2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Rangos színészekkel vitt adományt a Jászságba az Országos Roma Civil Tanács
2020. 04. 27. 00:00

Neves színházi és filmes szakemberek és magánszemélyek összefogásával közel 200 család juthatott tartós élelemhez a hétvégén Bodó Viktor rendező és Csányi Sándor színész kezdeményezésére.

A Jászai Mari-díjas művészek példamutató összefogásának és cselekvésének köszönhetően Jászkiséren és Jánoshidán 170 család számára sikerült adományozni tartós élelmiszert, és a Pest megyei Vácegresre is 25 család számára juttattak el élelmet. A karitatív akciót szervező Bodó Viktor Jászai Mari-díjas színész, rendező, díszlettervező nemcsak az adományok megvásárlásával, összegyűjtésével és a helyszínre történő leszállításával, hanem azok csomagolásával és a házak közötti szétosztásban is aktívan kivette a részét, így saját szemével győződhetett meg arról, hogy az adományok milyen körülmények között élő emberekhez jutottak el.

 

A képen a következők lehetnek: 4 ember

 

Bodó Viktor a közösségi médiában találkozott az Országos Rima Civil Tanács karitatív tevékenységével, és látva a segítségnyújtásban résztvevők aktivitását, valamint az érintett emberek szociális helyzetét, úgy döntött, egy felhívást tesz közzé, hogy saját közösségét, ismerőseit és a művészvilágban tevékenykedőket cselekvésre ösztönözze.

 

Néhány nap alatt egy teherautónyi élelmet gyűjtöttek össze, illetve vásároltak meg, amit a Országos Rima Civil Tanácson keresztül el is juttattak a Jászsági településre, Jászapátiba. A kisváros Kis Szent Teréz Kamilliánus Közösség, és a Viharrózsák táncművészeti csoport tagjainak segítségével 170 roma és nem roma családnak, közel 500 embernek tudtak segítséget adni a tartós élelmiszerrel, és egy kis csokoládét is adtak a gyermekeknek.

 

A családok az Országos Roma Civil Tanács önkéntesei által készített mosható arcmaszkokat is kaptak, hogy ezzel is segítség a koronavírus elleni védekezést, és tájékoztató palátokat, szórólapokat is kiosztottak a település utcán és a lakosok között.

 

Jánoshidán egy most végzős, első osztályától kezdve mindig kitűnően tanuló, oklevelekkel és díjakkal is elhalmozott nyolcadik osztályos lánynak Mága Zoltán hegedűművész segítségével egy tabletet is adományozhattak, mert a lány, aki most felvételizik a közgazdaság szakközépiskolába, csak édesapja telefonján tudott bekapcsolódni a digitális oktatásba. Ha az édesapja nem tudott otthon maradni, akkor csak este tudta megcsinálni, elküldeni a leckéi. A tablet nagyon nagy segítséget jelentett a kislánynak, akire nemcsak a szülei, hanem az egész település közössége is nagy büszkeséggel tekint.

 

Csányi Sándor Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, az ország egyik leismertebb színésze azt mondta, rendkívül fontosnak tartja a szolidaritás-vállalást, és hogy ebben  a vészterhes időben mindenki megtalálja a segítségnyújtásnak valamilyen módját. Ha valaki csak néhány kilogramm lisztet, egy pár konzervet tud adni, az is sokat jelenthet a nélkülöző családoknak, és ezzel a cselekedettel az adományozók lelke is megszépül – tette hozzá.

 

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember

 

Farkas Jolán, a Viharrózsák táncegyüttes vezetője, a jászapáti közösség aktivistája arról beszélt, hogy nem csak a településükön, hanem a környező falvakban, kisvárosokban is a legnagyobb probléma abból adódik, hogy a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt az emberek elveszítették a munkájukat, így megszűnt a bevételi forrása a családoknak. Sok férfi a fővárosban, vagy a Dunántúlon, külföldön dolgozott, de most kénytelenek otthon maradni. A heti fizetéssel dolgozók már felélték tartalékaikat, segítséget pedig nem remélnek. A művészek és az Országos Roma Civil Tanács által vitt élelmiszeradomány ezért is jelen sokat a most nélkülözni kényszerülőknek.

 

A szegénység, a rászorultság nem faji kérdés, éppen ezért az élelemcsomagból romák és nem romák egyformán részesültek.

 

Vácegresen olyan családoknak is juttattak több napra, vagy hétre is elegendő élelemcsomagot, ahol már hosszú ideje nincs áram, és esténként csak gyertya mellett tudnak tisztálkodni, vagy tanulni a gyermekek. A digitális oktatásban egy önkéntes tanár segíti gyermekeket, és az Õ laptopján keresztül küldik el az egy hétre kiadott házifeladatokat, és ő nyújt segítséget a tantárgyak megértésében hetente három-négy alkalommal, három-három órás foglalkozás keretében.

 

 Az ismert és elismert színházi szakemberek az Országos Roma Civil Tanács önkénteseinek a közösségi médiában tett beszámolója alapján döntöttek úgy, hogy társadalmi szolidaritást vállalva segítenek a vidéken élő szegény embereknek.

 

Látva a hétvégén megvalósult akció sikerességét és hatékonyságát, már most tervezik a segítségnyújtásuknak a következő módját s lehetőségét.

 

Szavak helyett a tettek beszélnek: az Országos Roma Civil Tanács az ország legátfogóbb és legjobban működő önkéntes civil segítő csapata és hálózata lett néhány hét alatt. Azért, mert elkötelezett, segítőkész emberek működtetik.

 

Az Országos Roma Civil Tanács a veszélyhelyzet elrendelése óta már 3700 család, ezáltal több mint 15 ezer ember, fele részben kisgyermek számára nyújtott konkrét segítséget az ország több megyéjében.

 

Hidvégi-B. Attila