2024 May 04., Saturday/Flórián, Mónika napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Álcigányok a helyi és országos hatalomért
2024. 04. 24. 14:07

Volt fideszes EP-képviselő is szerepel a roma nemzetiségi névjegyzékben. Mint minden választáson, most is szembeötlő problémaként jelentkezik, hogy olyan egyének is szerepelnek a nemzetiségi választói névjegyzékben, akik ugyan nem tagjai az adott kisebbségi közösségnek, de az önkéntes regisztrációjuk alapján június 9-én szavazhatnak egy-egy adott nemzetiség helyi, területi és országos listájára.

Az egyik ilyen furcsaság, hogy a roma nemzetiségi választói névjegyzékben szerepel az volt a Fidesz parlamenti és EP-képviselő is, aki a 2024-es választásokon Kalocsán már egy helyi civil szervezet színeiben indul polgármesternek. A Bács-Kiskun megyei város helyhatósági választásának pikantériája az is, hogy szintén szerepel a roma nemzetiségi választói névjegyzékben egy másik, szintén jogász végzettségű férfi, aki ugyanannak a kalocsai civil szervezetnek a jelöltjeként egyéni képviselőként kíván indulni a város képviselőtestületi mandátumáért.

 



Mivel a két ügyvéd szerepel a roma nemzetiségi választói névjegyzékben, ők is dönthet majd arról, hogy ki nyerhessen mandátumot Kalocsán a roma nemzetiségi önkormányzatban, és voksolhatnak a jelölőszervezetek területi és országos listájára is. A városban élők közül többek a RomNet érdeklődésére furcsának, egyben viccesnek is tartják, hogy a két érintett jelölt cigányként is regisztráltatta magát, mert tudomásuk szerint a két ember nem roma származású.

Az érintettek neve, életkora és lakcíme a RomNet szerkesztőségében megtalálható.

Kalocsán két olyan ember is bizonyíthatóan szerepel a roma nemzetiségi választói névjegyzékben, aki a helyiek elmondása szerint nem a cigány közösség tagja, de vajon országosan hány ilyen „deszantos” lehet, akik akár még mandátumhoz is juthatnak? A 2019-es nemzetiségi választáson az Országos Roma Önkormányzatnak is volt olyan tagja, aki önmaga bevallotta, nincsenek cigány származású felmenői.

Hidvégi-B. Attila