2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Csorba Zoltán: Kokó asszisztált a kereskedelmi TV2 felelőtlen retorikájához
2010. 11. 12. 00:00

2010. november 10-én este beszámoltak arról, hogy egy volt ökölvívó agyonverte az élettársát. Ezzel kapcsolatban ismét előjött a cigánytéma és újra negatívumként.

A TV2-től és más csatornáktól már megszoktuk, hogy gerjesztik az előítéleteket, ez történt az elmúlt években, törvényes számonkérés nélkül árthatnak a cigány népességnek.

 

Maga az eset elszomorító, de a médiának akkor lenne legitimációja összemosni a cigánysággal, ha minden ilyen súlyú bűncselekménynél az elkövetők előéletét és arcképét bemutatnák. Ezt nem teszik. Vajon miért?

 

Ezért már nem is emelek szót.

 

Ami elszomorít, hogy az általam is nagyra becsült ideál, Kovács István (Koko) fő műsoridőben szó szerint az alábbiakat állította: „…azzal azért tisztában kell lenni, hogy ezt a sportágat főleg a mélyszegénységben élő… roma származású fiatal választja, akik nem mindig vannak olyan érzelmi és értelmi intelligenciával megáldva, hogy fel tudják mérni ennek a sportágnak a lelki összetevőit és ennek az egész sportágnak a mozgatórugóit.”

 

Nem értem, hogy egy sportember miért keverte bele az eset kommentálásába a romákat.

 

Koko a következőket állítja: hogy az általa minősített roma fiataloknak mind érzelmük, mind intelligenciájuk korlátozott. Párhuzamot húz a cigány ökölvívók és bűnelkövető között.

 

Ezzel sincs gond, már hasonló szöveggel jutott is be párt az ország házába.

 

 Ha azonban ezt egy olyan sportember állítja, aki minden létező címet elnyert a sportágában és a „mély” szegénységben élő fiataloknak is a példaképe, az nagyon ijesztő és elkeserítő.

 

Jómagam is és sok  cigány és nem cigány gyerek köszönheti az ökölvívásnak, a sportnak azt, hogy ki tudott törni a deprivációból. Sok ökölvívó edzőről tudnék beszélni, aki törődött a cigány gyerekekkel és ment utánuk, edzői „kötelezettségüket” meghaladva, a legnagyobb tisztelettel  említve kettőt  közülük: Lencz József, Edőcs István.  

 

Ezért pont Kokótól az ilyen állítás: övön aluli ütés.

 

Kokó bizonyára végzett összehasonlító kutatásokat arról, hogy milyen arányban jelenünk meg mi, cigányok a golfban, az autó- motorsportban, a tenisz és az úszás világában és más sportágakban, akkor mint a Magyar Olimpiai Bizottság tagja és a Magyar Ökölvívó Szövetség tiszteletbeli elnöke, jelölje meg milyen kutatásokra alapozza állításait, hogy „azért tisztába legyünk”. Ha nincs ilyen vizsgálat akkor két lehetőség van:

 

Koko vagy előítéletes, vagy nem gondolta át, hogy mit mond.

 

Ha az utóbbi, akkor nyilvánosság előtt illene bocsánatot kérnie a magyar cigány ökölvívó társadalomtól is.  Ha igaz lenne az állítása, akkor az edzőtársadalom ugyanolyan felelős, ha nem szűri ki a nem odavaló fiatalokat, s elnézi a különböző törvénysértéseket, mert az edző - a mester – is alakítója a sportágnak, mint az ökölvívó.  Aki jártas a nevelésben, az tudja, hogy a pedagógus modell ugyanolyan fontos, mint a család. Sőt sok esetben jobban hat a gyerek szocializációra. Különösen a sportban!

 

Hány versenyzőre figyel a szövetség, hogy a sport mellet versenyképes szakmát tanuljanak, és ne legyenek kiszolgáltatva a világnak?

 

Ismerünk olyan olimpiai bajnok ökölvívót, akinek megélhetési gondjai vannak.

 

Fel kell tenni a kérdést, mit tesz és mit tehet a sportág a versenyzőiért?   

 

A felelősség nagyon összetett.

 

De nagyon nagy a felelőssége mindig és mindenhol az olimpiai bajnoknak, mert a lelke mélyén sok-sok gyerek őt idealizálja.

 

Csorba Zoltán

Főiskolai adjunktus

 

A RomNet.hu a nyilvánosságra hozott olvasói jegyzetért semmilyen jogdíjat nem fizet, egyéb kötelezettséget azokkal kapcsolatban nem vállal, azt - stilisztikai - szerkesztés nélkül közli. A közölt jegyzetek tartalmával a szerkesztőség nem feltétlenül azonosul, azokat saját elképzelése szerint szabadon választja ki, és fenntartja magának a jogot, hogy a beküldött jegyzetet mégse hozza nyilvánosságra, illetve utólag eltávolítsa azt szerkesztett felületeiről. Olvasóink által beküldött írásokat a [email protected] címre várjuk.