2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Fekete György: Civil felhívás roma és nem roma magyar állampolgárokhoz
2014. 08. 09. 00:00

Lehet, hogy most Miskolc olyan fordulópontot jelent(het) országunkban, mint az USA-ban az 1950-60-as években Alabama! A "demokraták" mindig avval jönnek, hogy nálunk formálisan jogegyenlőség van.

Állandó nyomás alá venni a faji diszkriminációt megtestesítő miskolci önkormányzatot! Ehhez országos felhívással egyfelől minden település romáit – benneteket támogató – tiltakozásra szólítani, másfelől az összes tisztességesen érző és gondolkodó nem roma magyar ember szolidaritását újra és újra kérni! TI, MAGYARORSZÁGI ROMÁK KEZDJETEK FOLYAMATOS, NEM SZÛNÕ EMBERJOGI TÖMEGAKCIÓKBA TÉNYLEGES – NEM FORMÁLIS – TÁRSADALMI BEFOGADÁSOTOK ÉS EGYENJOGÚSÍTÁSOTOK ÉRDEKÉBEN! Mindebbe most belevágtatok – FOLYTASSÁTOK!

 

Nektek, romáknak, ugyanúgy jogotok van munkához, lakáshoz, – boldogsághoz! –, mint a nem romáknak! Magyarország a ti ellenetekre, megvetésetekre, kirekesztésetekre nem a magyarok hazája, hanem csak apartheid diktatúra!

 

Lehet, hogy most Miskolc olyan fordulópontot jelent(het) országunkban, mint az USA-ban az 1950-60-as években Alabama! A "demokraták" mindig avval jönnek, hogy nálunk formálisan jogegyenlőség van. Bizonyítsuk be a nem roma közvéleménynek, hogy egyfelől a pusztán formális (megvalósíthatóság nélküli) jog szinte semmit nem ér, másfelől igen gyakran, sőt egyre inkább és egy többféle módon a formális jogegyenlőségtől is megfosztják a romákat! A burkolt, ám húsbavágó jogfosztásban mind az állam, mind a többségi társadalom zöme (aktívan vagy cinkosként) egyaránt részt vesz.

 

Hiteltelen bárki demokrata, liberális, baloldali mivolta, ha a romák faji diszkriminálásával egyet ért – akár magánemberként! A mai Magyarországon ez a politikai-társadalmi-kulturális választóvíz! – civilizált és civilizálatlan emberek között... Minden más ügy, probléma ehhez képest másodlagos!

 

Nem roma polgártársaim!

 

Támogassuk – személyes jelenléttel, pénzbeli vagy más adománnyal, köztéri megnyilatkozással, írásban és/vagy szóban (ki-ki lehetősége szerint) – a miskolci roma sátortábor megmozdulást, amely a várost uraló, egyre fokozódó faji diszkrimináció ellen tiltakozik! A demonstrálók vették a bátorságot, hogy szembeforduljanak a „cigánymentesség” kialakítását célzó – a szabad költözködés és a lakhely szabad megválasztásának jogát sértő, alkotmányellenes – várospolitikával, a cigány családok – sérelmükre – részrehajló és embertelen kilakoltatásával, a munkaképes romák beszorításával a közmunkarendszerbe, gyerekeik iskolai elkülönítésével. Az önkormányzat tudatos és eltökélt romaellenességét bizonyítja (többek között), hogy elutasította roma kulturális centrum ("Világsátor") építését a városban (dacára az 1.7 milliárd Ft céltámogatásnak is).

 

Az Egyesült Államok teljes elitjében (politikai pártállástól függetlenül) már vagy fél évszázada megállíthatatlan folyamattá vált a négerek társadalmi állapota miatt érzett lelkifurdalás, a velük vállalt szolidaritás, a kérdésről történő, valós önismereten nyugvó felelős gondolkodás terjedése. Ma afroamerikai az elnök, ráadásul második ciklusban. Ezzel szemben 2014 Magyarországán, mind az egész elitben, mind a nép nem roma részében politikai pártállástól függetlenül általános a cigány magyaroktól viszolygás (legutóbb felszínre hozta Pásztor Albert botránya, amelyet több baloldali párt idézett elő azáltal, hogy az illetőt Miskolcon polgármesternek jelölte).

 

Magyar többségi társadalom! Nem lenne ideje cselekednünk?

 

Fekete György nyug. mentálpedagógus történelemtanár, Budapest; "nem roma"

 

 

 

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Jegyzeteiket a [email protected] címre várjuk.