2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Bíróság előtt a piricsei uzsoraügy vádlottjai
2011. 06. 09. 00:00

Megkezdődött annak a piricsei férfinek és élettársának a büntetőpere csütörtökön a Nyírbátori Városi Bíróságon, akik a vád szerint uzsorakamatra adtak kölcsön pénzt egy helybeli házaspárnak.

Farkas Zsoltot - a piricsei cigány önkormányzat volt elnökét - és Diczkó Erzsébetet kétrendbeli, súlyos fenyegetéssel, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettének kísérletével és egyrendbeli uzsora-bűncselekmény elkövetésével vádolja a Nyírbátori Városi Ügyészség.

 

A vádirat szerint 2010 májusában a sértett férfi felesége előbb 20 ezer forintot kért kölcsön, majd a hónap végén élelmiszereket vásárolt a vádlottaktól 42 ezer forint értékben. A nő a tartozást július elején 78 ezer forint átadásával rendezte, ennek ellenére augusztusban a két vádlott megjelent a sértett lakásában, és a házaspártól további 275 ezer forint követelt.

 

Nemfizetés esetén megöléssel fenyegették őket, Farkas Zsolt a sértett férfi nyakát megragadta, majd megütötte. Korábban a vádlottak többször fenyegették a sértetteket, az elvitt árukra, illetve készpénzre aránytalanul magas kamatot számoltak fel - áll a vádiratban.

 

A nő feljelentést tett a rendőrségen, az uzsorásokat kommandósok fogták el.

 

Az előzetes letartóztatásban lévő, büntetett előéletű Farkas Zsolt vallomásában tagadta, hogy pénzt követelt volna a házaspártól, valamint a férfit fenyegette vagy bántalmazta volna. Mivel 2007-ben szabadult, "igyekezett meghúzni magát". Állítása szerint maga a sértett hívta be a házába azon az augusztusi napon. Kérdésre a férfi elmondta: az eset előtt három hónapja foglalkozott "hitelnyújtással", de nem készpénzt adott kölcsön, hanem bevásárolt a helyi boltban, és az élelmiszert adta el kisebb haszonnal.

 

Arra a bírói kérdésre, hogy az elfogáskor talált noteszében miért szerepeltek konkrét pénzösszegek, a vádlott úgy válaszolt, nem tudja, ki írta bele ezeket. Farkas Zsolt szerint a kölcsönfelvevőktől a tartozás rendezése után nem kért sem pénzt, sem pedig kamatot. A vádlott a helyszínen lefoglalt autójában a rendőrök csákányra és más szerszámokra bukkantak, a férfi szerint ezeket korábbról felejtette a járműben.

 

A szabadlábon védekező Diczkó Erzsébet vallomásában arról beszélt: a sértett családja így állt bosszút rajtuk, mivel szerintük az egyik fiukat ő és élettársa juttatta börtönbe.

 

A tanúként meghallgatott sértett férfi - aki tartva a megtorlástól családjával azóta elköltözött Piricséről - a bíróság előtt nyilatkozatában azt mondta, folyamatosan zaklatták a kölcsönnel, terrorizálták családját, "az egyik helyi cigány családot pedig rájuk állították". Amikor a tartozásokat rendezték, a vádlottak egyből megjelentek kamatokat és pénz követelve. Hozzátette: Farkas Zsolt megfenyegette, ha nem fizet, akkor "karddal kettévágja a gyermekeit, házát pedig felgyújtja".

 

A sértett elismerte, hogy több családtagja ellen büntetőeljárás van folyamatban (egyik, 19 éves fiát két év, fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztéssel sújtotta márciusban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság, mert védelmi pénzt szedett tanulótársaitól baktalórántházi középiskolában). Hozzátette: szerinte ezt az ügyet Farkas Zsolt ottani uzsorásai indították el.

 

Diczkó Erzsébetet a bíró többször figyelmeztette engedély nélküli közbeszólásai miatt. A szintén tanúként meghallgatott sértett férfi felesége többször hangos szópárbajt vívott az elsőrendű és másodrendű vádlottal és annak ügyvédjével. A tanúk és a másodrendű vádlott a bíróság folyosóján összeszólalkoztak, megöléssel fenyegették egymást, a bíró ezért intézkedett különválasztásukról.

 

A per további tanúk meghallgatásával június 28-án folytatódik a Nyírbátori Városi Bíróságon.