2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Radics József: ARC es az MCP History...
2014. 04. 26. 00:00

Sok cigány vezető jön össze és két napig csak beszélgetünk, végül elhatározzuk, hogy belépünk a pártba és elindulunk a választásokon. Mindenki nagyon lelkes és örülünk hogy együtt elindíthatunk ...


Sok cigány vezető jön össze és két napig csak beszélgetünk, végül elhatározzuk, hogy belépünk a pártba és elindulunk a választásokon. Mindenki nagyon lelkes és örülünk hogy együtt elindíthatunk valami fontosat.

Kezdetek


Jön a munka. Alakulnak szépen a megyei, helyi szervezetek. 


A budapesti alapszervezet vezetője ARC lesz (ARC-nak fogom őt hívni, mert nem a személy fontos). Engem jelölnek helyettesének, amit nem fogadok el - én Pest megyében szeretnék dolgozni,de szoros napi kapcsolatom van ARC-cal, jo kapcsolat.


Megalakul a Pest megyei szervezet, engem jelölnek vezetőnek, ARC egyetért és gratulál, tudja, hogy képes vagyok a feladat elvégzésére.

Beindulás


A szorgos barna hangyák elkezdenek dolgozni, az ország egész területén, ami nagy öröm mindenki számára. 


Leraktunk egy alapkövet. A magyarországi cigánypárt az eredeti szándék szerint a cigányság felemelkedését szolgálja és erősíti. Történelmi kísérlet, hogy sokan egyszerre a semmiből próbálják összerakni a pártot. Hétköznapi hősök,akik nagyon sokat dolgoznak a közös sikerért, és hisznek benne, hogy túl lehet lépni azon a cigánypolitikán, hogy a két nagy párt uszályában fogalmazzuk meg, mit szeretnének a romák.


Gondoljuk meg: csak saját megyémben két hét alatt 4000 belépett tag, 25 tagszervezet alakul. 
2000 darab regisztrációs ívet viszünk el és mutatunk be az Országos Roma Önkormányzat előtt tiltakozásul - ennyi roma azonnal odaadta saját választási regisztrációs lapját egy diszkriminatív szabályozás elleni tiltakozáshoz. Mindezt sajtótájékoztatóval kötjük egybe, több tévé is közvetíti a Pest megyei szervezet akcióját. Megjegyzem mindenki ingyen dolgozik, sőt saját költségen, egyedül a budapesti szervezet vezetője, ARC kap havi fizetést,ő dolgozik ugyanis igazán: programot ír...


A párt elnöke bár sokan unszolják, vállaljon szerepet, sajnos a háttérben marad. Nem igazán van hatással az eseményekre /sajnos/, pedig ő az, akit a cigányok elfogadnak. Józsi bácsi nagy ember.

 

A nagy nap


És eljön a nagy nap, mindenki izgatottan készülődik, a kongresszusra 20 megye képviselői jönnek, végre sok cigány együtt, - megjegyzem - minden költséget Horváth József áll saját pénzből. Ez márpedig nem kevés.


Reggel csörög a telefonom, ARC az, azt kérdi, mit szolok én ahhoz, hogy nem ő az elnök? 
Nem értem a kérdést, hmm, miért engem hív? Talán mert tudja, hogy van szavam a többiek előtt, mert sok sok éve senkit nem csaptam be, nem árultam el senkit?! Válaszom profán: ez így van rendben, Horváth Józsi bácsi az elnök, és ö is marad. Gyenge próbálkozás, teszem hozzá, naná, hogy minden marad a régiben, ám ARC láthatólag nem elégedett, mi igen.

 

Elnökségi ülés

 

A párt és a munka szépen halad, mindenki teszi a dolgát, ARC programot írt.


Az elnökségi ülésen megkezdődik a lista állítás, első helyre ARC kerül. A megyei vezetők engem nyolcadik helyre jelölnek, mindenki egyetért, hiszen sok sok munka gyümölcse ez. Egy kivétellel, ARC vehemensen megszólal: nem, nem, ö nem lehet, Radics nem jó gyerek. Mindenki döbbenten nézi ezt a fordulatot, nem értik, ARC miért ilyen rossz arc. A jelölés abba marad, nem akarok tovább listán lenni, így visszalépek, ARC elégedett mosollyal nyugtáz, láthatóan és folytatja a programírást.

 

Aláírásgyűjtés


Mindenki megy, dolgozik, gyűjti magának az aláírásokat. ARC-nak az aktivistái pénzért gyűjtenek, ívenként 4000. ARC nem ér rá, programot ír, továbbra sem ingyen.
A budapesti iroda jól felszerelt, vannak munkatársak, fizetések, gyakornokok. Hirtelen országos botrány. A gyakornokok vádaskodnak, ki tudja, hogyan kerültek közénk, kevesen tudják, hogy ARC ismerősei.

 

Elnökségi ülés, megint


Mindenki szomorú, elkeseredett az eredmény láttán. Az okokat keresi:

 


1, a program nélküli párt nem párt, a párt üzenetei rejtve maradtak, széles körben hatástalanok voltak a kampányesemények.


2, széleskörű egyetértés hiánya a cigányok közt


3, a szervezettség kezdeti fázisa: be kellene vonni a fiatal értelmiséget, hogy hiteles személyek képviseljék a szókimondó,bátor,harcos CIGÁNY programot ami megállja a helyét a nagyszínpadon.


4, A párt személyi feltételei, a párton belüli harcok, taktikázások


5, a cigány szervezetek,személyek /főleg baloldalról/ folyamatosan lejáratták a pártot és vezetőit

Vannak, akik levonják a következeteseket. 


ARC lemond, és számon kéri a pártot - nyersen, cinikusan. Áldozatként éli meg a helyzetet, maga körül mindenkit lenéz, ahogy a kampányban tette, főleg a párt elnökét. 


Később nyilatkozik, hogy ö nem tudta, kikkel indult, és semmiért nem vállal felelősséget, csak lemond.


A program, amit írt, se nem bátor, se nem szókimondó, és nem is értik a cigányok, de nem baj, ARC sokat dolgozott rajta, mindannyiunk épülésére, bár ne tette volna. 

 

Hogy a kudarcnak - habár 10 ezer ember szavazott ránk, mégsem maradtunk érintetlenek és a belső bomlás is megindul - elsősorban ő, és néhány barátja a kiváltója, az sem baj. Se baj, mondja, majd ősszel találkozunk, csinálunk egy listát, valamilyen még be nem sározódott néven, és újra és újra csendesen leszek megint ARC.

 

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Jegyzeteiket a [email protected] címre várjuk.