HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Jezsuita Roma Szakkollégium: EGY SAJTÓKÖZLEMÉNY MARGÓJÁRA

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Június 20    Forrás: Antal István, Jezsuita Roma Szakkollégium


Ez a cikk archív

Sajnálom, hogy a meghatározó munkát végző Romaversitas Alapítványt működése során nem támogatta egyik kormány sem. Működésüket elismerve, magunk kértük és fel is ajánlottuk az együttműködést. Ez jogosít fel arra, hogy néhány szóval válaszoljak Szabó Tímea országgyűlési képviselőnő sajtóközleményére.

Hirdetmény

KIKNEK SZÓL A PÁLYÁZAT?    

 

A TÁMOP 4.1.1.D pályázat nyílt pályázat, amelyre minden olyan felsőoktatási intézmény, diákotthon és kollégium, amely szakkollégiumi tevékenységet végez, pályázhat, ha a szakkollégium tagságának többsége vállalja roma származását. A 2011-ben létrejött roma szakkollégiumok mellett várhatók más egyházi és nem egyházi fenntartású intézmények pályázatai is. Példaként említhető a Pécsi Tudományegyetem Wlisocki Henrik Szakkollégiuma, mely már megkezdte az előkészületeket a pályázat beadására.

 

Személy szerint sajnálom, hogy a Romaversitas - tudomásom szerint - nem vehet részt a pályázatban, hiszen nem szakkollégiumként működik.

 

KIKET SZÓLÍTANAK MEG A ROMA SZAKKOLLÉGIUMOK?    

 

A Jezsuita Roma Szakkollégiumban a hallgatók több mint 90% vallja roma származásunk magát, és vállal-ják a szakkollégium által meghatározott célkitűzéseket, melyek a társadalmi felelősségvállalás és a párbeszédre való fogékonyság. Valljuk, csak úgy lehet párbeszédet folytatni, ha van partner, aki nyitott az ügy iránt. A Jezsuita Roma Szakkollégium is nyitott, azon hallgatók felé, akik diploma megszerzése után a roma – nem roma párbeszéd elősegítésén kívánnak dolgozni.

 

A 2011-es indulás előtt a Jezsuita Roma Szakkollégium megkereste a már létező virtuális roma egyetemista programokat, hogy a terjesszék a szakkollégium felhívását, de sajnálattal vettük tudomásul, hogy egy hallgató sem jelentkezett a Romaversitas ajánlása alapján.

 

A PROGRAMOKRÓL

 

A hallgatók tehetséggondozásával kapcsolatos rezsi költségek elszámolhatók a pályázatban, a lakhatás költségeit a hallgatók a kapott ösztöndíjból finanszírozhatják. Forray R. Katalin és Boros Julianna 2009-ben írt Cigány, roma tehetséggondozás intézményei című tanulmányában olvashatjuk, hogy a Romaversitas működése eltér a szakkollégiumok működésétől, az ott megtalálható és kidolgozott dokumentumok hasznos anyagot képeznek az eddig elvégzett munkájukról, viszont nem fedik le egészében a szakkollégiumok, Roma Szakkollégiumok tevékenységeit és működését.

 

Így például a keresztény Roma Szakkollégium működik már Budapesten, Miskolcon Debrecenben és Nyíregyházán. Ezeket a Szakkollégiumi Chartának megfelelve együttlakó közösség jellemzi, melyek magas szintű szakmai munkára törekszenek. Minden nap kapcsolatban van a hallgatókkal, követi, segíti őket szakmai és közösségi boldogulásukban egyaránt. A Romaversitas-hoz képest új és másfajta kihívásokkal, feladatokkal kell a szakkollégiumnak szembenézni és válaszolni. Ez újszerű szakmai előkészítést, helyzetelemzést, szakmai- pedagógiai program készítést igényel.

 

A FINANSZÍROZÁS

 

A közpénzek felhasználásánál nem szerencsés, ebben az esetben a pazarló szót használni, hiszen a szakértők és a politikusok is egyet tudnak érteni, hogy leendő felelős roma értelmiségek képzésére nem pazarlás, hanem befektetést jelent. Ha jobban megnézzük a számokat, látjuk, hogy arányaiban nagyobb ráfordítást a Romaversitashoz képest nem igényel a Jezsuita Roma Szakkollégium, viszont többet tud adni a hallgatók számára. Biztosítja számukra a bentlakást, támogató közösséget nyújt, személyes tehetséggondozást végez, idegen nyelvi képzésben részesíti a hallgatókat és biztosítja számukra az értelmiségi léthez elengedhetetlen kompetenciák elsajátításához a lehetőségeket.


Mindezek alapján üdvözlöm a pályázat kiírását, mert ezzel támogatva a szakkollégiumi kezdeményezéseket, szakmailag tágabb spektrumban, identitásuk, kultúrájuk vállalására buzdítva és valódi közösségben tudja segíteni a felnövekvő roma értelmiséget. Közös érdekünk, hogy átlátható, fenntartható és valódi társadalmi felzárkózást támogató program jöhessen létre. Mi ezért dolgozunk.

Antal István
volt Romaversitas hallgató, Jezsuita Roma Szakkollégium vezetőjeHirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Február   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Már kamasz lenne a Tatárszentgyörgyön meggyilkolt kisfiú

  • Roma hősök – Szimpózium, kötetbemutató és kiállítás Budapesten

  • A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek Tatárszentgyörgyön

  • Emléktáblát avattak a romagyilkosságok áldozatainak

  • Romagyilkosságok - Az áldozatokra emlékeztek Budapesten a tizedik évfordulónCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt