2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Intézménylátogatás és rendhagyó történelemóra a csepeli roma holokauszt központban
2015. 10. 26. 00:00

Az egy évvel ezelőtt megnyitott csepeli roma holokausztközpontba hétfő délelőtt Uszód településről félszáznyi gyermek és felnőtt látogatott el rendhagyó történelemórára.

Az ország első, és eddig egyetlen, a cigány kultúrát, történelmet, holokausztot és a hagyományos mesterségeket is bemutató központot a roma holokauszt 70. évfordulójának emlékére tavaly avatták fel. A Roma Polgári Tömörülés által Csepelen létrehozott Cigány Történeti – Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ az elmúlt időszakban több tucat általános és középiskola diákjait fogadta, hogy a népcsoport történelméről, a roma holokausztról bővítsék a tanulók ismereteit. Az ország különböző részein működő oktatási intézményekből érkezett 30-40 fős diákcsoportok rendhagyó történelemórák keretében ismerkedtek Magyarország legnagyobb lélekszámú kisebbségének történelmével. A tankönyvekben csak mindössze néhány mondatban említett roma holokausztról, vagy a cigányok történelméről bővebb ismereteket szerezhetnek a tanulók, segítve ezzel is a kölcsönös megismerést, amely segít leküzdeni a diszkrimináció és az előítélet láthatatlan falait – mondta Wendl Péter, a csepeli központ látogatói programkoordinátora.

 

A roma kultúrát, történelmet, hagyományos mesterségeket is bemutató központ Magyarországon és Európában is egyedülálló intézmény már a szomszédos országokból is több látogató-csoportot fogadott, a kiállítási anyagok másolatát pedig Csehországba, Szlovákiába, Macedóniába és Szerbiába is elvitték, ahol roma holokauszt megemlékezéseken, vagy a témához kapcsolódó rendezvényeken kiállításra kerültek – tette hozzá.

 

Látogatók a csepeli roma holokauszt központban

 

A cigány társadalom önismeretéhez vezető út legfontosabb része a saját történetünk megismerése – mondta Makai István, az intézet alapító igazgatója a hétfői tárlatvezetésekor, hozzátéve, az identitástudat mellett az emlékezetpolitikát is erősíteni kell, hogy kellő információval és empátiával, a múlttal való bátor szembenézéssel tudjunk a legfontosabb társadalmi kérdések megválaszolására felkészíteni a következő generációt, nemzedéket.

 

„Emlékezni és emlékeztetni mindannyiunk közös felelőssége, mert az Ember múltja és jelene alakítja az Emberiség jövőjét” – hangsúlyozta a központ vezetője, hozzáfűzve, a közös kultúra, a gyökereink megismertetésével lehet lebontani az előítélet falait, hogy ezáltal befogadók és ne kirekesztők legyünk. Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke szerint értékes jövőt csak közös összefogással, erkölcsileg is megtisztult alapokra lehet építeni, és ennek tudatában kell tevékenykedi a hétköznapokban is. A fiatalok a jövő reménységei pedig azt viszik, azt örökítik tovább, amit tőlünk tanulnak, ezért a felnőttek felelőssége, hogy hiteles, értékes és méltó alapokra építsék a jövőt – hangsúlyozta.

 

 

A Bács-Kiskun Megyei településről érkezett 43 fős csoport - amelyben 25 felnőtt, 10 középiskolás és 8 általános iskolás diák volt - megtekintette az emlékközpont kiállításait, majd a holokauszt áldozatainak emléktáblájánál fejet hajtottak a vészkorszakban elpusztult áldozatok emléke előtt.

 

Kiss Péterné, Uszód település Roma Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke azt mondta, arra biztatja a megyéjében működő nemzetiségi önkormányzatokat, hogy ők is szervezzenek hasonló látogatást a csepeli roma holokauszt központba, mert az ott látható kiállítás hasznos értéket és ismereteket nyújt minden ember számára.

 

A csepeli Cigány Történeti – Kulturális, Oktatási és Holokauszt Központ előzetes bejelentkezést követően a hét minden napján fogad látogatói csoportokat. A tárlatvezetést az intézmény szakmai vezetője, Hegedüs Sándor tartja. 

 

RPT

 

1-Látogatók a csepeli roma holokauszt központban  3-Látogatók a csepeli roma holokauszt központban

 

Képgaléria: /galeriak/2015/10/26/intezmenylatogatas_es_rendhagyo_tortenelemora_a_csepeli_roma_holokauszt_kozpontban