2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Az EMMI szerint nincs sok gond az eltapsolt százmilliókkal
2015. 04. 07. 00:00

Egészen vicces – így minősítette az LMP-s Hadházy Ákos az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Híd a munka világába program vizsgálatára kiadott közleményét.

Hadházy is folytatja: panasszal fog élni a feljelentés elutasítása miatt, és a többi, uniós milliárdokból indított roma program sorsát is vizsgálni fogja az LMP.

 

Az Országos Roma Önkormányzat által megvalósított foglalkoztatási program ellenőrzése mintegy 150 tételt érintett, többek között 12 közbeszerzési eljárás és 25 beszerzés vizsgálatát. Szabálytalanság gyanúja két esetben, a bútorbeszerzéssel és a gépkocsik használatával kapcsolatban merült fel – derült ki a Balog Zoltán vezette tárca közléséből. A minisztérium mindkét esetben szabálytalansági eljárást indított, ám mindez nem befolyásolja a program folytatását. Már csak azért sem, mert a tárca a NAV nyomozati szervétől arról értesült, hogy az adóhatóság nem lát okot költségvetési csalás ügyében a nyomozás megindítására.

 

 

A szóban forgó bútorbeszerzés 30 millióba került, és csaknem ennyit fizettek ki tíz autó féléves bérléséért is – emlékeztetett a botrányt kirobbantó Hadházy Ákos. Az LMP-s politikus „cikinek” tartja, hogy más vaskos tételek esetében a minisztérium mindent rendben lévőnek talált. Így például azzal sem akadt gondja, hogy a program keretében 50 millió forintot fizettek ki hét számítógépért és öt szerverért, 30 milliót úgynevezett toborzási tanulmányra, 60 milliót sajtópropagandára. Nem szólva a több mint 200 millióért vásárolt Gellérthegy utcai székházról.

 

Hadházy elmondta, hogy még nem volt módja betekinteni azokba az iratokba, amelyek alapján a miniszter lefolytatta az ellenőrzést. A tárca közleményéből az látszik, hogy a kormány még nem engedte el Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő, miniszterelnöki biztos kezét: az LMP-s politikus azonban biztosra veszi, hogy a közeljövőben ez bekövetkezik. Balog Zoltán a Hír TV-nek úgy nyilatkozott, hogy a pályázati kiírás lehetőséget teremtett a kifogásolt pénzköltésekre. Ha így van, akkor felvetődik a minisztérium felelőssége is – jelentette ki Hadházy Ákos, aki korábban az ügyészségen hivatali visszaélés miatt tett feljelentést.

 

Az ügy átkerült a NAV-hoz, ahol az esetlegesen fennálló költségvetési csalás gyanúját vizsgálták. Amennyiben megkapja a hivatalos értesítést a nyomozás elutasításáról, Hadházy Ákos panasszal fog élni: szerinte napnál világosabb, hogy olyan pénzügyi visszaélések történtek, amelyek nem maradhatnak büntetlenül.