2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Eddig eredménytelennek bizonyult a romák ügyében nyomozó száz szakértő munkája
2009. 06. 15. 00:00

Másfél évvel ezelőtt kezdődött, hogy benzines palackokat dobáltak a cigánytelepeken élők házaira.

Másfél évvel ezelőtt kezdődött, hogy benzines palackokat dobáltak a cigánytelepeken élők házaira, majd lövések is dördültek. Előbb súlyos sérültek, majd halottak és teljesen kiégett házak, tönkrement családok, életek és egy rettegésben élő népcsoport, országrész maradt az ismeretlen támadók után. Magyarország jóérzésű állampolgárai mellett nemcsak Európa, de az Egyesült Államok is felfigyelt a támadássorozatra, amely kizárólag romák ellen történt, a rendőrség pedig azon kívül, hogy "presztízsügynek tartja" a támadók elfogását, eredményt nem ért el.

A Nemzeti Nyomozó Iroda speciális csoportja kiemelt ügyként kezeli a legsúlyosabb támadásokat. A támadássorozatnak 53 sértett személye van, akik közül négy súlyosan megsérült, öt elhalálozott. Mint ismeretes:

-2008 júniusában Galgagyörkön lőttek rá három házra, sérülés nem történt.

- Augusztusban Piricsén szintén romák lakta házakra lőttek, egy ember sérült meg.

- Szeptemberben Nyíradonyban történt hasonló eset, sérült nem volt.

- Szeptember végén Tarnabodon Molotov-koktélokkal és lőfegyverekkel vettek tűz alá három házat, de akkor sem sérült meg senki.

- November 3-án Nagycsécsen történt hasonló, ott azonban egy férfit és egy nőt megöltek a támadók.

- Alsózsolcán két emberre lőttek rá december közepén a házuk udvarán, egyikük megsérült.

- Tatárszentgyörgyön 2009 februárjában gyújtottak fel egy házat, egy férfit és öt éves gyermekét lelőtték.

- Áprilisban a tiszalöki háza előtt az autójához tartó, éppen munkába induló roma férfit lőttek le, a férfi meghalt.

Az egész ország értetetlenül áll a támadások előtt, csak a szélsőjobboldal dörzsölgeti tenyerét, kárörvendve, "legalább rendet tesznek a cigányok között".

A Méltóságot Mindenkinek Mozgalom tüntetést is tartott a Teve utcai rendőrpalota előtt, hogy minél előbb találják meg az elkövetőket, és hetente tartson sajtótájékoztatót a rendőrség a nyomozás állásáról. Házi István vezérőrnagy, bűnügyi főigazgató erre ígéretet is tett, de egyetlen tájékoztatás sem történt az azóta eltelt két hónap alatt. Pénteken aztán egy nyúlfarknyi közleményben ismertette az eddigi eredményeket az NNI. Ebből kiderül: több mint kétszáz tanút hallgattak meg eddig, 104 esetben rendeltek ki különböző témában igazságügyi szakértőt. A hívásforgalmi adatbázisból 21.549 átjátszóállomás-adatot, 4.103.535 hívásadatot, 1.029.983 hívószámot és 56.107 előfizetői adatot kértek le és ellenőriztek. Az adatgyűjtésekkor 241 előfizetőt vagy telefonhasználót hallgattak meg. A különböző helyszíneken látott autók ellenőrzése is tart, több mint 1,8 millió autópálya-matricának és majdnem 1,5 millió autónak néztek már utána. A különböző kamerák 6-800 órányi anyagát vizsgálták át.

A fegyverek és lőszerek vonalán vizsgálódva 960 emberre figyelt fel a rendőrség. Közülük 360 embert ellenőriztek. 1320 erőszakos bűnügy nyomozati anyagát is elemzik, hátha találnak összefüggéseket. A romák elleni támadások kapcsán 120 bejelentés érkezett különböző emberektől, ezek 80 százalékát dolgozták már fel péntekig.

A nyomozás jelenlegi állása szerint nincs olyan további információ, amely a közvélemény bevonásával közelebb vinne az elkövetők személyéhez - közölte az NNI. A mielőbbi sikerért fenntartják a korábban kitűzött, 50 millió forintos nyomravezetői díjat is, és várják a további bejelentéseket.

A rendőrök valószínűleg arra várnak, hogy újabb gyilkosság történjen, és akkor hátha találnak használható nyomokat, szemtanúkat. Két támadás helyszínén DNS mintákat is rögzítettek, de azok nem szerepelnek az adatbázisban, így elképzelhető, hogy a támadók még nem voltak büntetve, vagy akkor kerültek eljárás alá, amikor még ilyen egyedi azonosítót nem rögzített a rendőrség.