  

 

Mint azt korábban megírtuk, az ORÖ a TÁMOP-2.4.3.D.3-13/1. pályázat, (Híd a munka világába kiemelt uniós projekt) keretében a projektvezetőnek, Winkler Gábornak négy órás munkaviszonyban havi 1,2 millió forint bért fizetett. A Pénzügyi vezető fizetése 1,4 millió forint volt, a szakmai vezető bére pedig havonta 900 ezer forint volt. A munkát a Gellérthegy utcai székházban kellett volna végezniük, de a 224 millió forintért vásárolt Naphegy téri székházban valós munkát nem végeztek. A RomNet által kikért hivatalos adatok szerint az elvileg romák munkahelyteremtését segítő programban a gazdasági vezető asszisztense havi 500 ezer, a projektasszisztens megbízási szerződéssel 450 ezer,  a hálózatüzemeltetési vezető 600 ezer forint fizetést kapott szintén 4 órás munkaviszonyban.  A pályázati programban alkalmazottak - az ÖRÖ hivatalvezetője és lánya, gazdasági vezetője, valamint Farkas Flórián elnöki titkárságvezetője – ezzel párhuzamosan az ORÖ alkalmazottja volt. Kiderült, hogy ennek a programnak a terhére fizették Farkas Flórián személyi sofőrjét is, akinek bérezése a hálózatüzemeltetési vezető asszisztensének bérével megegyezően havi 350 ezer forint volt.

 

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért kellett közbeszerzési pályázatot kiírni közel százmillió forint értélben szakértői háttértanulmányok elkészítésére, amikor a Magyar Kormány és az Országos Roma Önkormányzat között 2011. május 20-án kötött keretmegállapodás jegyében, egymilliárd forintos beruházással 2013 szeptemberében felállították a Roma Kutatóközpontot (RKK).  Farkas Flórián, az ORÖ akkori elnöke, fideszes országgyűlési képviselő 2013 szeptemberében a megnyitón abban látta az RKK tevékenységének lényegét, hogy "elemezze a felzárkóztatás érdekében a kormány és az ORÖ által kötött keretmegállapodás eredményeit, valamint szakmai háttéranyagokat készítsen". A kutatóközpont költségvetése 2013 szeptemberétől 2014 márciusáig több mint hatvanmillió forint volt. A kutatási tervet az RKK szakmai és operatív vezetője együttesen készítette, és az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hagyta jóvá. Az ESZA és az ORÖ 2012. szeptemberben kötött együttműködési megállapodása alapján a központ dolgozóit a nonprofit kft. alkalmazta ugyan, de személyükről csak a Farkas vezette önkormányzat egyetértésével dönthettek. A Roma Kutatóközpont vezetői körüli érdek-összefonódásokról, különféle kettős megbízásokról a Magyar Narancs két részes tényfeltáró cikket is közölt tavaly januárban. (L. Horváth Katalin: Láthatatlan intézet 2014/2. 01. 09. és Isten fizesse meg! – Roma Kutatóközpont titkos munkatársakkal - II. 2014/5. 01. 30. 

 

A RomNet közérdekű adatigényléssel fordult az ORÖ-höz, hogy a Híd a munka világába projekthez kapcsolódó háttértanulmányokat megismerhesse. Betekintést kértünk az Önkormányzat által megrendelt, a B-2013-TÁMOP-2.4.3.D.3-13/1. pályázathoz kapcsolódó háttértanulmányokba. de kiderült, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) nyomozói, a jelentős értékre lekövettet csalás miatt indított büntetőügy részeként az összes dokumentumot, így a tanulmányokat is lefoglalta.

 

A birtokunkba jutott adatokból kiderült, hogy a Magyar Narancs által már említett cikkben szereplő egyik cég, amely több tízmillió forintot nyert el korábban különféle roma tematikájú tanulmányok készítésére, az uniós projektben is megbízáshoz jutott. Advocata Kft. készítette el a Híd a munka világába című projekt "Projektirányítási kézikönyv" című háttértanulmányát 7 millió 620 ezer Ft-ért.  A tanulmány tartalomjegyzékkel és mindennel együtt összesen 73 oldal. A vállalkozói szerződést Monostori Tamás ügyvezetővel 2013. május 31-én írta alá az önkormányzat, és a cég a megbízatást október 24-én teljesítette, az ellenértéket pedig négy nappal később maradéktalanul át is utalták. Ennek a cégnek a tulajdonosa egyébként, Birher Nándor, aki Farkas Flóriánnak hosszú évek óta tanácsadója. Mint azt a Mancs is megírta, a konzorcium sokrétű tevékenységet végez: pályázatírás, hálózatelemzés, felnőttképzés, humánpolitikai tanácsadás, ügyvédi feladatok ellátása, közbeszerzés. A honlapján 6,5 milliárd forint elnyert támogatást és több mint 100, 70 százalékos nyerési átlaggal elkészített pályázatot említ. Az Advocata Kft. ügyvezetője, Monostori Tamás a sikeres tanulmányírások mellett a Híd a munka világába projektben szakmai vezető is volt, havi 900 ezer forintos bérezéssel.

 

A „Foglalkoztatási szövetkezet - Híd a munka világába” elnevezésű projekt szakmai megvalósításához pályázati tanácsadói tevékenységre a mindössze két bejelentett dolgozóval működő Synergy Capital System Kft. nyert nettó 23 millió 850 ezer Ft. értékben. A cég mögött a már csődbe ment Vegyépszer Zrt. egyik fontos embere, Forgó Ferenc áll. Úgy tudjuk, az egész szövetkezeti rendszert kitaláló Forgó Ferenc fiát is alkalmaztatta a roma projektben projektasszisztensként, havi 500 ezer forintos fizetéssel.

 

A pályázathoz készült egy „megvalósíthatósági tanulmány”, amelyet az Első Magyar Önkormányzati Kft. állított össze 199 oldalban 9 millió 369 ezer 300 Ft-ért.  

 

Az ORÖ a Prekomment Kommunikációs Tanácsadó Kft.-vel is szerződést kötött „Kommunikációs cselekvési terv” című háttértanulmány késztésére, és ezért 6 millió 329 ezer 229 Ft-ot fizetett ki.

 

A foglalkozatási szövetkezetek létrehozását megalapozó jogi szakértői háttértanulmányt a Fiák és Társa Ügyvédi Iroda készítette 9 millió 969 ezer 500 forintért. Az összeállítás hazai és szomszédos országok jogszabály ismertetése, valamint a szövetkezettel kapcsolatban egy Alaptörvény-módosítási javaslatot is tartalmaz.

 

„Rendszerépítés és rendszerüzemeltetés, valamint webszerver elhelyezése szerverteremben” meghívásos közbeszerzési pályázaton a 2013. december 21-én alakult, és 2014. január 9-én, mindössze 500 ezer forintos tőkével bejegyzett budapesti Stark Consulting Kft. lett a nyertes nettó  24.380.000 Ft-os ajánlatával.  Az informatikai eszközök beszerzését megelőzően a Target Rendszerház Kft. a központi és regionális irodák informatikai infrastruktúra programjára egy háttértanulmányt készített 10 millió 33 ezer Ft-ért a 2013. október 24-én kelt teljesítési igazolás szerint.

 

A Gyémántkert XXI. Kft. "Foglalkoztatási szövetkezetben alkalmazható szakképzési programok" című háttértanulmány elkészítéséért 9 millió 960 ezer forintot kapott, és a 2013. augusztus 9-én kötött szerződés alapján ezt a megjelölt szeptember 16-ai határidőre teljesítette is.

 

A Károlyi Sándor Szervezetfejlesztési Alapítvány 8 millió 540 ezer forintért készítettet el a „Szociális szövetkezetek: eszközök a munkaerő-piaci hátrányban lévők felemelkedésére (Az európai gyakorlat adaptációs lehetőségei) című háttértanulmányt a 2013. szeptember 27-én kötött szerződés szerint.  A teljesítési igazolását október 24-én írta alá Farkas Flórián, és az utalványozás két részletben meg is megtörtént.

 

A mezőkövesdi Kontakt Képző Központ Kft. a „Foglakoztatási helyzetkép a konvergencia régiókban” háttértanulmányra kapott megbízást, és azt négy hét alatt 9 millió 906 ezer forintért teljesítette is.  A pécsi S. FACT Kft. a „diszkriminációs folyamatok és reintegrációs törekvések a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatásában” című háttértanulmány elkészítéséért szintén 9 millió 906 ezer Forintot kapott.

 

A Millefolium Stratégiai Kft. az agrárszektorban történő foglalkoztatási lehetőségekről készített háttértanulmányt 10 millió 96 ezer 500 Ft-ért.  A tanulmány készítése oldalanként mintegy 100 ezer forintba került.

 

A foglalkozatási szövetkezeti programhoz „Előzetes piackutatás” címmel az a debreceni Independent Research Group Kft. készített háttértanulmányt 8 millió 699 ezer 500 forintért.

 

Az MK Business Kft. „Központi és regionális projektirodák létesítésére alkalmas ingatlanok felkutatása, regionális iroda célú ingatlanok értékbecslése című háttértanulmányra 5 millió 683 ezer 250 forintot kapott. Érdekesség ugyanakkor, hogy a cég közel hatmillió forintért készített tanulmányát mégsem vették figyelembe, mert végül teljesen más, a feltérképezésben nem szereplő ingatlanokat vásároltak meg projektirodának. Az irodákat a Magyar Nemzet is feljutatta, és szeptemberben két részben közölt riportjában arról számolt be, hogy munka szinte egyik régiós központban sem folyt, az ingatlanok üresek voltak, az egyikben pedig bútorbolt üzemelt. A nem létező irodákban alkalmazott bizalmi ember ennek ellenére megkapták a havi 300-450 ezer forint közötti fizetésüket.

 

Az MK Business Kft. által feltérképezett irodák műszaki állapotfelmérését és felújítási értékbecslésének háttértanulmányát egy másik cég, a Nagykovácsiba bejegyzett Alex 2001 Bt. végezte, 5 millió 435 ezer 600 Forintért.

 

Az irodák belsőépítészeti és bútorozási tervének 134 oldalas háttértanulmányát Farkas Flórián városában, Szolnokon működő B+B Bt. készítette 9 millió 779 ezer forintért. A budai Gellérthegy utcában 224 millió forintért vásárolt irodaház felújítását a Lukács László és Társa Kft. nyerte el közbeszerzési pályázaton nettó: 19.347.700 Ft.-os ajánlattal.

 

A háttértanulmányok mellett olyan szabályzatok készítésre is megbízást adott a Farkas Flórián által vezetett önkormányzat és foglakoztatási szövetkezet, amelyet egyrészt a munkavállalóknak szakmájukból eredően ismerniük kell, másrészt a jogszabályok pontosan körülhatárolják, és attól eltérni nem lehet. A TRSU Consulting Kft. mindezek ismeretében és tudatában, a megrendelés alapján 23 millió 700 ezer forintért készített szabályzatokat például arról, hogyan kell leltározni, számlákat kezelni, pénzforgalmat kezelni. A cég egyik tanulmánya például azt taglalja - a fedőlappal és a tartalomjegyzékkel összesen 12 oldalban-, hogyan kell bérszámfejteni. Ezért a munkáért több mint 4 millió forintot számláztak ki az önkormányzatnak a szabályzatcsomag részeként.

 

A közbeszerzési értesítőben fellelhető dokumentumok szerint a Híd a munka világába projekt keretében nyomdai kivitelezésre a  2013-ban alakult, és mindössze 1,6 millió forintos bevétellel rendelkezett kecskeméti Green Voice Kft. nyert 11.085.000 Ft-os ajánlattal.

 

A háttértanulmányok tudományos és szakmai értékét minősített szakértelem hiányában nem értékeltük, nem is tisztünk annak megítélése. Speciális keresőprogramok és szoftverek igénybevétele nélkül, pusztán a google keresőprogram segítségével a tanulmányokból találomra kiválasztottunk részeket, és azokat az internetes keresőbe beillesztve egyértelműen megállapíthattuk: nagyfokú egyezések és azonosságok találhatók olyan esetekben is, amikor a kiemelt szövegek a dokumentum felhasznált irodalmi jegyzékében nem szerepeltek.

 

A tanulmányok tartalma jórészt hatályos jogszabályok ismertetése, az interneten fellehető beszámolók, a szomszédos országok tapasztalatainak beszámolója, egyetemi szakdolgozatok idézete, vagy a témában már publikált, és minisztériumok számára korábban elkészített tanulmányok idézete. A felhasznált irodalmi jegyzékek szerint a tanulmányok 1993-as, 1997-es, és 2002-es megállapításokat is tartalmaz, függetlenül attól, hogy a témában az azóta eltelt 15-20 évben jelentős változások következtek be.

 

Az Index november elején számolt be arról, hogy Az Emmi háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézetnél a társadalmi felzárkózást segítő programhoz kapcsolódva az elmúlt években nagyüzemben folyt a különféle oktatási és társadalompolitikai könyvek és tanulmányok gyártása. A TKKI nem a tartalom és a minőség, hanem a hossz alapján fizette azok elkésztését. Az intézet fizetett az Indexen bemutatott nyúlkönyvért is, amely nem más, mint egy több mint 20 éves amerikai tankönyv magyarítása, és az nettó 24,6 millió forintba került.

 

A Híd a munka világába (TÁMOP-2.4.3.D-3-13/1-2013-0001) uniós program - amelynek konzorciumvezetője az Országos Roma Önkormányzat, és a lebonyolításban a Türr István Képző és Kutató Intézet, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium is részt vesz - projekttámogatási összege 4 milliárd 995 millió forint.


A projekt egyes közbeszerzését illetően az Emberi Erőforrások minisztériuma szabályossági ellenőrzést folytatott le a tavasszal, amely során megállapította, hogy az ORÖ által lefolytatott, mintegy 150 tételt vizsgálva 11 közbeszerzés volt szabálytalan, ezért a szabálytalanul elköltött 272 millió forintból 228 millió forint visszafizetésre kötelezték az önkormányzatot. A szabálytalan pénzfelhasználás hat esetben már jogerőre emelkedett, ennek alapján a Hegedüs István által vezetett önkormányzatnak, az előző testület pénzfelhasználása miatt kamatokkal együtt mintegy 20 millió forintot kellett visszafizetnie. Ha a teljes összeget, a szabálytalanul felhasznált 228 millió forintot vissza kell fizetniük, és az összeget a Magyar Államkincstár az éves normatív támogatási összegből levonja, az ORÖ a jövő év első harmadában csődbe mehet, mert az éves működési támogatásuk mindössze 361 millió forint.

 

Hegedüs István, az ORÖ jelenlegi elnöke a RomNetnek úgy nyilatkozott: a Farkas Flórián által vezetett önkormányzat „sötét ügyei miatt” bünteti a kormányzat a jelenlegi testületet, és a bűn árnyékában kell tevékenykedniük, és őket éri az a vád, hogy ellopták a romák felzárkózására szánt pénzeket. A roma vezető ezért visszautasítja Lázár János miniszter kijelentését, felhívva a figyelmet arra, hogy a „pénzlenyúlások” a miniszter parlamenti képviselőtársához, a jelnlegi miniszterelnöki biztoshoz, Farkas Flóriánhoz kötődnek.Ugyanerről beszélt Vajda László lungo dromos képviselő is az ATV Egyenes beszéd című műsorában, azt hangsúlyozva, hogy az előző önkormányzat vezetői felelősek azokért a botrányokért és visszaélésekért, amelyről a parlamentben és a sajtóban szinte naponta beszámolnak az ORÖ-vel kapcsolatban.  

 

Hegedüs István ORÖ-elnök szerint a korrupciógyanús ügyekben százmillió forint feletti pénz mozgott, ezen felül az ORÖ körülbelül 80 milliós tartozást görget maga előtt. Mind az ORÖ elnöke, mind Vajda László – az egyik feljelentő – a Heteknek adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy az ORÖ-ben egy szűk kör döntött minden lényeges kérdésről. Hegedűs István a hetilapnak azt mondta, többször is megpróbált személyes találkozót kérni Lázár János november 25-ei kijelentései óta, ám „a miniszter urak kerülnek, félnek, mint a leprástól”. Hegedűs azt is hozzátette a Heteknek, hogy véleménye szerint Orbán Viktor korábban nem kapott reális tájékoztatást az ORÖ körüli ügyekről.


A Híd a munka világába projekttel kapcsolatban a NAV tavasz óta folyta nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt, többször tartottak iratlefoglalásokat, és tanúkihallgatásokat is, de az adónyomozók a RomNet-et arról tájékoztatták, gyanúsítottja még nincs az eljárásnak.

 

Hidvégi-B. Attila