2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Dógi János: Helyreigazítás és sajtóközlemény
2011. 01. 25. 00:00

„Pert akasztanak az állam nyakába a választásból kizárt jelöltek” c. cikk, ill. Kolompár Orbán nyilatkozata tárgyában kívánjuk nyilatkozatunkat közzétenni, helyreigazítás végett.

Alulírott képviselők, akiknek az OVB a 2011-es Országos Cigány Önkormányzati választáson való indulását meghiúsította azzal, hogy adminisztrációs okokra hivatkozva törölt minket a Lungo Drom ellen felálló országos szövetségi listáról, valóban pertársaságot alapítottunk a minket ért jogsérelem orvoslása végett, mivel demokratikus passzív választójogunkat álláspontunk szerint jogtalanul, elfogultan és egyoldalúan korlátozták. A roma kisebbség országos választási eredményét ezáltal súlyosan antidemokratikus módon befolyásolva.

 

E tárgyban sajtóközleményünket és a jogsérelmet elszenvedő képviselők részére (27 fő) szóló friss felhívásunkat (mivel a szervezés elején tartunk, nem mindegyikük csatlakozott még hozzánk) eljuttattuk korábban többek között a Népszabadság szerkesztőségébe, és más sajtóorgánumokhoz is (MTI, ismertebb roma portálok). Ez remélhetőleg hamarosan nyilvánosságot is kap több helyen.

 

Azonban a fentebb hivatkozott. nol.hu-n megjelent cikkben, mely Kolompár Orbánt idézi,  több valótlan tartalmú állítás tényként szerepel, melyektől el kívánunk határolódni, és e tárgyban helyreigazítást kérünk a korrekt tájékoztatás végett.

 

1. Egyszerűen nem igaz az alcímben közölt állítás, hogy „280 milliós kártérítést” követelnénk. A Strasburgi Bírósághoz kívánunk fordulni, de a beadvány még nem született meg, így összeg sem került, kerülhetett megállapításra. Elsődleges célunk nem is a vagyoni kártérítés megszerzése, hanem a demokratikust választást ért jogsérelem orvoslása. Így a vagyoni kártérítés egyenlőre csak egy jogi opció.

 

2. Kezdeményezésünk nem köthető Kolompár Orbán személyéhez, vagy az MCF szervezetéhez, így fel kívánjuk hívni a közvélemény figyelmét, hogy ő nem jogosult pertársaságunk nevében nyilatkozni. Az említett képviselők egy választási, szövetségi alku okán indultak az MCF nevű országos listán, melyet épp ezért nem is Kolompár Orbán vezetett. Így a jelöltségtől megfosztott személyek nem mind az MCF tagjai, de akik azok, a pertársaságba azok is önálló magánszemélyként képviselik magukat. E tárgyban mindenféle politikai célzatú összemosást, csúsztatást el kívánunk tehát kerülni, mely félreérthetővé tenné kezdeményezésünk.

 

A pertársaság jelenlegi tagjai: Csikós Árpád, Dógi János, Fenyvesi Tibor, Mártoni József, Orsós Vendel, Teleki László