2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Dógi János: Itt az idő, kimondatott!
2011. 01. 08. 00:00

A kisebbségi ombudsman végre kimondta az igazságot. Megvezettek minket, a nagypolitika újra átnyúlt a fejünk fölött. Tisztességtelen játszma zajlik, amihez mi, cigányok csak asszisztensnek kellünk.

. De ez a játszma rólunk, a mi bőrünkre zajlik. Gyermekeink, családunk, teljes közösségünk életéről, jövőjéről!

Az MCF listaállítását megpuccsolták. Míg s Lungo Drom esetében helytelen adatokat is engedtek utólag javítani (nevet, lakcímet mi egyet sem írtunk el!), addig az MCF-esek szövetségi listáján mindössze egy aláhúzás (vagy éppen annak hiánya – hisz a pdf formátumú, szerkeszthetetlen szavazólap nem volt egyértelmű) miatt is törölték a neveket. Noha – s ezt senki sem vonta kétségbe – a képviselőségre jelentkező elektoraink  szándéka egyértelmű volt. Ráadásul a jelölőlapokat leadó teljes körű meghatalmazással bírt, mégsem engedték neki a javítást.

 

Ezzel nem csak a demokráciát csapták pofon. De minket, a teljes roma közösséget! Meg kell kérdeznem: hol van ilyenkor a nagyhangú, önérzetes ifjú roma radikálisok ostorozó hangja, hol a cigány vezetők által oly sokszor emlegetett roma tisztesség, a ’Patyiv’, hol az európai szellemű esélyegyenlőség és annak felkent védelmezői? Csak mi hallatjuk a szavunkat ez ellen? A demokrácia íratlan törvényei szerint éppen a tisztességtelen előnybe került ellenfélnek kéne kiállnia az ilyen mahinációval szemben! Mert dolgozni, nyerni csak tisztességes, becsületes célokért, becsületes eszközökkel érdemes!

 

De ne legyünk naivak! Farkas Flórián a Fidesz parlamenti képviselője. A Fidesz miniszteri biztosa. Az OVB elnöke és tagjai is a Fidesz delegáltjai. És éppen Flóriánnak és a Fideszzel papírszövetséges csapatának kedveztek… milyen véletlen! Ráadásul – a demokráciában ugyancsak példátlan s elfogadhatatlan módon - az egyetlen szerv vezetője, melyhez fellebbezni lehetne a döntés ellen, a Legfelsőbb Bíróság feje szintén ugyanazon párt delegáltja, nyílt híve.

Ébresztő, cigányok! Eladtak minket. Ébresztő Lungo Dromosok! Ti ehhez a módszerhez és egy romaügyi diktatúrához asszisztáltok, ha Flóriánra szavaztok! Flórián már megfenyegette a cigányokat pszeudo-öszödi romabeszédében (aki nem velem van, nem kap állami pénzt). Képmutatóan s gátlástalanul kampányol: mindenkin számon kéri a tisztességet, a tisztaságot, de sem saját (börtönviselt és a teljes roma közösséget megkárosító OCÖ-elnöki) múltjával nem hajlandó elszámolni, sem nem mond igazat! Fenyeget, és lejárat, bemocskol másokat. És eközben egy szava sincs arról mit is tervez, mi a programja!  

 

Tényleg ezt akarjátok? Tényleg azt akarjuk? S ami ennél is sokkalta fontosabb: tényleg ez a magyarországi cigányok érdeke? Egy ilyen diktatórikus, konfliktusos, parancsvezérelt és kiszámíthatatlan, kaotikus, félrevezető „rendszer”? A gádzsók már rengeteg címet akasztottak Flórián nyakába. Tényleg olyan birkák vagyunk, hogy most mi még egy újabbal is kitüntetjük? Mert megérdemli? Mert a mi érdekeinket szolgálja? Ugyan! Ettől csak ő lesz gazdagabb, hatalmasabb, míg mi a saját, s családunk, gyermekeink jövőjét adjuk, kótyavetyéljük így el!

 

Ébresztő! Van másik alternatíva! Nem egy másik kiskirály, nem valamely volt OCÖ-elnök, hanem Aba-Horváth István! Õ az, aki a cigányság jobb sorsának, jövőjének, reményeinek megtestesítője. Fiatal, agilis, diplomás, erkölcsös, pártoldalaktól függetlenül elfogadott, integráló, programmal bíró, tapasztalt és hiteles személyiség. Az, hogy a pártpolitika megveszi, félrevezeti és ellehetetleníti a cigányügyet (oszd meg és uralkodj alapon), arra lehet mondani, hogy a politikai elit felelőssége. De az, ha ezt szótlanul, fejbólogatva, megalázottan tűrjük, lenyelve az alamizsnát, s még csak lehetőséget sem adunk egy valódi, új alternatívának, az már igenis a MI felelősségünk, cigányoké!

 

Jó szívvel, meggyőződéssel vallom, hogy MOST van esély a változásra. Ragadjátok, ragadjuk meg vége! Különben a jövő cigány generációja is a periférián, a bűn folytonos kísértésében, munka és emberhez méltó életlehetőségek nélkül tengődik majd, miközben a Tv-ben azt a hazug álomvilágot látja, mennyire európaian, emberségesen bánnak vele, velünk, s azt érezheti, vele van baj. Hát nem! Ez nem igaz! Ne engedjük, hogy elhitessék velünk, hogy mi csak másodrendű állampolgárok vagyunk, akiket ide-oda terelgethetnek, mint a birkákat! Nekünk ne felülről mondják meg, mit akarunk, mit tegyünk – van bennünk annyi erő, hogy ne fejet lehajtva kullogjunk, hanem a saját kezünkbe vegyük sorsunk irányítását, érdekképviseletünk, s ne adjuk el magunkat!

 

Tisztelt elektortársaim! Lungo Dromosok, MCF-esek, RPM-esek, CSZOSZ-esek, RPT-sek, EURIFE-, MACIFÉSZ-, PHRALIPE-, FILOSZ- tagok és mindenki más! Bontsuk le végre a falakat, s szavazzunk vasárnap a hazug múlt és egy kiszolgáltatott, diktatórikus jövőkép ellenében az új szellemiségű, demokratikus, összefogásra épülő jövőre. Egy szebb, reménytelibb, emberhez méltó élet lehetőségére.

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt - stilisztikai - szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Olvasóink által beküldött írásokat a [email protected] címre várjuk.