2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fekete György: Szólni kell!
2014. 10. 10. 00:00

Kapitális tévedés - cigány polgártársaink értékelésének dolgában... "kiérdemelni" - Fogalmazza a sine qua non feltételt Forgács István romaügyi szakértő, kisebbségi társaival szemben.

Lásd: http://www.hir24.hu/nagyinterju/2014/07/14/ebben-a-pillanatban-300-ciganygyerek-gondolkodik-hogy-szerez-estere-drogra-valot/

 

Visszaásít az "érdemes" és "érdemtelen" szegény megkülönböztetése a Horthy-korszakból... Az előbbi - a bűnbakképző felfogásban - nem tehet nincstelenségéről, a másik okozza azt.

 

Forgács ÖSSZEKEVERI A FELELÕSSÉGRE (TOVÁBBÁ: EMPÁTIÁRA, ÉRZELMI KULTÚRÁRA STB.) TANÍTÁST avval AZ ALAPKÖVETELMÉNNYEL, amelyet a társadalom nem megbélyegzett, nem kirekesztett, nem kilökött polgáraitól elvárunk.

 

Ilyen nézetet vallhat
- cinikus ember (reményvesztett vagy karrierista);
- tudatlan, illetve iskolázatlan vagy olyan valaki, akiben nem rendeződtek helyükre a tanult ismeretek;
- előítéletes (magát mélyen frusztráltnak érzékelő) személy;
- öngyűlölő stigmatizált.

 

AMIT FORGÁCS ISTVÁN HIRDET, NEM AZ ELHALLGATÁS MEGTÖRÉSE, NEM A TABUK OLDÁSA, HANEM ÚJRA ELÕIDÉZÉSÜK, MERT FENNTARTJA AZ ÁLLAPOTOKAT, AMELYEK TERMÉKEI.

 

(Sajnos az interjút készítő médiamunkás pedig felkészületlen...)

 

Forgács megvalósítja az agresszorral való azonosulást, meghajol a többségi nyomás előtt. Az efféle magatartás mögött - a lélektan szerint - önazonosság-zavarból eredő, a személyiség egész működését uraló ambivalencia (vagy akár öngyűlölet) húzódik meg. Ezért nem szabad az e nyomorúsággal kínlódó embert kiátkozni, morális pellengérre állítani. Még akkor se, ha sorsveszkődésében másoknak kárt/bántalmat okoz is. Utóbbi következmény ellen tiltakozunk, sőt - lehetőségünk szerint - blokkoljuk. Ám keresztre nem feszítjük az illetőt. Ellenkező esetben mi is megvakulunk (értsd: elveszítjük maradék önismeretünket és valós társadalomlátásunkat).

 

(F. Gy. mentálpedagógus történelemtanár, nyugdíjas)

 

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Jegyzeteiket a [email protected] címre várjuk.