2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Balogh Albert: Pókerblöff, a cigányok bőrére!
2010. 11. 30. 00:00

A cigány közélet királyai újabb közös pókerjátszmába kezdtek. A tét nem kicsi: ki legyen a 2011-2015 közötti OCÖ elnök, a régi-új király?

A Flóri első három lapja (flopja): az Erkölcs, a Tisztesség és a Szakmaiság. Orbán tartja a tétet, mondván: „Nem vagyok rosszabb, mint Te, vagy a Lungo Dromos tagságod, hű vezetőid. Ellened csak azért nincsenek eljárások, mert köztársasági kegyelmet kaptál, s mentelmi jogod véd/védett az ÁSZ megállapításai során is a jogos büntetőügyektől, jogi számonkéréstől. Tehát: kvittek vagyunk.”

 

Erre Flóri válasza (a pókerben a negyedik kártya: a river): „Miniszteri Biztos vagyok, számon kérek mindenkit; aki nincs velem, azt kicsinálom, börtönbe csukatom, lejáratom, a forrásoktól elzárom, s azt teszek, amit csak akarok! Te is fel lettél jelentve, ugye? 8 éve várok a revansra, mert nem felejtem el 2006-ot sem.”

 

Orbán válasza: „Tartom a tétet! Politikailag felkészült vagyok, nekem újat nem tudsz mutatni. Annyira zsivány vagyok, hogy ha kell, magamnak se mondok igazat, magam is becsapom, ha a helyzetem azt kívánja, megfordítom a lapokat is, újra! Emlékszel? 28-25-re vezettél, s mégis én lettem a Gipsy King! Ezt a széket senki se veszi el tőlem! Lássuk mit szólsz ahhoz, hogy 3000 elektorom van, s egy ügyészségi feljelentésem ellened, amely alól nem tudsz kibújni, akárhogy hirdeted messiási küldetésedet, egyeduralkodásodat.

 

Flóri erre nem tehet mást, felveszi a pókerarcot, s kijátssza utolsó lapját (turn): „Szövetséget kötöttem a kicsikkel, bár jóllehet, befutó helyre nem teszem őket, tudják, hogy én vagyok az erősebb, s mögöttem a 2/3-os kormánytöbbség. Le foglak győzni, nekem vannak jobb lapjaim, hiába licitálsz! Ismerlek, csak blöffölsz. S az utolsó lapra most különösen figyelek.”

 

A tét emelkedik, egyre nagyobb súllyal nehezedik a két királyra. Tudják, ha nem nyernek, mindketten udvari bolondok lehetnek. Rendkívüli blöff-játék kezdődik a lapok kiterítése előtt. Kolompár azt mondja: „Ha azzal állok a nyilvánosság elé, hogy Flóri felkért koalíciós partnernek, akkor sarokba szorítom, a média és a cigányok előtt ráhúzom a”cigányhóhér” bélyegét, hiszen ő az, aki nem tud, nem akar megállapodni.” Közben titokban telefonos segítséget kér politológusoktól, matematikusoktól, hogy számítsák ki a jövőt.

 

Érkezik a válasz: „Orbán! Ha nem fogsz össze a nem Lungo Dromosokkal, oda a széked!” Ezért telefonon mindkét király újabb játszmába kezd. Meg akarják szerezni a szabadon úszó elektorok bizalmát, arra vigyázva, hogy az elnöki pozíciójukat senki és semmi ne veszélyeztesse. Ígérnek fűt-fát, már egymásra s a közös pókerpartira alig figyelnek. A játszma hirtelen félbeszakad, mert rossz hír érkezik az éterből: Van egy harmadik játékos is! Erős, és ráadásul nem blöfföl!

 

Remegő lábakkal, de kívülre magabiztosságot sugárzó tekintettel, pókerarccal egymásra néznek, s azt mondják egymásnak: „Tudom, hogy blöffölsz! De én január 09-én terítek.” S mindketten azon kezdenek el gondolkodni, mit hoz a jövő, s a harmadik játékos… Mert tudják, hogy ez a meccs már nem csak kettőjük között dől el. A pókerparti abbamarad, de a blöffről már nem tudnak lemondani, mert az eddigi királyi trónjukkal együtt járt a nagyotmondás! A pókerparti további alakulását azért én, mi nyomon követjük majd, s tájékoztatjuk róla a nagyközönséget.

 

Balogh Albert

 

Rakamaz, 2010. november 30.

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt - stilisztikai - szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Olvasóink által beküldött írásokat a [email protected] címre várjuk.