2024 April 29., Monday/Péter napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kamarás István: Alanyi jogon!
2015. 04. 04. 00:00

1971. április 8-án a világon első ízben találkoztak szervezetten a cigányok. Az angliai főváros, London adott helyt ennek a történelmi eseménynek.

Az öreg és bölcs romák szerint emberemlékezet óta nem voltak ilyen rossz helyzetben a cigányok. A vidék cigányságának helyzete kilátástalan. Az életbemaradásért, a mindennapi betevőért folytatott küzdelmet vívja minden egyes nap, mely lassan felemészti. Az elmúlt 25 évben mindenki elhanyagolta őket, problémáikkal együtt. Senkinek sem kellettek, mindenki becsapta őket. Kilátástalan helyzetükben segítségért kiáltanak, de az elmúlt 25 év impotens, az őket kiárusító, sokszor kollaboráns, önjelölt cigány politikusaira nem számíthatnak. Számukra csak a hatalom és az az által elorozható pénz a legfontosabb. A roma közéletet ez idáig túlnyomórészt funkcionálisan analfabéta és börtönviselt emberek uralták le a magyar pártok megrendelése szerint —számukra ez nagyon kényelmes megoldás volt.

 

 

Túlélésünk, gyermekeink jövője és biztonsága érdekében ebből a rendkívül nehéz helyzetből önerővel kell kilábalnunk. A siker eléréséhez bátor, innovatív, kreatív politikai akarat szükséges: olyan erkölcsös, fiatal politikai generáció, mely kész áldozatokat hozni sok nehézséget megélt cigány nemzetünkért.

 

 

Amennyiben bátran vállaljuk az egészséges kockázatot gyermekeinkért, túlélésünk érdekében a következő célkitűzéseket kell megfogalmaznunk és mindenkivel tudatnunk:

 

 

  • Az élethez való jogot Istentől kaptuk és ennek a jognak az igazságosságát senki sem kérdőjelezheti meg, ezért minden magyar állampolgárnak alanyi jogon garantálni kell az életfenntartásához szükséges anyagi biztonságot.  Ez az összeg 100. 000 forint havonta. Természetesen ezt az összeget az infláció mozgásának megfelelően mindig módosítni kell.

 

 

  • Gyermekeinket megilleti a tisztességes élet: az egészséges táplálkozás, a magas színvonalú iskoláztatás és a kultúrához való hozzáférés joga. Ezért minden magyar állampolgárságú gyermeket alanyi jogon magas állami dotációban kell részesíteni. Ez az összeg minden egyes gyermek esetében 100. 000 forint havonta, de ezt az összeget is természetesen az inflációtól függően kell változtatni.

 

 

  • Önmaga fenntartásához, a becsületes munkához és tisztességes fizetéshez minden magyar állampolgárnak alanyi joga van. Ezért a közfoglalkoztatásban dolgozók számára legalább a létminimummal megegyező minimálbért kell biztosítani, mely 2014-ben 87. 000 forint volt havonta.

 

  • Az euró-atlanti demokratikus modell őseinktől örökölt szabadság szeretetet idézi fel bennünk. Örömmel vennénk ezért részt a képviseleti demokrácia nyújtotta politikai folyamatokban, azonban sajnos a mi cigány nemzetünket ebből a lehetőségből igazságtalanul kizárták. Ez egy komoly politikai deficit Magyarország és az Európai Unió részéről egyaránt. Ezt az igazságtalanságot a társadalmi konfliktus kizárása érdekében mihamarabb orvosolni kell. Bennünket, cigányokat is megillet alanyi jogon a képviseleti demokráciában való sikeres szereplés lehetősége, ezért Magyarországon a cigány nemzetnek lélekszámának megfelelő százalékos arányban kell biztosítani a parlamenti képviseletet. A kvótarendszer bevezetése ebben a témakörben is elkerülhetetlen, így tehát a következő parlamenti választás lezárása után a cigány nemzetet legalább 25 képviseleti mandátum illeti meg.

 

 

  • Amennyiben a fent meghatározott és jogosan követelt igényeinket a többségi társadalom nem képes, illetve nem akarja biztosítani, abban az esetben az általunk soha alá nem írt, tehát ránk kényszerített társadalmi szerződést kényszerűen érvénytelennek fogjuk tekinteni. Ezt követően nem marad más megoldás, mint hogy kezdeményezzük a Kárpát-medencében élő cigányok autonómiáját, hogy fenti életszükségleteink biztosítva legyenek mindannyiunk számára.

 

 

 

Albertirsa, 2015. április 3.

 

Kamarás István

Történész, politológus

 

 

 



A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Jegyzeteiket a [email protected] címre várjuk.