HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Mr. Roma: Kanadába jöttem 11.

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 április 10    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Többedmagammal már régóta fontolgattuk, hogy elhagyjuk szülőföldünket Magyarországot. Nehezen szántuk el rá magunkat, de úgy gondoltuk, hogy Magyarország már élhetetlenné vált számunkra cigányokra.

Hirdetmény

Egyre megértőbb vagyok azokkal a romákkal, akik úgy döntenek, hogy önként visszamennek Európába. Ezért sem írom Magyarországot, mert aki valaha megtapasztalta a kanadai, vagy egyéb nyugat-európai életformát, annak a legapróbb porcikája sem kívánja a magyar valóságot, ami elsősorban a nyomort jelenti a magyarországi cigányoknak.

 

Hogy miért is vagyok ennyire megértő? Elsősorban azért, mert elkedvetlenítő az, hogy életem során elért iskolai eredményeimet itt nem veszik figyelembe. Diplomás emberként itt rövidtávon legfeljebb egy betanított munkás lehetek. Azért is írom a rövidtávot, mert a romák többségének esélye sincs maradni ebben az országban. A „zárt” rasszizmus a politikában és a bíróságon belül ugyanúgy létezik, mint Magyarországon, azzal a kivétellel, hogy itt bizonyítanom kell roma származásom és soha nem fognak „büdös cigányozni”, mert itt az emberek többségének fogalma sincs arról, hogy ki a roma és mitől roma valaki. Valamint 1 és 3 év között, mindenkinek eldől a kanadaiak által kirótt sorsa. A karrierváltás sem túl egyszerű. Mire egy újabb olyan végzettséget (ehhez természetes szükséges a megfelelő nyelvismeret) szerzel, amiből kényelmesen biztosítod családod és jómagad megélhetését, már ott járunk az időben, hogy repülhet is haza az ember. A karrierváltásra befektetett energia, idő és pénz nem biztos, hogy megtérül Európában, mint hogy az európai végzettségeid sem felelnek meg Kanadában. Természetesen mindig vannak kivételek.

 

Jelenleg a depressziós korszakom élem. Kimerít kanadai a bürokráciával (Ontario Work) vívott harc, és a reménytelen álláskeresés. Mostanában gyakrabban gondolok a visszatérésre (Európába), annak reményében, hogy ott könnyebb lesz. Mindig azt kérdezem magamtól - és másoknak is felszoktam tenni a kérdést -, hogy valóban megtettem e azért mindent, hogy a kitűzött céljaimat elérjem. Valóban kitartóan kerestem állást az „új hazában”, valójában megtettem azért mindent, hogy jobb legyen. Se az igen, sem a nem választ nem tudom százszázalékosan kijelenteni. Továbbra is „irigykedve” nézek azokra, akiknek álmait sikerült elérniük.

 

Az álláskeresés ugyan úgy megy, mint nálunk. Ahhoz, hogy találj egy megfelelő munkát, ahhoz ismerősökre van szükség, máskülönben csak feleslegesen ott hagyod a kiszemelt munkahelyen az önéletrajzod.  Én is több ilyen önéletrajzos meccsen túl vagyok, de választ eddig sehonnan nem kaptam. A feketén történő (under the table) munkavállalással a szociális támogatásod és az egészségügyi biztosításod kockáztatod. A nyelviskola látogatása kötelező, ha nem mész, akkor igazolásra van szükséged, és ugye hónapokig nem nagyon szokott az ember beteg lenni. Az orvosok itt nem megkenhetők, mint Magyarországon, tehát nem nagyon lehet orvosi igazolást szerezni. Természetesen itt is vannak kivételek, mert városonként sok minden (jog és kötelezettség) változó.

 

A párom szülés előtt áll, ezért az egészségügyi biztosításra nagy szükségünk van, még ha ezt Ő nem is érti meg igazán, de nem is hívtam még rá fel a figyelmét. A párom a szokásos női hülyeséget hajtja, az érkezésünk előtti terveimet hánytorgatja fel. Néha úgy érzem, hogy nem vagyunk egy hullámhosszon és kevésbé áll ki mellettem. Élettapasztalata is kevésbé engedi meg, hogy ráérezzen annak az ízére, hogy az álmok (tervek) gyakran csak úgy születnek, és még gyakrabban omlanak össze, mint ahogy azok megvalósulhatnának.

 

Folyt köv.

 

Az előző írásokat itt olvashatjaHirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 10 hozzászólás érkezett.

#10   bogitotti  | 2012 április 29 07:13:58 like(0) dislike(0)

Teljesen normális, hogy vannak benned kétségek, de ne felejtsd el, miért vállaltátok a kanadai utat! A kételyeid teljesen érthetőek, amennyiben itthon maradtatok volna, ugyanúgy lennének depresszív korszakok az életedben, s ha őszinte vagy magadhoz, pontosan tudtad a kezdetektől, hogy nem lesz fenékig tejfel a kanadai élet. A párod kiborulásait a helyén kell kezelned, hisz lassan szülni fog, itthon is lennének súrlódások köztetek, ez egyrész biológiai kérdés, másrész egzisztenciális, valóban úgy gondolom, hogy jelen esetben neked kell megértőbbnek lenned.

Írod, hogy nem mernéd állítani, hogy te mindent megtettél, ezzel választ is adsz a saját magad által feltett kérdésre. Az általatok "itt hagyott" nem létező lehetőségek egy-két év múlva is várni fognak benneteket itthon. Véleményem szerint az ilyen helyzetekben az a megoldás, ha nem tekinted véglegesnek az adott helyzetet, és folyamatosan emlékezteted magad arra, hogy szabad ember vagy, s van választási lehetőséged. Te döntesz, s ha ezt tudatosítod, sokkal könnyebb bármit elviselni.

Az előző "kedves" hozzászólásokról meg csak annyit, hogy valószínűleg fogalmuk sincs a külföldi munkavállalásról, s ami a legfontosabb: tökéletes iránymutatást adnak arról, miképp kell döntened...Ki a fene akar olyan országban élni, ahol ilyen "empatikus", "jóindulatú" emberek élnek, akik időt és energiát nem sajnálnak arra, hogy belerúgjanak embertársukba...?

#9   bogitotti  | 2012 április 29 06:49:02 like(0) dislike(0)

#8   ABC  | 2012 április 18 22:00:00 like(0) dislike(1)

Te egyáltalán roma származású ember vagy? Mert ha az lennél, akkor nem sírna a szád széle, hanem örülnél annak, hogy egy olyan országban lehetsz, ahol nem diszkriminálnak, nem vernek meg és nem ölnek meg azért, mert cigány vagy. Ha cigány vagy persze.

#7   RomNet  | 2012 április 18 14:05:18 like(0) dislike(0)

Ksdves Béla! A feltett kérdéseidre bizonyára tutdod a választ, hiszen sok időt töltöttél te is Kanadában!

#6   RomNet  | 2012 április 18 13:58:22 like(0) dislike(0)

"Kedves" Radics Béla! ("1122") örülünk, hogy az olvasótáborunkat gazdagítod! 

#5   1122  | 2012 április 17 06:15:57 like(0) dislike(2)

MI van Báder, nem jön be az élet Kanadában? Nem lehet lefizetni az orvost ..sza mi, hogy nem lehet sunnyogni, mint itthon ?? Azt hitted, hogy kimész, és a lábaid elő brulnak akamu diplomádtól?? Ne Kanadát hibáztasd, ha nem vagy életrevaló ... 

#4   rOmaBA  | 2012 április 11 12:55:54 like(0) dislike(0)

Gyere, gyertek haza, mert szüksége van rád, rátok az országnak, és hiányoztok nagyon!

Egy nagy űrt hagytatok itt magatok mögött, s fájó a hiány...

#3   ABC  | 2012 április 10 22:16:56 like(0) dislike(0)

"Akik hayavágznak"

Akik hazavágynak#2   ABC  | 2012 április 10 22:13:38 like(0) dislike(1)

Akik hayavágznak Kanadából azoknak soha nem is kellett volna Kanadába menniük. csak lehúzzák a többi roma ember esélyeit, akik valóban egy jobb élet reményében utaznak Kanadába. Szégyen!!! Csak kihasználják Kanada jólelkűségét. El se kellett volna menniük Magyarországról. Ha Kanadában olyan elkeserítő a helyzet, hogy szinte már rosszabbnak mondható, mint Magyarország, és ha te is ezt gondolod, hogy Magyarországon jobban megbecsülnének, akkor nektek sem kellett volna Kanadába mennetek, ha nem tudjátok megbecsülni azt amit Kanada nyújt nektek.

#1   dartford  | 2012 április 10 10:10:23 like(0) dislike(0)

Ne adjátok fel!! A nyelvtudáson van a hangsúly! Jó magam is voltam kanadában, 6 kemény év, én montrealban éltem, így elsőnek a franciát kellet meg tanulnom.Kemeny 3 év volt.Ha felveszed a nyelvet akkor mar könnyű! 7 évig voltam kanadában, én meg kaptam a státuszt de haza mentem anyám el miatt,otthon Magyarországon mar idegenként erezetemagam, így Angliába elekar 3 éve.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt