HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Lázár György: MTI hírek Kanadából – a hírtrükközés anatómiája

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 április 26    Forrás: galamus.hu


Ez a cikk archív

Bevallom, én nemrég tudtam meg, hogy Magyarországon manapság csupán egyetlen hírügynökség van, az MTI.

Hirdetmény

Kanada nem tudja megállítani a roma „álmenekültek” áradatát – olvasom a szalagcímet. Az MTI híre szerint: „A kanadai kormány mindeddig nem tudta megállítani azoknak a romáknak az áradatát, akik vissza akarnak élni az ország menekültügyi rendszerével – jelentette ki Jason Kenney menekült- és állampolgárságügyi miniszter a National Post torontói napilap internetes kiadásának vasárnapi beszámolója szerint.” A hírt szinte szó szerint leközlik a magyar lapok, és a budapesti publikum azt gondolhatja, hogy a kanadai nép kétségbeesetten küzd a „romák áradata” ellen.

 

A probléma az, hogy az idézett cikkben másról van szó. Ott ugyanis azt írják, hogy a magyar állampolgárságú menekültekről „feltételezik, hogy roma származásúak” (whom are believed to be Roma). A cikk címe szerint a hamis indokokkal menekült státuszt kérő romák kiszűrése kudarcba fulladt, de a címhez hozzáteszik Jason Kenney nevét, jelezve, hogy ezt a közismerten jobboldali kanadai politikus nyilatkozta.

 

Az átlag kanadai számára a konzervatív National Postban megjelenő cikk olvasata az, hogy megint egy enyhén rasszista nyilatkozatot tett a jobboldal fenegyereke, Jason Kenney, aki mostanában a menekültügyek minisztere is.

 

Az MTI nem magyarázza meg a magyar publikumnak, hogy a kanadai hatóságok nem tudják, hogy ki a roma, és ki nem az. Nem gyűjthetnek adatokat a kérelmezők vallási, etnikai hovatartozásáról. Különben is, ki számít romának? Például hová kerülnének a „félromák”, vagy a „negyedromák”? Ők is beletartoznának a roma álmenekültek áradatába? Az MTI ugyancsak nem említi, hogy az Észak-Amerikába menekült magyar állampolgárok többségéről még csak nem is feltételezik azt hogy roma. Ők nem élnek vissza Kanada menekültügyi rendszerével? Csupán a roma származásúak?

 

Az Egyesült Államokban legalább 40-60 ezer magyar útlevéllel belépett illegális bevándorló tartózkodik, de róluk senki sem ír Budapesten. A néhány ezer feltételezett roma menekült ellen valóságos háborút indított a magyar, és most már a kanadai jobboldal is. Politikai haszonszerzés ez a javából.

 

És persze azt sem említi az MTI, hogy Rocco Galati ügyvéd a kanadai cseh roma szervezet nevében perli Kenneyt, mert a politikus „álmenekülteknek” titulálja azokat, akik szerinte roma származásúak. Ezzel aláássa a kanadai jogrendszer hitelességét és elfogulatlanságát. A per jelenleg is folyik, és a nagy példányszámú Toronto Star is sajtóhírben tudósított arról.

 

Nem nevezhető kiegyensúlyozottnak és elfogulatlannak az MTI hírszolgálata.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt