2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A magyar homofób törvény ellen tiltakozásul visszaadja magyar kitüntetést Romani Rose
2021. 06. 28. 00:00

A homofóbnak tartott magyar törvény ellen tiltakozva visszaadja a magyar államtól kapott magas rangú kitüntetését Európa egyik legismertebb roma vezetője, Romani Rose.

Európa egyik legismertebb roma politikusa, jogvédője a német közszolgálati televíziónak, egyben Európa legnagyobb közszolgálati műsorszórójának, a ZDF-nek (Zweites Deutsches Fernsehen) hétfőn úgy nyilatkozott, még ezen a héten visszaadja a Magyar Érdemrend Középkeresztjét, így tiltakozva a homofób magyar törvény ellen. Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke a ZDF tudósítása szerint úgy fogalmazott, a magyar törvény „átlépte a vörös vonalat.”

 

Romani Rose

(2014. március 1-jén a Német Szinti és Romák Központi Tanácsának elnöke, Romani Rose és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozott Budapesten. Az ülésen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Jara Kehl, a Központi Tanács kutatási munkatársa is. Fotó: kormany.hu)

 

A tudósítás szerint Romai Rose azt mondta: szégyellem magam, hogy olyan kormány érdemrendjét viselem, amely így bánik az emberekkel, mert ez a törvény nem felel meg a demokratikus és alkotmányos követelményeimnek. A polgárjogi harcos felvetette a kérdést, vajon melyik társadalmi csoport lehet a következő, amelyik ilyen helyzetbe kerülhet?

 

Romani Rose 2012. október 11-én Berlinben, személyesen Orbán Viktor miniszterelnöktől kapta meg a Magyar Érdemrend Középkeresztjét a diszkrimináció és a rasszizmus megszüntetése érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként, a romagyilkosságok áldozatai családjainak támogatásáért, sokoldalú karitatív tevékenysége elismeréseként.

 

Romani Rose tudatta, még a héten eljuttatja a kitüntetést Magyarország berlini nagykövetségére. a Német Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke döntését a melegségét nyíltan vállaló Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök az EU-csúcstalálkozón tartott beszéde után hozta meg. 

 

Romani Rose-Orbán Viktor

(Romani Rose és Orbán Viktor: Fotó: MTI)

 

Az Országgyűlés 2021. június 15-én 157 igen szavazattal, 1 nem ellenében fogadta el a pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényt, amely tiltja a gyermekek számára hozzáférhető és nem heteroszexuális kapcsolatokat ábrázoló kiadványokat. Megtiltja azt a hirdetést is, amelyben a homoszexuálisok vagy transzszexuálisok a normalitás részeként jelennek meg.

 

A törvényt, amelyet Áder János államfő egy héttel később, június 23-án aláírt, Nemzetközi viszonylatban sok kritika érte. A törvény elfogadását olyan mértékű nemzetközi felháborodás övezte, hogy az utolsó uniós csúcson többen felvetették, Magyarországnak ki kellene lépnie az EU-ból, és több országban is tüntetéseket tartottak civilek.