2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Mr. Roma: Kanadába jöttem 6.
2012. 01. 16. 00:00

Végre van internetünk. Hosszas tortúrát követően két-három hét kellett ahhoz, hogy megérkezzen. Szolgáltatónk egy kicsi kínai cég, akik korlátlan internet szolgáltatást nyújtanak a tartományban.

Ultrahang

 

Ahogy azt már írtam párom állapotosan érkezett Kanadába, ahol az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokat egy terhességi klinikán végzik. Védőnői szolgálat nincs. A klinikáról beutalót kaptunk ultrahangos vizsgálatra, ahol közölték velünk születendő gyermekünk nemét. Párommal ezen eredmény szerint kislányt várunk, aki május végén születik meg. Maga a vizsgálat úgy 50-60 percet vett igénybe, ahova csak az alapos vizsgálatot követően mehettem be, hogy én is láthassam a babánkat. Hamarosan sógorom párjai is elkezdi ezt a procedúrát, mivel a tesztek azt mutatják, hogy ő is állapotos. Valami van itt a levegőben, amitől a nők könnyebben teherbe esnek, mert az egyik barátunkat is hamarosan meglátogatja a gólya.

 

Természetesen kértünk hagyományos ultrahangos fotót babánkról, ami 5 dollárba került. A 4D-s fotóért már 250 dollárt kérnek. Ezt sajnos nem tudjuk az állami támogatásunkból megfizetni.
 

 

Internet

 

Végre van internetünk. Hosszas tortúrát követően két-három hét kellett ahhoz, hogy megérkezzen. Szolgáltatónk egy kicsi kínai cég, akik majdhogynem egyedülállóként kínálnak korlátlan (modemes) internet szolgáltatást a tartományban. Csak hogy ők csak az internet szolgáltatáshoz szükséges modemet biztosítják, valamint a „száraz (telefon) vonalat”, a ház faláig. Ezt mi nem tudtuk. Majd jöttek a gondok. Nem minden olyan egyszerű Kanadában, mint Magyarországon. Ott megrendeled a szolgáltatást és 1-2 napon belül megjelenik nálad egy csapat, aki aktiválja azt neked. Nekünk el kellett utaznunk Torontóba a modemért, majd balhéztunk napokig, hogy az nem működik. Ezután kiderült, hogy a telefonvonallal lesz a gond. Balhéztunk a telefontársassággal. Ezután az derült ki, hogy a lakásban rosszak a vezetékek, de a telefontársaság csak a házig hozza a vonalat. Onnantól kezdve a tulajdonosnak kell kiépíteni a hálózatot. Ezt jeleztük a főbérlőnknek, aki mindig kedvesen állt rendelkezésünkre. Gondolom nem olcsó mulattság lehet szerelőt fizetni, mert főbérlőnk egymaga érkezett meg egy száll semmiben. Azaz szerszámok és szerelő nélkül. Sejtettük, hogy ez akkor csináld magad bekötés lesz, de főbérlőnk által kapott lökést követően – talán a testi és lelki jelenlétének köszönhetően – addig kötözgettük és vagdostuk a vezetékeket, míg végül sikerült a telefonvonalból jelet kicsikarnunk. Így azóta bőszen használjuk és dicsekedünk korlátlan internet-előfizetésünkkel (havi kb. 50 dollár), mert ritka kincs ez Kanadában.
Bútorok

 

Már arról is írtam, hogy Kanadában az adakozási és az adományozási kedv sokkal magasabb, mint Magyarországon. A menekültek többsége nem is fordít nagyobb összeget lakásának berendezésére, mert még  jó minőségű bútorokat vagy nagyon olcsón, vagy ingyen be lehet szerezni. Esetünkben egy száz méterre lakó szomszéd bútorvásárlása húzott ki a slamasztikából. Neki új bútorra, nekünk az ő régi bútorára volt szükségünk. Így az általa utcára tett kanapékat (3+2+1) elkértük, és a Magyarországon is jól ismert bolti bevásárlókocsival szállítottuk haza. Így ezek a bútordarabok használhatóvá tették nappalinkat, mert eddig napjaink nagy részét a konyhába töltöttük, mert csak ott volt ülő alkalmatosságunk.
 

 

Vérvétel

 

Mint ahogy már a kötelező orvosi vizsgálatról is írtam, úgy most megemlíteném, hogy valami adatot elrontottak esetemben, és januárban újra kellett vért adnom, hogy a kanadaiak meggyőződhessenek arról, hogy semminemű fertőző betegséget nem hordozok magamban. Mindettől függetlenül mindenki nagyon kedves volt velem. Szeretetre méltó emberek a kanadaiak.

 

Folyt.köv.

 

Az előző írásokat itt olvashatja