HÍRDETÉS


JEGYZETEK
vissza

Mr. Roma: Kanadába jöttem 8.

betűméret csökkentése betűméret növelése
2012 Február 20    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Többedmagammal már régóta fontolgattuk, hogy elhagyjuk szülőföldünket Magyarországot. Nehezen szántuk el rá magunkat, de úgy gondoltuk, hogy Magyarország már élhetetlenné vált számunkra cigányokra.

Hirdetmény

Kanadába jövet sok honfitársam teszi fel a kérdést magának, hogy miből fog megélni. A top 10-es skálát a „vasazós” biznisz vezeti. A vas mindenhol biznisz, ahol sok van belőle. Kanadáról nem lehet elmondani, hogy túl sok van belőle, de azért tisztes megélhetést tud biztosítani, de sajnos semmi sem olyan egyszerű, ahogy az a nagykönyvben megvan írva.

 

„Garbicsolás”

 

Hogy utána járjunk ennek a megélhetési forma létjogosultságához, ideiglenesen beszálltam a bizniszbe.

 

Először is írjuk össze, hogy milyen munkaeszközökre van szükségünk ehhez a „vállalkozáshoz”. Először is kell egy megbízható, a mesterség űzéséhez megfelelő autó. Ezt a járművet megvásárolhatjuk 600-1000 dollár között, de az ár nem garantálja, hogy az autó egy-két hétnél tovább bírná a strapát. A megvásárolt autóra műszaki vizsga és zöldkártya kell, valamint rendszámot kell rá vásárolnunk. Most nem részletezem a folyamatok menetét, de ez újabb 200-300 dollárt emészt fel. A legdrágább művelet az autó kötelező felelősség-biztosítása, ami újonnan érkezett bevándorlók esetén, új kanadai jogosítványosként havonta 400-500 dollárt emészt fel.  Mindezek mellett szükségünk van zseblámpára, munkáskesztyűre és alapvető kéziszerszámokra.

 

A vasas biznisz folyamatának lényege, hogy napi több 10, vagy akár 100 kilométer lekocsikázás alatt minél több vashulladékot kell összeszedni, majd a megpakolt autóval a legközelebbi átvevőhelyet felkeresni.

 

A vasazásra honfitársaink egy nagyon frappáns szót alkottak a „garbicsolást” (garbage), ami rugalmasan fordítva szemetelést jelent. Miért is ez a frappáns kifejezés. Sokunk bánatára a vas nem terem minden sarkon, mint a gyom, felkutatásáért sok áldozatot kell tenni. Elsősorban kocsiból kifelé bámulva lesni a helyiek által utcára tett vashulladékot. Másodsorban keresni az építőipari hulladékokat rejtő konténereket. Harmadsorban a különböző épületek kukáiba guberálva keresni a betevőre való vasat, illetve a még használható olyan tárgyakat, amik kanadai honfitársaimnak még használható, a Magyarországon élőknek meg maga lenne a Kánaán, ha ott is lapulnának olyan értékek a kukákban, mint itt lapulnak.

 

Kanadában bárki betudja rendezni házát az utcára kitett bútorokból, megunt használt tárgyakból. Természetesen mindenhez idő és szerencse kell. A kanadaiak nem nézik rossz szemmel a garbicsolókat, sőt esetünkben többször volt, hogy felajánlották vasszemetüket. Természetesen a tiszta munka alapszabály. Minden garbicsolós hadművelet után rendet raksz magad után. A munkaterületed, ez esetben a kukát vagy a konténert, úgy hagyod el, ahogy megérkezésed előtt találtad. A garbicsolást tolerálják a helyiek, de a szemetelést azt nem.

 

Gondolom mindenkit érdekel, hogy mennyit lehet összeszedni az úgynevezett garbicsolásból. Nekünk alkalmanként 70-80 dollár plusz forrást jelentett, ami hozzácsapódott a kosztpénzünkhöz. Ha valaki kitartóan tudja csinálni és nincs egyéb elfoglaltsága, akkor ez a teljesítmény napi szinten tartható, kisebb hullámvölgyekkel. Természetesen ezt az „illegális” tevékenységet az Ontario Work nem díjazza. Ezt a bevételt meg kell jelölni a havonta rendszeresített beszámolóban, valamint adóköteles tevékenység.

 

Ezen információk birtokában mindenki szabadon rendelkezhet arról, hogy beleveti magát a „garbicsolásba” vagy nem.

 

Folyt köv.

 

Az előző írásokat itt olvashatjaHirdetmény
Ehhez a cikkhez eddig 2 hozzászólás érkezett.

#2   ABC  | 2012 Március 01 23:31:50 like(0) dislike(0)

Teljes mértékben egyetértek az előttem szólóval! Garbicsolni Magyarországon is lehet, és nem kell Kanadából egy második Magyarországot csinálni, főleg ha a lakosok ezt nem nézik jó szemmel. Nem kell előítéleteket teremteni!

#1   dartford  | 2012 Február 21 09:37:06 like(0) dislike(0)

Inkabb az iskolan torjetek a fejeteket.minnel hamarabb mineljobban meg tanulni angolul. Utana olyan munka helyet nezni ahol nincs magyar.


vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt