2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Orbán István ckö elnök – kontra Rátosi Ferenc polgármester
2011. 03. 18. 00:00

Sümeg város polgármestere a helyi televízióban utalást tett arra, hogy a város költségvetési hiányának lefaragásához a Sümegi CKÖ költségvetéséből emelnek le a segélyezési célokra tervezett kerethez.

Döntését azzal indokolta, hogy a kisebbségi önkormányzat az előző időszakban „reprezentációra és bálokra költötte  el a pénzt”, ahelyett, hogy a rászorulókat segítette volna.

 

Ezzel a nyilatkozatával Rátosi Ferenc polgármester bebizonyította, hogy nem ismeri a törvényt, de az még rosszabb, ha ismeri és nem akarja betartani azt.

 

Rosszindulatú és lejárató hatásúnak tartom, amikor a település polgármestere félretájékoztatva a város lakóit, a helyi kisebbségi önkormányzat testületét rossz színben feltüntetve beszél munkánkról. Szavai szembeállítanak minket választóinkkal, akiket nem volt egyszerű meggyőzni arról, hogy a kisebbségi törvény alapján mit tehet és mit nem tehet egy kisebbségi önkormányzat. Ezt hitelteleníti most a város polgármesterének nyilatkozata, aki azt sugallta, hogy eddig is inkább segélyekre kellett volna költeni az állami támogatást és nem pedig a törvényben biztosított működésre és kulturális, hagyományőrző, identitást erősítő rendezvényekre.  Most  pedig ő, mint polgármester a hatalom eszközével „igazságot” szolgáltat  és a szegény emberek segélyezésére költi a ckö pénzét.

 

Szeretnénk tudni mi volt a célja a Sümegi Cigány Kisebbségi Önkormányzatot – és ezzel saját magát is – lejárató nyilatkozatával. A helyi ckö testületének tett ígérete ellenére sem vállalta a nyilvánosság előtti helyreigazítást. Miért jó az számára, ha abban a tudatban hagyja a helyi lakosságot, hogy felelőtlen, támogatásra, együttérzésre alkalmatlan kisebbségi képviselői vannak a városnak?

 

Ha Rátosi Ferenc polgármester ilyen járatlanságot mutat jogi, etikai és költségvetési kérdésekben, vajon nyugodt szívvel rábízhatjuk-e egy egész város vezetését,  működtetését?

 

 

                                                                                                         Orbán István

                                                                                                  Sümegi CKÖ elnöke