HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Mit tett Járóka Lívia egy évtized alatt a magyar romákért?

betűméret csökkentése betűméret növelése
2013 Október 14    Forrás: RomNet-HBA


Ez a cikk archív

Jövőre EP választás is lesz.  Kerestem, a már egy évtizede EP képviselőként dolgozó Járóka Lívia mi maradandót is tett ugyan a magyarországi cigányságért. Mert valami munkássága, mélyreható tevékenysége kellett hogy legyen.

Az gondoltam, hogy biztosan kiválóan végezte uniós képviselői munkáját, mert újságíróként soha nem hallottam, hogy egyetlen roma politikus, roma vezető, közszereplő akár pozitívan, vagy akár negatívan értékelte volna munkáját, azt pedig végképp nem, hogy bírálta volna. Még annak ellenére sem, hogy ma bűn jobboldalinak, fideszesnek lenni. Főként egy cigánynak.

 

Érdekes kivétel ez a Járóka Lívia. Ő az, akinek ezt soha nem vették szemére. Ő az egyedül, akinek a mi nagy szocialista, liberális, konzervatív és radikális cigánypolitikusainak elnézték, hogyan asszisztál az Orbán-kormány európai és hazai politikájához, hogyan támogatja a Lungo Drom törekvéseit, a cigányság elnyomását, társadalmi szegregációját. Az sem volt soha baj, hogy Ő fideszes. Meg lungo dromos. (Farkas Flórián sokszor azt hangoztatta, az ő jelöltjükként került ki Brüsszelbe, még ha ezt egyszer-kétszer Járóka képviselő tagadta is).

 

Ma írtam egy jegyzetet, mert rendre bírálnak minket, hogy a RomNet jobboldalivá vált. Írásom közben gondolkodtam,  valóban mindenki annyit ér, amennyije van, vagy netán tényleg a munkája alapján értékeljük az embert? Néma leventeként harmadik ciklusát töltő Farkas Flóriánról majd máskor, most inkább nézzük azt, hogy ki mennyit érhet fideszes, netán emeszpésként a számok tükrében:

 

Az EP honlapján található információk alapján egységesen, az európai parlamenti képviselők havi bruttó fizetése 7 ezer 956,87 euró. Ez 300 forintos euróárfolyamon számolva havi 2 millió 387 ezer forintot jelent. És ehhez jönnek hozzá az egyéb juttatások: általános költségtérítés havonta 4 ezer 299 euró, plusz útiköltség-térítés, amely többek közt a Brüsszel–Strasbourg ingázást fedezi, de csak bizonylat ellenében fizetik ki legfeljebb business osztályú repülőjegy, első osztályú vonatjegy vagy 0,5 euró/km személyautóval történő utazás esetén. Na mármost mindemellett az EP-képviselőknek évi 4 ezer 243 euró összegig megtérítik a munkájuk során a saját tagállamukon kívül tett utazásaik költségeit, a tagországukon belül pedig legfeljebb 24 oda-vissza utat térítenek vissza.

Kivétel nélkül 304 euró átalányalapú juttatást fizet adómentesen a parlament az EP-képviselőknek, minden olyan napra, amikor a képviselő hivatalos munkán vesz részt, vagyis napidíjat. Ehhez számlákat sem kell bemutatni, csak aláírni a jelenléti ívet. Hivatalosan ez az összeg a hotelszámlák, az étkezések és minden más felmerülő kiadás fedezésére szolgál. Egyetlen szankció van: a plenáris szavazás azon napjaira, amikor az adott EP-képviselő a név szerinti szavazások kevesebb mint felén vesz részt, a napidíjat a felére csökkentik.

 

Egy képviselőnek irodát is fenn kell tartani, így újabb átalányalapú juttatás jár az EP-képviselőknek. Ez olyan kiadások fedezésére szolgál, mint az igazgatási költségek, telefon- és postadíjak, számítógépek és telefonok. Ezt az összeget megfelezik azon képviselőknél, akik megfelelő indokolás nélkül nincsenek jelen a plenáris ülések felén egy parlamenti évben. Ez a juttatás havi 4299 euró.


Az EP-képviselőknek állják az orvosi kiadásait is, és emellett a parlament felszerelt irodákat bocsát a képviselők rendelkezésére. Ez Brüsszelben legfeljebb két kicsi szobát jelent, az egyikben az asszisztensek sürögnek-forognak, a másikban (és ez a kisebb) a képviselő tárgyal, dolgozik. A strasbourgi iroda még kisebb, itt egy szoba van, két asztal és nagyon kevés hely. Viszont ott az irodabútorba beépített kanapé, ami inkább ágy, ha a képviselőnek bent kellene aludnia. Ami szintén rendre felbukkan a brit sajtóban: az EP-képviselők hivatalos ügyben bármelyik városban használhatják a parlament járműparkját.

 

A képviselők asszisztenseket is tarthatnak: ők dolgoznak a képviselők keze alá, kapcsolatot tartanak a bizottságokkal, munkacsoportokkal, a többi asszisztenssel, tervezeteket vizsgálnak. Munkájuk nem csak kávéfőzésből áll. Egy képviselő mellett két-három, de általában inkább négy asszisztens dolgozik. Az akkreditált asszisztenseket a parlament foglalkoztatja ideiglenes uniós tisztviselőként. Erre a célra havonta kifizethető maximális összeg képviselőnként 21 ezer 209 euró, azaz 6 millió 204 ezer forint. Ebből az összegből a képviselő maga nem részesülhet, közeli rokont sem foglalkoztathat, de például rendelhet érte tanulmányokat.

 

Azt nem tudni, hogy ebből a pénzből mit és mennyit kell visszadni a pártnak felajáénlásként, de azt látni, érezni, hogy megéri az EP-képviselői székért, mandátumért harcolni. És Járóka képviselőasszonyak több lehetősége is lehetett volna, hogy segítse szülőhazájában élő népcsoportját, akiket állítólag képvisel. 

 

Hidvégi-B. Attila

Hirdetmény


Hirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 1 hozzászólás érkezett.

#1   3698741  | 2013 Október 16 12:27:35 like(0) dislike(0)

Igy van!


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Március   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kedden kísérik utolsó útjára Szentandrássy István festőművészt

  • Setét Jenő: Mi a többséget védjük saját magától

  • Perújítást akar a romagyilkosságok ügyében elítélt egyik elkövető

  • Elbúcsúztatták Szentandrássy István festőművészt

  • Gyurcsányék szerepét vizsgáltatná a romagyilkosCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt