2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Horváth Tibor: Õszinte vallomás
2010. 12. 30. 00:00

Korábban már a nyilvánosság elé tártam, nyílt levél formájában – elkerülendő a találgatásokat és pletykákat – hogy miért, hogyan, milyen körülmények között léptem ki a Lungo Dromból.

Elegem lett az ígérgetésekből, a minden áron való hatalomakarásból, az alakoskodások és félrevezetések tömkelegéből – mind megyei, mind országos szinten. Úgy érzem tehát, most is meg kell szólalnom, el kell mondanom a velem történteket. Vallomással tartozom Farkas Flóriánról, ha tetszik Farkas Flóriánnak. Ne féljen senki: NEM szerelmi vallomásról van szó, sokkal inkább újabb kiábrándulási hullámról…

 

December 28-án délben ti. igen meglepett, mikor Farkas Flórián felhívott telefonon. (A beszélgetést – kihangosítva - családtagjaim is végighallgatták.) És folytatódott a jól ismert szóáradat: nekem szánt beszédében barát voltam, szövetséges, akinek most nagyon nagy szükség van a szavazatára! (Na jó, ezen nem lepődtem meg, innentől már inkább kaján érdeklődéssel hallgattam, vajon mit fog ígérni…) És igen… Flórián azt mondta: ne foglalkozzak a megyei LD vezetőjével, Balogh Miklós „Boxival” - akit ő tett fel az OCÖ-lista 23. helyére, s közismerten egyik fő bizalmasának számít. Azt ígérte: le fogja venni (MAJD…) Boxit az OCÖ-listáról, személyesen. Az én kezembe adja a Hajdú-Bihar Megyei Lungo Drom TELJES irányítását (majd…). Én jegyeztethetem be (eddig ugye még szervezeti kerete sem volt – ld. idézett cikkem), s ha megnyitottam a bankszámláját, még valamennyi pénzt is utal majd (…) rá. Egyet kell csak tennem: átállni (visszaállni) a Lungo Dromba. Ha megteszem, minden álmom valóra válik…

 

Na jó. Ébredjünk fel. Gondolkozzunk kicsit. Kedves Flórián! Azt kell mondanom, ha Te komolyan akartál volna valamit tenni, volt rá időd, lehetőséged. Az utóbbi egy évben semmi érdemlegeset nem tettél. Semmit! (Szerintem jót a cigányokért nyolc éves OCÖ-elnökséged alatt sem nagyon, ahogy ezt az ÁSZ jelentés is alátámasztja.) Nem most, az utolsó pillanatban kellene felkeresned tehát, hogy szavazzak Rád! Mert miért is? Pénzért? Hatalomért? Nekem nem ez a fontos! Nekem azok a cigány emberek fontosak, akiket képviselek, hiszed vagy sem. A cigány közösség. És egyszerűen szégyellem magamat, hogy ezzel szinte kisebbségben vagyok ma a roma képviselők között! Pedig nem nekem kellene szégyellnem magam, hanem talán Neked, aki megint végigtelefonálsz mindenkit a választások előtt, hogy szavazzon Rád! Ahelyett, hogy eddig tettél volna valamit azért, hogy jó szívvel rád szavazzunk!

 

Te most is minden eszközt megengedsz magadnak, hogy megszerezd a mandátumokat. Félrevezetsz, ígérgetsz, ha kell fenyegetsz, lejáratsz bárkit (a szürke füzetek után már itt van az új narancssárga papír is), akit veszélyesnek érzel a hatalmadra. De azt kell mondjam: lehetsz Te akármilyen miniszteri biztos, közéleti tevékenységed miatt az OCÖ-széked egyáltalán nem biztos!

 

Ha van egy kis tartás, akarat és őszinteség a cigány elektorokban, nem fognak rád szavazni. Én legalábbis biztos nem! Ígérhetsz nekem akármilyen széket s akármennyi pénzt. Először is: nem hiszem el! Én már nem hiszek Neked! És remélem, mások sem. Én már meg lettem vezetve. Köszönöm, annyi elég volt!

Másodsorban pedig: a szavazatom nem eladó. A Roma Újszövetség (Aba-Horváth Pista vezetésével) nem pénzzel és ígéretekkel vette meg a szavazatomat. Meg sem próbálták. És épp ezért vagyok most velük. Mert ők VALÓDI változást akarnak, és tisztességesen dolgoznak. Nem vezetnek félre senkit. Mindenkinek kinyújtották a kezüket - Neked is, a LD-nak is. Neked nem kellett! Az MCF-nek igen – de nem tudom észre vetted-e, Aba-Horváthék ettől nem kezdték el szépíteni Kolompár Orbán elnökségét, hibáit. Továbbra is következetesen ugyanazt vallják: új szellemre, új gondolatokra van szükség, új OCÖ-vezetőre, tiszta kézre. (Sem Farkas, sem Kolompár…) És ehhez a legszélesebb körű összefogásra.

 

Na, erre vagy Te képtelen. Megítélésem szerint azért, mert Te csak az egyszemélyi hatalomra törsz. Fenyegetsz… milyen alapon? Ígérgetsz… milyen alapon? Ezt abba kell végre hagyni! Ha Te nem ismered fel, remélhetőleg felismerik majd a romák, s lesz bennünk annyi tisztesség, hogy ne arra szavazzunk, aki csak hirdeti a tisztességet, de önmagára sokszor úgy tűnik, nem hajlandó vonatkoztatni azt!

 

Mert igenis itt az esély a változtatásra. A kompromisszummal összeállt MCF lista igenis nyerhet – s ez a lista csak nevében MCF-es. Valójában nem a múlt, nem Kolompár Orbán vezeti, hanem Aba-Horváth István, egy valóban nagy formátumú, újító szellemű, jobboldali elkötelezettségű szakember, tapasztalt roma vezető, akinél nem a pártoldaliság, hanem a szakmai munka számít! S bár e listát sikeresen „megpuccsolták”, megcsonkították (én most nem szeretnék itt találgatásokba bocsátkozni meg vádaskodni, de ugye kevéssé demokratikus és elfogadható, hogy nem választható az, aki pedig kinyilvánította ezen szándékát és jogosult is lenne rá), mégis nyerhet. Hiszen ha az 53 fős OCÖ 28-25 arányban állna össze, úgy az MCF listának 26 (két hely elveszik, mert az OVB megsemmisítette a jelöltállítást), a LD-nak viszont csak 25 helye lenne. S 51 fős az OCÖ. Nyíltan, őszintén mondom: a honi romáknak meggyőződésem szerint ez a valós érdeke! Végre bebizonyíthatnánk, hogy a demmokrácia erősebb a hatalom szavánál, s nem hajtunk fejet a mindenkori nagypolitika előtt, nem akarunk annak bábjai lenni, hanem valódi, önálló közösség vagyunk.

 

Minden képviselőtársamat arra tudom tehát csak jó szívvel buzdítani, hogy mondjanak Nemet az egyszemélyi diktatúrára, és ne járjanak tovább azon a végtelenre nyúlt úton, melyet a LD képvisel. Annak ugyanis kezdete, vége, alfája, omegája, origója és minden lépése csakis egy személy: Farkas Flórián. Akitől mindent várhatunk, csak változást, megújulást nem.