2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szerdán búcsúztatják Orsós Ferenc pedagógust, művelődésszervezőt
2021. 04. 16. 00:00

Szerdán kísérik utolsó útjára a Dél-dunántúli cigány közélet egyik legjelentősebb alakját, Orsós Ferenc pedagógust, festőt, a Fund Cigány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény alapító-igazgatóját.

Ahogy sokan ismertük, „Fundos Feri bácsi”, a régió példaképeként is ismert és elismert jeles szakembertől a RomNet által készített önéletrajzzal búcsúzunk. A "nagy öreget"  mindenki csak a végtelen tisztelet és szeretet, a megbecsülés miatt, nem pedig életkora alapján „bácsizott”. Egy olyan ember előtt tisztelgünk, aki nemcsak a baranyai és a Dél-dunántúli kis falvakban, városokban, hanem a közösségi médiában is aktív volt: oktatott, tanított, vitázott, hogy egy szebb, és jobb világot, egy valóban aktív közösséget építsen, értékes és példaképnek tekinthető embereket indítson el az életbe. Sok száz, ma már felnőtt ember és jelenlegi diák mondhat köszönetet lelkiismeretes munkájának, és biztos, hogy a „Fundos Feri” név sok évtizeden át a minőség és a példamutatás szinonimája lesz.

 

Orsós Ferenc igazgató

 

Orsós Ferenc 1955. szeptember 20-án született a Zala megyei Homokkomáromban, egy kétezer fős cigány közösségben, majd kétéves korában szüleivel Kiskanizsára költözött egy másik cigány telepre, nyolc testvérével. Szüleit és testvéreit a vészkorszakban származásuk miatt meghurcolták, deportálni akarták, csak a szerencséjüknek köszönhetik, hogy megúszták az auschwitzi transzportot. Apja orosz katonai fogságba került, ahonnan 1945 decemberében szabadult, hadirokkantként. 

 

Orsós Ferenc küzdelmes élete az általános iskolájával indult: 12 akkori cigánytelepi társa közül egyedül fejezte be a 8 általánost, majd Zalaegerszegen, a Dimitrov Építőipari Szakközépiskolában  épületgépésznek tanult, és technikusi végzettséget szerzett. Tizenhat éven át, 1975-től dolgozott a Dunántúli Kőolaj Gépgyár nagykanizsai részlegében technikusi beosztásban, közben a nagykanizsai cigány közösségben színjátszó kört szervezett, elindított egy kulturális életet, folklór műsorokat szervezett a telepen.

 

Később, 1985-ben a nagykanizsai Hevesi Sándor Művelődési Központban cigány klubot hozott létre, először 40 gyerekkel foglalkozott, majd felnőtteket is bevont a programba. Érettségizett fiatalként egy kétéves képzésben vett részt Budapesten, ami felkészítette a tanárképző főiskolára, és pedagógus-asszisztensként, a gépgyári munkája mellett Nagykanizsán, a Zrínyi Miklós általános iskolában dolgozott, segítve az iskolából kimaradt 15-20 éves fiatalokat, majd később a felnőtteket.

 

Pécsre 1993 decemberében költözött, és a Gandhi Gimnáziumban lett nevelőtanár Bogdán János alapító és Derdák Tibor, Orsós Anna hívására. Mivel Orsós Ferencnek nem volt diplomája, és ezt a Gandhi vezetése hiányolta,  beiratkozott több egyetemre: a Kaposvári Egyetem Művészeti Főiskolai karán rajztanár és vizuális kommunikáció tanári diplomát szerzett, majd ugyanitt elvégezte a művelődésszervező-manager szakot is. A pécsi egyetemen elvégezte a romológia szakot, majd a rajztanár mesterszakos diplomáját is megszerezte. A Kaposvári Egyetemen közoktatás-vezetői és szakvizsgázott pedagógusi oklevelet is megszerezte. Orsós Ferenc 1996-ban egyesületet hozott létre, amelyből megvalósult a Cigány Szociális és Módszertani Bázis. Egy személyes amerikai ösztöndíjából valósította meg a Fund Alapfokú Művészeti Iskolát azzal a céllal, hogy a képzésüknek köszönhetően a gyermekek a lehető legjobb iskolába járhassanak, olyanba, amely esélyegyenlőséget biztosít mindegyikőjük számára, és hogy olyan nyitott emberekké váljanak, akik szeretik és ismerik saját hagyományaikat, a cigány kultúra szegmenseit, és úgy tudnak büszkék lenni saját kultúrájukra, hogy közben nem becsülik le a másét.

 

Fund iskola címere

 

Az intézmény első telephelyként Pécsett, a Kertvárosi Iskolában kezdte meg a gyermekek képzését, 30 fővel, majd a programba később Pécs mellett Nagykanizsát, Kaposvárt és Szekszárdot is bevonták, így a négy városban, 10 telephelyen több mint 500 diákot nevelnek, képeznek jelenleg is. Az iskola számos kitüntetést, díjakat és elismeréseket, kiváló minősítéseket kapott az elmúlt években.

 

Orsós Ferenc, vagy ahogy mindenki ismerte, „Fundos Feri bácsi” rengeteg ember sorsát kovácsolta össze az elmúlt évtizedekben. A Chache Rom zenekar és a Komlói Fekete Láng Egyesület is az Õ nevéhez fűződik, mert ő karolta fel, indította el a pályán a hagyományőrző együtteseket, és segítette munkájukat. A két egyesület vezetője is megemlékezett a neves közéleti személyiségről: Orsós Ferenc Gogen azt hangsúlyozva, a Baranya megyei cigány tánc, a zene és a hagyományőrzés magas szintű képviselete is Feri bácsi tevékenységéhez kötődik. A Kanizsa Csillagai vezetője, Horváth Zoltán és Orsós Vendel Kuszu közösségi oldalán azt írta: Orsós Ferenc személye pótolhatatlan, munkássága példaértékű, eredményeit a fiatal zenészekben, táncosokban is fellelhetjük. Barátként és emberként is őszinte és tiszta lelkű ember volt, aki gyerekkoruk óta segítette pályájukat.

 

Teleki László szocialista politikus, volt romaügyi államtitkár a roma kultúra egyik, hanem a legnagyobb őrzője és védelmezőjeként emlékezett Orsós Ferencre, megemlítve, hogy évtizedekkel ezelőtt, Kiskanizsán egy helyen laktak, és már gyerekként is közösségi munkát végezve sokszor hívta őket, mint kisebbeket a lakásuk udvarára, hogy tanítsa nekünk a cigány zene szépségeit. „Szorgalma, emberi értékei mindenki számára példa értékűek” – búcsúzott a volt országgyűlési képviselő a neves pedagógustól, művelődésszervezőtől.

 

Orsós Ferenc a pedagógusi és közösségszervező munkája mellett a képzőművészetben is jeleskedett. Grafikái, festményei több hazai és külföldi kiállításokon is szerepelt. Egyik egyetemi szakdolgozatát a cigány naiv festészetről írta. Két festménye Washingtonban, a budapesti Néprajzi Múzeumban öt alkotása van, de több cigány önkormányzat és holland, francia és magyarországi magángyűjtő is birtokol Orsós Ferenc alkotást.

 

Orsós Ferencnek 4 gyermeke született, legkisebb lánya még az általános iskola alsó tagozatába jár. Kilenc unokája között vannak egyetemisták, gimnazisták.

 

Orsós Ferenc iskola igazgató

 

A Dél-dunántúli cigány közélet motorjának számító Orsós Ferenc hosszú évek óta betegeskedett, az utóbbi hetekben a koronavírussal is megfertőződött, kórházba került. Halálát a Covid-19 fertőzés szövődményei okozták. Várta a nyugdíjazását, hogy az intézményvezetői feladatokat hátrahagyva még többet tudjon foglalkozni a kultúrával, a cigány közösségek fejlesztésével.

 

Orsós Ferencet 2021. április 14-én ragadta el a halál. Mindössze 66 éves volt.

A neves közéleti személyiség gyászszertartására a Pécsi Köztemetőben (Pécs, Siklósi út 43.) 2021. április 21-én szerdán 14:30-kor kerül sor, és a roma hagyományoknak megfelelően kísérik utolsó útjára, és helyezik végső nyugalomra.

 

A RomNet nevében is őszinte együttérzésemet fejezem ki „Feri bácsi” családjának, tanítványainak, munkatársainak, a baranyai és Dél-dunántúli roma közösség tagjainak! Egy valóban önzetlen, példamutató, igazi cigány embert veszítettünk el! Nyugodjon békében!

 

Hidvégi-B. Attila