2024 April 16., Tuesday/Csongor napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

rOmaba: Zárug Péter Farkasnak!
2011. 11. 30. 00:00

Miért magasztalja az egekig ezt a tervezetet, és miért állítja azt, hogy jó és áttörést jelent a nemzeti roma stratégia? Csak nem azért, mert történetesen Ön írta?

Nagyon nemes gesztus, kezdeményezés ez a „nagy politikától”. Szép, míves, arany tányérban, szalagokkal átkötve, cukormázzal leöntve tálalják mindezt, de azért néhány apró dologra mégis felhívnám a figyelmét. A marcipánöntet alatt bizony lejárt szavatosságú gondolatok, ötletek és vélemények vannak összeturmixolva, és csak a kommunikációs szalag (maszlag) tartja össze a széteséstől.

 

A nagy csinnadrattával kötött miniszterelnöki együttműködési megállapodás nem más, mint porhintés - már sokadszorra. A valós tartalmakat hónapokig nem lehetett megismerni, tartalmát titkolták, titkolják, és amint napvilágra került a dokumentum, láthattuk, valójában semmi újat nem mond. Tartalmában semmiben nem tér el attól, amit az elmúlt másfél évtizedben kötött és alkotott megállapodások, hosszú-és rövid távú cselekvési tervek tartalmaztak.

 

Így hát nevezzük nevén a gyermeket, ez a dolgozat nem más, mint a „kétharmados” kormány és a romára keresztelt cigány önkormányzat (Fidesz és Fidesz-csatlós szervezet), hogy még pontosabban fogalmazzak, két fideszes országgyűlési képviselő által aláírt díszpapír.

 

Miért magasztalja az egekig ezt a tervezetet, és miért állítja azt, hogy jó és áttörést jelent a nemzeti roma stratégia? Csak nem azért, mert történetesen Ön írta?

 

Miért tájékoztatja félre írásaiban (legutóbb a mai, 2011. november 30-i Magyar Nemzetben) folyamatosan az olvasókat, embereket, hogy a Lungo Drom soha nem látott történelmi győzelmet aratott az országos kisebbségi választásokon, és Farkas Flórián mint hiteles, támogatott politikus jelenthet megoldást a romák helyzetének megoldására.

 

Felhívnám a figyelmét, hogy a Lungo Drom 1995-2003 közötti rémuralmát, semmittevését megelégelve egy Demokratikus Koalícióba tömörült egység elzavarta a korábban az MSZP-vel, MDF-el és mindenki mással együttműködő Farkas Flórián által irányított szervezetet. Az akkori, és az óvás miatt is megismételtetett választások eredményeként az 53 fős testületbe bizony csak a ma már fideszes politikus és akkori alelnök-társa, Ifj. Bogdán János került be, tehát botorság a Lungo Drom soha nem látott, és történelmi győzelméről beszélnie.

 

A Hazafias Népfronttól indult, és a most a kommunistákat elítéltető Fidesz-kormány miniszterelnöki megbízotti státuszig emelkedő Farkas Flórián politikai nagyságát és tehetségét, eredményeit mi, romák, és a roma közéletet ismerő, nyomon követő emberek, jól ismerjük. Emlékszünk rá, hogy milyen áttörő eredményeket ért el az irányítása alatt lévő országos önkormányzata két cikluson keresztül, milyen konstruktív javaslatokkal, ötletekkel segítette a cigányság felemelkedését, élethelyzetének javítását az utóbbi nyolc éves képviselősége alatt. Akár az ocö-, akár a parlamentben!

 

Farkas Flóriánt az elnöki székből történő elmozdítása után csakis a fideszes országgyűlési mandátuma és a politikai segítsége mentette meg egy eljárás alól, mert ismerjük az OCÖ-s tevékenységét vizsgáló számvevőszéki jelentést.

 

Kérdezném én? Mitől hitelesebb Farkas Flórián, mint Kolompár Orbán? Attól, hogy az egyik ellen elindult az eljárás, a másikat pedig megmentette egy köztársasági elnöki kegyelem és az ügyet három évtizedre titkosították? Egyik kutya, másik eb. A valóság, hogy egyik sem különb a másiknál, politikai alkuk által, a cigányság nyakába ültetett pártkatonák!!!

 

A Lungo Drom elnökének személyét fényező megnyilvánulások, újságcikkek már csak azért sem etikusak Öntől, mert Farkas Flórián politikai tanácsadójaként tevékenykedik, és ez bizony önfényezés, öndicséret, amely a romák között is büdös.

 

Javaslom, néha konzultáljon a roma közéletet, politikát valóban ismerő értelmiségiekkel, gondolkodókkal, tevékenykedőkkel, így talán hasznosabb és ésszerűbb ötletekkel tudja segíteni a Lungo Drom, vagy netán a kormány munkáját.

 

Arra is megkérném, hogy mint Farkas Flórián tanácsadója, javasolja főnökének, hogy ne beszéljen ostobaságokat a televíziókban. Legutóbbi megnyilvánulásakor ugyanis azt mondta, azon csodálkozik, hogy miért nem akarnak egész Európából Magyarországra menekültként érkezni a cigányok, hiszen csak itt van egyedül stratégia, politikai akart és pénz.

 

Pusztán jól csengő ígéretekkel, hangzatos szavakkal, kommunikációval nem lehet megoldani nagyon fontos kérdéseket. Néha meg kell szólalni a konkrét helyzetekben, nem homokba dugni a fejet, meghajolva a párt és frakciófegyelemnek, elvégre Farkas Flórián „történelmi megbízatása” nem a parlamenti mandátumára, hanem az OCÖ-elnöki székére vonatkozik. És ebben a minőségében pedig a cigányságot, nem a kormánypártot kell hogy képviselje!

 

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Jegyzeteiket a [email protected] címre várjuk.